Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Rusové v nastavení srovnali a anglické prokletí úvodních zápasů trvá dál

Marseille - Fotbalisté Anglie se na zrekonstruovaném Stade Vélodrome pokoušeli zlomit letité prokletí. Nikdy úvodní duel na Euru nevyhráli. V Marseille byli k přepsání historické statistiky velice blízko, ale v první minutě nastavení o vítězství přišli. Lahůdkovou trefou z trestného kopu je sice čtvrt hodiny před koncem poslal do vedení Dier, ale vytáhlý stoper Berezuckij v závěru hlavou srovnal.

Harry Kane (uprostřed) se v utkání s Ruskem do střelecké listiny nezapsal
zdroj: Reuters autor: Eddie Keogh

Gólem z poslední možné akce vyválčila ruská fotbalová reprezentace bod v úvodním vystoupení na mistrovství Evropy. Urostlý stoper Berezuckij si v první minutě nastavení vyskočil nejvýše na centr Ščennikova a rozhodl o dělbě bodů.

Angličanům k vítězství nepomohla utěšená střela Diera z trestného kopu ani výrazná dominance z první půle. Po změně stran však vyklidili pole, Rusové převzali iniciativu a několikrát nebezpečně ohrozili Hartovu branku. Zápas dvou odlišných poločasů tak skončil poměrně spravedlivou remízou.

Anglická dominance v prvním poločase

Angličané poprvé zahrozili už ve třetí minutě. Sterling nadýchaným obloučkem našel Lallanu, který viděl z druhé vlny nabíhajícího Alliho. Kometa letošní sezony Premier League si ovšem nesrovnala správně mířidla. Komickou vložku následně nabídl zaplněnému Stade Vélodrome brankář Hart, jenž výkopem sestřelil svého spoluhráče Smallinga.

Svěřenci Roye Hodgsona však i nadále na hřišti dominovali. Walker se efektně zbavil ruského obránce a předložil míč do vynikající pozice Lallanovi. Záložník Liverpoolu vsadil na razanci, ale brankář Akinfejev byl pozorný. Nebezpečně vyhlížela i hlavička Alliho po centru Sterlinga.

Rusové se osmělili po čtvrt hodině hry. Stoper Ignaševič vyšplhal na výborně kopnutou standardní situaci a brankář Manchesteru City poprvé zasahoval. Míč mířící do středu své svatyně nicméně bez větších problémů lapil. Jeho spoluhráči poté opět převzali otěže utkání a v rychlém sledu si dvakrát vypracovali velice nadějné pozice ke skórování.

Benjamínek Alli parádně načasoval kolmici na rozběhnutého Walkera, ten viděl ještě lépe postaveného Lallanu, jenže záložník Albionu ani svou druhou šanci v utkání neproměnil. Vzápětí obdržel lahůdkovou přihrávku za obranu rychlík Sterling a postupoval vstříc Akinfejevovi. Až vynikající obranný zákrok Smolnikova zachránil ruský tým od pohromy.

Závěr první půle se odehrával spíše v prostorech mezi šestnáctkami, takže oba týmy odcházely do kabin za bezbrankového stavu.

Druhé dějství patřilo Rusům

Po změně stran byli trochu překvapivě aktivnější do té doby naprosto nevýrazní svěřenci kouče Sluckého. Kokorin prošel anglickou obranou jako nůž máslem a přízemním centrem našel Dzjubu. Nejlepší kvalifikační střelec Ruska ovšem zakončit nedokázal, neboť jej včasným zákrokem čistě odstavil od míče Smalling.

Sborná pokračovala v nastoleném trendu. Především účelný presink dělal obráncům Anglie velké problémy. Přibývalo i rohových kopů a standardních situací. Po jedné z nich si málem vstřelil kuriózní vlastní gól anglický defenzivní štít Dier, ale Hart se překvapit nenechal. Kontroloval také následný technický pokus Smolova, který těsně minul levou tyč.

Hráči  Albionu pochopili, že by jim podobný herní styl jen těžko přinesl kýžené vítězství. První vlaštovkou byla přímočará akce obránce Rose, jehož centr po sérii odrazů doputoval k Rooneymu. Kapitán týmu se snažil míč uklidit k tyči, ale Akinfejev předvedl zázračný reflex a střelu obávaného kanonýra zneškodnil. O dvě minuty později však na lahůdkovou střelu Erica Diera nedosáhl.

Záložník londýnského Tottenhamu se poměrně překvapivě postavil k exekuci přímého kopu a utěšenou ranou poslal svůj tým do vedení. Do konce utkání v tu chvíli zbývalo patnáct minut. Rusové byli nuceni otevřít hru, což svěřenci Roye Hodgsona využívali k rychlým protiútokům. Žádný z nich ovšem nedokázali zakončit. O slibné šance se připravovali nepřesnými přihrávkami.

Sborná vsadila vše na jednu kartu. V závěru zatlačila svého soupeře a z poslední možné šance srovnala krok. Ščennikov našel na zádní tyči stopera Vasilije Berezuckého, za jehož padajícím listem se Hart jen smutně ohlédl.

Anglie - Rusko 1:1 (0:0)

Branky: 73. Dier - 90.+2 V. Berezuckij. Rozhodčí: Rizzoli - Di Liberatore, Tonolini - Orsato, Damato (všichni It.). ŽK: Cahill - Ščennikov. Diváci: 67 354.

Anglie: Hart - Walker, Cahill, Smalling, Rose - Alli, Dier, Rooney (77. Wilshere) - Lallana, Kane, Sterling (87. Milner). Trenér: Hodgson.

Rusko: Akinfejev - Smolnikov, Ignaševič, V. Berezuckij, Ščennikov - Smolov (85. Mamajev), Neustädter (80. Glušakov), Šatov, Golovin (77. Širokov), Kokorin - Dzjuba. Trenér: Sluckij.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články