Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

OBRAZEM: Kankán, Edith Piaf a stíhačky. Euro odstartovalo

Paříž - Fotbalové mistrovství Evropy ve Francii 2016 bylo zahájeno. Patnáctý šampionát v historii odstartoval přelet osmi stíhaček nad stadionem Stade de France v St. Denis u Paříže. Letouny vytvořily na nebi francouzskou trikoloru. Hned poté mohlo začít úvodní utkání mezi Francií a Rumunskem.

Zahájení ME ve fotbale 2016
zdroj: ČTK/AP

Turnaj začal patnáctiminutovým slavnostním ceremoniálem, při němž se trávník na stadionu na chvíli změnil v okrasnou zámeckou zahradu s kolotočem uprostřed.

Hlavním motivem byl francouzský tanec kankán. Přímo na ploše ho předvedlo 200 tanečnic oblečených v pestrobarevných kostýmech. Zazněl i šanson.

Je nám líto, video expirovalo.
Zahajovací ceremoniál Eura 2016

Vrcholem pak bylo vystoupení francouzské hudební hvězdy Davida Guetty, který nejprve zahrál mix svých hitů a šampionát odstartoval hymnou turnaje This One's For You. Tu s ním zazpívala švédská zpěvačka Zara Larssonová. Na vystoupení se podílelo 600 účinkujících. Na závěr fanoušci v hledišti vytvořili vlajky všech 24 účastníků a objevila se i podobizna Eiffelovy věže.

Zápas provázejí maximální bezpečnostní opatření. Právě u Stade de France se v listopadu odehrál jeden z útoků islámských radikálů na Paříž, při kterých zemřelo 130 lidí. Fanoušci byli vpouštěni na stadion čtyřmi vchody a čekaly je celkem čtyři kontroly.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články