Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Trenér Belgičanů Wilmots: Italové seděli jak na pohovce, to je pak těžké

Lyon (Francie) - Italští fotbalisté na úvod mistrovství Evropy porazili favorizovanou Belgii 2:0, čímž podle záložníka Danieleho De Rossiho připravili mnohým velké překvapení. Sami však měli důvěru ve svůj tým, který je prý nejlepším italským kolektivem za poslední roky. To trenér Belgie Marc Wilmots Itálii zkritizoval - tým Antonia Conteho se prý soustředil jen na protiútoky. "Nehráli opravdový fotbal. Když čelíte někomu, kdo má všechny hráče zalezlé, je to těžké. Seděli tam jako na pohovce," uvedl Wilmots, aby však jedním dechem pochválil italskou zkušenost.

Italové se dostali do vedení ve 32. minutě po nedorozumění belgických fotbalistů. Stoper Leonardo Bonucci od půlící čáry poslal centr do šestnáctky na Emanueleho Giaccheriniho, který s přehledem překonal brankáře Thibauta Courtoise.

"Je to velké zklamání pro celý tým. V první půlhodině jsme Italům nedovolili absolutně žádné šance a sami si jich pár vytvořili, i když to byly střely z dálky. Potom jsme udělali malou chybu v obraně a Itálie skórovala. Došlo ke špatné komunikaci mezi (Tobym) Alderweireldem a (Laurentem) Cimanem," prohlásil Wilmots.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Belgie - Itálie

Po změně stran sice Belgičané přidali, ale finalista minulého Eura si výhru pohlídal, navíc Pellé v nastavení přidal z výborně sehraného protiútoku pojistku. "Je těžké vrátit se do zápasu, zvlášť proti tak zkušenému soupeři. Po přestávce jsme hráli mnohem lépe, ale stále to nebylo snadné proti bloku Juventusu v jejich obraně," konstatoval.

"Věřil jsem nám, přestože i moji kamarádi v Římě vsázeli své domy na Belgii. Já je ale varoval, že máme velmi dobře organizovaný tým, který opravdu dře a nikdo to s námi nebude mít lehké," prohlásil záložník De Rossi. "Nikdy tu nebyla tak skvělá parta. Všichni myslíme jen na kolektivní úspěch. Je to jen malý výsledek, ale ukázal nám, že i když nejsme papírovým favoritem, tak se můžeme na hřišti rovnat týmům, jako je Belgie," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Belgie - Itálie: Giaccherini 0:1 (32. min.)

Wilmots nebyl spokojen s výkonem ofenzivních hráčů. Útočník Romelu Lukaku při velké šanci přestřelil, za očekáváním zůstal i záložník Kevin De Bruyne. "Lukaku neměl dobrý večer a De Bruyne také může hrát lépe. Nemám pro to vysvětlení, možná je Kevin unavený po těžké sezoně. Ale teď není čas o tomhle mluvit. Musíme se dát dohromady, abychom postoupili do osmifinále," upozornil Wilmots.

"Pokud na téhle úrovni uděláte chyby, draze za ně zaplatíte. Ale nic není ztraceno. Máme dva zápasy, abychom postoupili, což je naším cílem," doplnil Wilmots, jehož svěřence ještě ve skupině E čekají zápasy s Irskem a Švédskem.

Je nám líto, video expirovalo.
Conte: Belgičané jsou pro mě stále favoriti na finále

Italský kouč Conte byl po vítězství nadšený. "Na zápas s velmi kvalitním týmem jsme se dobře připravili. Každý se na vítězství podílel, nejen ti na hřišti. Od začátku říkám, že tohle je tým mužů a až potom fotbalistů," prohlásil Conte. "Tohle je důležité, protože na takovém turnaji potřebujete v mužstvu správnou alchymii. Největší radost jsem měl z toho, když jsem viděl, jak jsou všichni hráči šťastní, včetně těch na lavičce," přidal Conte, který po Euru zamíří do Chelsea.

Úvodní triumf však nepřeceňuje. "Musíme zůstat nohama na zemi. Nezapomínejme, že před dvěma lety jsme na mistrovství světa vyhráli úvodní zápas s Anglii a pak vypadli," připomněl Conte. "Naším cílem zůstává osmifinále, ale věřím, že s tímto přístupem a jednotou můžeme dokázat velké věci," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články