Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Polsko: Tým v čele s ostrostřelcem Lewandowským si chce napravit reputaci

Polsko vyráží na evropský šampionát s kvalitními hráči v čele s jedním z nejlepších útočníků světa Robertem Lewandowským. Poláci se pokusí vylepšit svoji bilanci na Euru, především pak svůj výkon z minulého domácího šampionátu a následné pokažené kvalifikace na mistrovství světa. Polské reprezentaci se dosud nepodařilo postoupit na Euru ze skupiny, k prolomení smůly by měl týmu pomoci také současný kouč Adam Nawalka.

Radost fotbalistů Polska
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Změny v polském fotbalu

Od roku 2012 prošel polský fotbal zemětřesením, které začalo v samotném vedení fotbalového svazu. Po domácím Euru skončila vláda prezidenta svazu Grzegorze Lata, kterého nahradil Zbigniew Boniek. Ten od začátku svého působení zavedl přísná pravidla, nejradikálnější z nich představuje pravděpodobně zákaz reprezentování Polska "nepolskými fotbalisty".

To znamenalo konec pro Eugena Polanského nebo například Damiena Perquise. Dalšími změnami prošlo i část vedení polského fotbalu, když došlo k výměně čtyř z pěti viceprezidentů svazu. Právě výsledky Poláků na Euru mohou ukázat, zda se polský fotbal vydal správným směrem.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení účastníků: Polsko

Polsko potřetí na Euru, postoupí ze skupiny?

Co se týče účasti polské reprezentantce na světových či evropských šampionátech, nese si polský tým na bedrech negativní bilanci. Stejně jako evropský šampionát bylo Polsku dlouho zakleté mistrovství světa. Po bronzu v roce 1968 čekali Poláci na svou účast ve světovém klání dlouhých šestnáct let. Od roku 1986 se polskému výběru na světový šampionát probojovat nepodařilo.

Na Euro se Poláci dosud kvalifikovali třikrát, ale ani jednou se polské reprezentaci nepodařilo postoupit ze skupiny. Navíc účast na minulém šampionátu si Poláci zasloužili jako pořádající stát. V roce 2008 nedokázalo Polsko na evropském šampionátu porazit ani jednoho ze soupeřů ve skupině.

Na domácím Euru 2012 Poláci ve skupině sice dvakrát remizovali, na vítězství ale opět nedosáhli. Jedním z katů polského výběru byli i čeští fotbalisté, kteří díky trefě Petra Jiráčka zdolali své sousedy 1:0.

Přednosti: Poláci mají v každé řadě alespoň jednoho kvalitního hráče a řadu velkých osobností. Spolehnout se mohou na jednoho z nejlepších útočníků světa Roberta Lewandowského, v bráně zase figurují hned tři kvalitní gólmani. Síla polského týmu bude i na krajích hřiště s velice rychlými a kvalitními hráči Piszczekem, Blaszczykowskim či Grosickim.

Slabiny: Z týmů, které se kvalifikovaly na Euro, obdrželi Poláci nejvíce gólů po české reprezentaci. Zajímavá bude konfrontace na nejvyšší úrovni pro hráče z polské ligy, stoper Legie Pazdan či záložník Wisly Krakov Majczynski zjevně nejsou hráči světové špičky.

Klíčový hráč: Robert Lewandowski. Jeden z nejlepších polských útočníků historie má za sebou skvělou sezonu s Bayernem a budou na něm stát šance Poláků na postup. Žádného hráče podobné kvality Polsko nemá.

Vycházející hvězda: Arkadiusz Milik. Dvaadvacetiletý útočník Ajaxu nastřílel v nizozemské Eredivisie 21 branek a výbornou statistiku má doposud i za národní tým. Na Euru by si mohl říct i o přestup do špičkového evropského klubu.

