Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

České fotbalisty čeká klíčová bitva na ME, s Chorvatskem chtějí první body

St. Étienne – Fotbalová reprezentace po pondělní porážce 0:1 se Španělskem nastoupí ke svému druhému utkání na evropském šampionátu. Svěřence Pavla Vrby tentokrát prověří Chorvatsko, které brankou Modriče zdolalo Turecko. Národní tým nutně potřebuje získat první body. Případná porážka by totiž postupové šance výrazně snížila. Soupeři by naopak vítězství zajistilo účast v osmifinále. Přímý přenos sledujte od 18:00 na ČT sport a našem webu. Předzápasové studio začne v 17:30.

Vladimír Darida v šanci proti Španělsku
zdroj: Reuters autor: Albert Gea

Hráči si důležitost utkání pochopitelně uvědomují. Duel s Chorvatskem může totiž hodně napovědět, jakým směrem se bude ubírat cesta českého výběru na mistrovství Evropy. "S Chorvatskem to může být klíčový zápas. Budeme také vědět, jak dopadne druhý zápas mezi Španěly a Turky. Tyhle dva zápasy s Chorvatskem a Tureckem jsou zlomové. Jestli zrovna tento s Chorvaty, to uvidíme, ale potřebovali bychom už bodovat," řekl novinářům útočník David Lafata.

Se svým spoluhráčem souhlasí i obránce David Limberský. "Myslím, že oba dva zápasy budou klíčové. Když jeden zvládneme, dává nám to docela velkou šanci na postup. Když nevyhrajeme, tak prostě po právu pojedeme domů," doplnil Limberský.

Češi proti Španělsku inkasovali jediný gól až v 87. minutě, prakticky celý zápas však bránili v hlubokém bloku a k útočení se příliš nedostali. S Chorvatskem proto chtějí hrát mnohem ofenzivněji. I proto možná reprezentační trenér pozmění základní sestavu.

"Co se týče taktiky, budeme chtít hrát víc dopředu. Těch hráčů, kteří to mají v popisu práce, bude na hřišti víc, než bylo v zápase se Španělskem," prozradil Vrba v rozhovoru pro Českou televizi. "Věřím, že jsme s Chorvatskem a Tureckem schopni hrát a myslím si, že to i ukážeme na hřišti," pokračoval.

Chorvaté už osm utkání za sebou neprohráli a patří mezi černé koně turnaje. Zvlášť zálohu má bronzový medailista ze světového šampionátu v roce 1998 mimořádně kvalitní, neboť jeho hru řídí Luka Modrič z Realu Madrid s Ivanem Rakitičem z Barcelony.

"Čeká nás soupeř, který hraje přibližně jako Španělsko, protože jejich top hráči hrají ve španělských klubech. Ale určitě vidíme víc prostoru do mezihry, víc možností do útočné fáze s Chorvaty," dodal český kouč.

Sparťanský kanonýr Lafata prohlásil, že chorvatský tým svou kvalitu má, ale český tým může kolektivním pojetím soupeři konkurovat. "Španělsko je jedno z nejkvalitnějších mužstev tady a Chorvatsko je těsně v závěsu. Koukali jsme se na jejich zápas s Tureckem a musím říct, že se nám hodně líbili. Je to velká síla, ale i v kvalifikaci jsme se potkávali třeba s Nizozemskem a dokázali jsme s nimi vyhrát. Když podáme náš kolektivní výkon, můžeme uspět i proti takovým hvězdám," věří Lafata.

Chorvaté očekávají na stadionu v St. Étienne těžší zápas, než byl ten úvodní s Tureckem. "Nemyslíme si, že už jsme postoupili. Řekl jsem hráčům, že České republiky se bojím víc než Turecka. Odehráli proti Španělům úžasný zápas," uvedl trenér Ante Čačič.

V sestavě nebude chybět kapitán Darijo Srna, který se po pohřbu otce vrátil k týmu zpět do Francie. "Bylo to poslední přání mého otce, abych hrál," řekl Srna se slzami v očích na tiskové konferenci před zápasem.

Všichni Chorvaté jsou zdravotně v pořádku a zranění netrápí ani český tým. Po odpykání trestu za vyloučení je k dispozici obránce Marek Suchý i soupeřův útočník Duje Čop. Češi se dosud utkali s Chorvatskem jen dvakrát v přípravě a naposledy s ním v roce 2011 prohráli 2:4.

"To utkání se nám nepovedlo, ale tahle konfrontace není vzhledem k pátečnímu zápasu vůbec důležitá. Oba týmy se hodně změnily," řekl brankář Petr Čech.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články