Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Pelta: Pokud se nic nezmění, půjde o nezapomenutelné Euro

Tours – Předseda české fotbalové asociace Miroslav Pelta pobývá po dobu Eura v Tours s českým týmem a atmosféru šampionátu si chválí. Pokud se do finále nic nezmění, půjde podle něj o nezapomenutelné mistrovství. Kromě zápasů však Pelta absolvuje i pracovní schůzky s šéfy dalších fotbalových asociací, kde se bude mimo jiné řešit i kandidatura na nového předsedu UEFA. Nejvyššího muže českého fotbalu si do "Studia Tours" pozvali Pavel Čapek a Zdeněk Grygera.

Miroslav Pelta
zdroj: ČTK/Taneček David

Jak zatím hodnotíte průběh celého Eura?

Když jsme byli ještě v Česku, tak jsme dostávali samé špatné zprávy o bezpečnostní situaci, povodních či stávkách. Domácí pořadatelé jsou ale na šampionát dobře připravení od bezpečnosti až po logistiku. Lidé jsou zde milí, a pokud se tento trend podaří udržet až do finále, tak to bude Euro, na které člověk dlouho nezapomene.

Cítíte už vzrůstající očekávání před zítřejším zápasem s Chorvatskem?

Tak určitě. Blíží se to a víme, že jde o stěžejní zápas, který určí směr našich možností ve skupině, takže samozřejmě na sobě cítím, že mi stoupá nervozita.

Býváte nervózní i během zápasu? Obvykle působíte klidně.

Tak to je asi optický klam. Já mám během zápasu nervy na pochodu. Na druhou stranu ve funkci, kterou zastávám, se však člověk musí chovat adekvátně ke svému postavení.

Jak jste prožíval zápas se Španělskem v Toulouse?

Jednoznačně mě překvapila vysoká účast našich fandů. Minimálně třetina stadionu byla zaplněna českými barvami a myslím, že fanoušci dokonce porazili Španěly v hledišti díky všem pokřikům a vlnám. Jinak jsem ale věděl, že španělské mužstvo je silné a bál jsem se, jak v druhém poločase docházelo ke stále většímu a většímu tlaku. Samozřejmě mě mrzí, že jsme to utkání nakonec nedotáhli ke kýženému bodu. Na druhou stranu je třeba říct, že Španělsko je mužstvo, s kterým asi těžko můžeme dlouhodobě srovnávat kvalitu jednotlivců. Když jsme v průběhu utkání viděli, jací hráči vstupují do hry, tak šel člověku mráz po zádech.

Je nám líto, video expirovalo.
Pelta: V týmu vše funguje a věřím, že bude slavit úspěch

S nadsázkou jste se nechal slyšet, že v českém týmu cítíte až příliš pohodovou atmosféru a že to možná chtělo vyvolat nějaký "průšvih". Opravdu je atmosféra v týmu tak perfektní?

Lhal bych, kdybych cítil nějaké napětí. Každý ví, co má dělat, všechno funguje, takže po této stránce se ke mně nedostalo nic, co by mě znepokojovalo.

Který tým se vám zatím nejvíc líbí? Považujete někoho za velkého favorita?

Mě hlavně překvapilo, jak jsou všechny zápasy vyrovnané. I domácí Francie se do poslední minuty trápí s Albánií. Hodně mě svým výkonem v prvním poločase proti Rusům potěšilo Slovensko.

Jaký máte pracovní program během mistrovství Evropy? Setkáváte se například s ostatními šéfy fotbalových asociací a máte pracovní schůzky i s českým realizačním týmem?

Tím, že jsem u mužstva, tak diskutuji s trenéry, doktory i maséry. Jsem zvyklý pracovat na klubové úrovni, tím pádem momentálně vnímám národní tým jako svůj klub. Co se týče šéfů jiných asociací, je to zde komplikované. Během kvalifikace jsou vždy společenské obědy nebo večeře před utkáním a tady to možné není, protože každý bydlíme na druhé straně Francie a setkáváme se až před utkáním ve VIP prostorech. Pracovní schůzku už ale mám v Lyonu, protože se blíží volby UEFA. V říjnu bude volební kongres v Aténách, takže už se začínají objevovat různé zájmy a může se ukázat, kdo by mohl být kandidátem na předsedu UEFA.


Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články