Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Chorvati přehráli Turky výrazněji, než ukazuje výsledné skóre 1:0

Paříž – Chorvatští fotbalisté zvládli svou pozici favorita a porazili v úvodním duelu skupiny D Turecko 1:0. Jedinou branku utkání vstřelil v jednačtyřicáté minutě Luka Modrič. Chorvati byli po celý zápas lepším týmem a výsledné skóre mohlo narůst ještě mnohem výše.

Luka Modrič (vlevo) a Ivan Perišič
zdroj: ČTK/Panoramic autor: Philippe LECOEUR

Turecký bek odkopává míč pryč od vlastní branky a jeho spoluhráči už mají za to, že se ubránili i další příležitosti soupeře. Balón se ale snese do dráhy Luky Modriče, který ho z voleje a z pětadvaceti metrů posílá k tyči. Gólman Babacan snad mohl míč ještě lapit, takto prudkou a přesnou ránu mu ale nikdo příliš vyčítat nemohl. To byl okamžik, který rozhodl zápas.

Přitom rozhodně nešlo o jedinou chorvatskou šanci – těch byla dobrá desítka, některé z nich přitom působily jako velmi jasné tutovky. Od Chorvatů se na turnaji čeká hodně a, skóre navzdory, předvedli proti solidnímu soupeři velmi dobrý výkon.

Utkání Turecko - Chorvatsko
zdroj: ČTK/EMPICS autor: Martin Rickett

Chorvati útočili od úvodních minut

Do utkání vstoupili aktivně – už ve druhé minutě tečoval centr z boku Rakitič a míč skončil těsně vedle pravé tyče turecké branky. Chorvatská záloha s ním, Perišičem nebo Modričem vzbuzuje v soupeřích bezmála hrůzu, a výjimkou nebylo ani Turecko. Deficit v technice se Turan a spol. snažili odpočátku maskovat agresivitou v soubojích, rozhodčí utkání dával volnější průběh.

Chorvaté v následujících minutách a desítkách minut diktovali hru, zamykali Turky na jejich polovině, zkoušeli centry převážně z pravé strany přes Srnu. Nic z toho ale nevedlo k příležitosti, která by skutečně ohrozila brankáře Babacana. Z čistého se pak na druhé straně zjevil v pokutovém území Tofan a jeho hlavička po centru vystrašila chorvatské fanoušky. Brankář Subašič míč zastavil v náručí až na brankové čáře – to, že ji nepřešel, musela potvrdit technologie.

Až po čtyřiceti minutách se Chorvati konečně dočkali branky – za svůj neustávající tlak si ji bezezbytku zasloužili. Míč se po odkopu dostal k nejaktivnějšímu z chorvatských středopolařů Modričovi, který ho z voleje suverénně poslal k tyči. Prolomil tak tureckou defenzivu a dal svým spoluhráčům před přestávkou klid.

Turci se po pauze snažili na soupeře vlétnout, byl to ale soupeř, kdo měl brzy velkou příležitost – v 52. minutě se k přímému kopu ze dvaceti metrů postavil Srna a svou krásně točenou střelu poslal do břevna Babacanovy brány. Turecký gólman se ani nepohnul, zachránilo ho pár centimetrů brankové konstrukce. Chorvatský kapitán byl v akci i pár okamžiků později, kdy dorážel míč do poloodkryté brány. Svou slabší levačkou ale pálil mimo.

Ozan Tufan
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Perišič mohl dát Chorvatům klid

Na pravé straně to šlo Chorvatům i v dalších minutách, kdy Srna podnikal nebezpečné výlety a aktivní byl rovněž Brozovič – jednou pálil těsně mimo, podruhé jen o kousek nestačil skluzem doklepnout míč do odkryté brány. Chorvaté mačkali Turky stále víc a víc, chybělo jim jen gólové vyjádření. To nepřišlo ani po hlavičce Perišiče, který trefil druhé chorvatské břevno v utkání.

Turecké ofenzivě po celý zápas scházelo více trpělivosti, což se nezlepšilo ani v závěru duelu. Po matném výkonu si tým rozhodně na výsledek stěžovat nemůže – mohl dopadnout mnohem hůře. Chorvati neoslnili svým proměňováním šancí, tím, kolik si jich dokázali připravit, však zcela jistě ano.

Turecko - Chorvatsko 0:1 (0:1)

Branka: 41. Modrič. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Wärnmark - Johannesson, Strömbergsson (všichni Švéd.). ŽK: Tosun, Balta, Sen - Strinič. Diváci: 43.842.

Turecko: Babacan - Gönül, Topal, Balta, Erkin - Tufan, Inan, Özyakup (46. Sen) - Calhanoglu, Turan (65. Yilmaz) - Tosun (69. Mor). Trenér: Terim.

Chorvatsko: Subašič - Srna, Čorluka, Vida, Strinič - Modrič, Badelj - Brozovič, Rakitič (90. Schildenfeld), Perišič (87. Kramarič) - Mandžukič (90.+3 Pjaca). Trenér: Čačič.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články