Polské opory v čele s ostrostřelcem Lewandowským

Jistotou polského týmu bude na šampionátu střelec Robert Lewandowski. Právě ten by měl díky své gólové bilanci pomoci Polákům postoupit alespoň ze skupiny. Na domácím evropském šampionátu v roce 2012 ale nepředvedl polský útočník zdaleka tak oslňující výkony, jak se od něj očekávalo. Osmadvacetiletý hráč bude mít na letošním Euru jedinečnou šanci svou formu ukázat a pokusit se s reprezentací uhrát kvalitní výsledek.

Podle bilance v kvalifikaci je ale útočník Bayernu opět v dobré střelecké formě, v utkání s Gruzií vstřelil dokonce hattrick. Lewandowski je v Polsku velmi populární, v lednu získal cenu Sportovec roku 2015, kterou byl po 33 letech oceněn opět fotbalista. V kvalifikaci mu svědčila spolupráce v útoku s Milikem, tato dvojice dohromady skórovala devatenáckrát.

Sport
zdroj: ČT4

Síla polského týmu bude i na krajích hřiště s velice rychlými a kvalitními hráči, základem budou především Piszczek, Blaszczykowski či Grosicki. Klíčovým hráčem týmu může být také Grzegorz Krychowiak, který ovládá střed hřiště a posunuje hru dopředu. Společně s Lewandowským se hráč Sevilly jeví jako tahoun týmu. Nad jeho účastí v úvodním utkání se Severní Irskem ale stále visí otazník, Krychowiak se stále potýká s nedoléčeným zraněním. Dále se kouč Nawalka bude spoléhat na tři kvalitní gólmany - Boruce, Fabianského a Szczesného.

Slabinou polského týmu na turnaji může být obrana. Z týmů, které se kvalifikovaly na Euro, obdrželi Poláci po české reprezentaci nejvíce gólů. Zajímavá bude konfrontace na nejvyšší úrovni pro hráče z polské ligy, stoper Legie Pazdan či záložník Wisly Krakov Majczynski zjevně nejsou hráči světové špičky. Nečekané oslabení pro Polsko přišlo v záloze. V květnu si při tréninku nešťastně zlomil ruku Pawel Wszolek.

Poláky čekají ve skupině mistři světa

Ve skupině Poláci potkají mistry světa z Německa, Ukrajinu a Severní Irsko. Zatímco Němci jsou jasnými favority skupiny, Ukrajinci a Severní Irové stejně jako Poláci dosud na Euru nepostoupili ze základní skupiny. Šance polského výběru na postupovou příčku se tak jeví jako reálná, záleží na aktuální formě střelců a na výkonu slabší polské obrany.

Tip na umístení podle redakce webu ČT sport: Osmifinále

Konečná nominace:

Brankáři: Lukasz Fabiański (Swansea/Angl.), Wojciech Szczesny (AS Řím/It.), Artur Boruc (Bournemouth/Angl.).

Obránci: Thiago Cionek (Palermo/It.), Kamil Glik (FC Turín/It.), Artur Jedrzejczyk, Michal Pazdan (oba Legia Varšava), Lukasz Piszczek (Dortmund/Něm.), Bartosz Salamon (Cagliari/It.), Jakub Wawrzyniak (Gdaňsk).

Záložníci: Jakub Blaszczykowski (Fiorentina/It.), Kamil Grosicki (Rennes/Fr.), Tomasz Jodlowiec (Legia Varšava), Bartosz Kapustka (Cracovia Krakov), Grzegorz Krychowiak (Sevilla/Šp.), Karol Linetty (Lech Poznaň), Krzysztof Maczyński (Wisla Krakov), Slawomir Peszko (Gdaňsk), Filip Starzyński (Lubin), Piotr Zieliński (Empoli/It.).

Útočníci: Arkadiusz Milik (Ajax Amsterodam/Niz.), Robert Lewandowski (Bayern Mnichov/Něm.), Mariusz Stepiński (Ruch Chorzów).

Trenér: Adam Nawalka

Zdroj
Guardian, UEFA.com, eurofotbal.cz, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články