Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Momenty Eura: Turecká vzepětí v posledních minutách (2008)

Největšího úspěchu v historii evropských šampionátů dosáhla turecká fotbalová reprezentace před osmi lety. Na turnaji, jehož hostitelem bylo Švýcarsko s Rakouskem, tehdy svěřenci Fatiha Terima dokráčeli až do semifinále. Je však třeba připomenout, že Ardu Turana a spol. dělilo od vyřazení v základní skupině jen pár minut.

Turecká fotbalová reprezentace
zdroj: AP

Na Euro pochopitelně necestovali v rolích favoritů a nic se nezměnilo ani po úvodním duelu. S Portugalskem po nemastném, neslaném výkonu prohráli 0:2. "Byla to pro nás lekce," řekl po utkání záložník Kazim Kazim.

Hledání formy a potřebného sebevědomí pokračovalo i v duelu se Švýcarskem. Skóre utkání hraného za vytrvalého deště otevřel v Basileji domácí Yakin, čímž gólově vyjádřil přetrvávající tlak hráčů s helvétským křížem na hrudi. Jen vynikající výkon brankáře Demirela držel turecké postupové naděje při životě.

Kouč Terim vycítil, že je potřeba dodat týmu nový impuls. Do druhé půle poslal poprvé na šampionátu Semiha Sentürka, což vedlo k výrazné proměně rozložení sil na hřišti. Kanonýr istanbulského Galatasaraye totiž bleskově srovnal a katapultoval sám sebe do role jedné z klíčových postav tureckého tažení turnajem. Jeho další hvězdné okamžiky však měly teprve přijít.

Když už to vypadalo, že se oba týmy rozejdou smírně, zaúřadoval Arda Turan. Barcelonská hvězda napřáhla z hranice pokutového území a domácímu Švýcarsku ukončila putování na Euru už po druhém zápase ve skupině. "S tímto týmem můžeme porazit každého," neskrýval nadšení z vítězství záložník Hamit Altintop.

Rozhodnutí o úspěchu a neúspěchu mělo přinést závěrečné klání proti českému týmu. Karty byly rozdány jednoznačně. Kdo vyhraje, postoupí. V případě remízy by rozhodovaly pokutové kopy.

Ženevský večer nabídl jeden z největších obratů v historii evropských šampionátů. Česká reprezentace mířila do čtvrtfinále, po gólech Kollera a Plašila vedla ještě čtvrt hodiny před koncem o dvě branky. Turecké zmrtvýchvstání čekal málokdo. Přesto svěřenci Fatiha Terima dokázali skóre otočit.

Nejprve potrestali dvě zaváhání jindy spolehlivého Čecha a v momentu, kdy už se oba týmy chystaly na penaltový rozstřel, rozhodl o postupu Nihat Kahveci. "Jsem velmi rád, že můžu koučovat tým, který se nevzdává. Ukázali jsme, jak jsme schopni bojovat," prohlásil po bláznivém utkání trenér Terim.

Ve čtvrtfinále čekalo do té doby stoprocentní Chorvatsko. A scénář s brankami v posledních minutách se opakoval znovu. Takticky svázaná bitva došla až do prodloužení. Když minutu před vypršením řádné hrací doby skóroval Klasnič, na turecké vzepětí by vsadil jen nejvěrnější z nejvěrnějších. Schopnost mužstva bojovat až do konce však opět přišla na scénu. Semih Sentürk vyrovnal z poslední střely na branku. V penaltovém rozstřelu poté nabuzení Turci dokonali další obrat a proklouzli mezi čtyři nejlepší týmy Evropy.

Postup měl ovšem i stinné stránky. Do semifinálového klání s Německem mohl totiž kouč Terim nominovat pouze čtrnáct fotbalistů. Čtveřice hříšníků si odpykávala trest za žluté či červené karty, dalších pět chybělo kvůli zranění. Přesto Turecko favorizovanému soupeři statečně vzdorovalo a sahalo po další senzaci. Po vyrovnávacím gólu střelecky disponovaného Sentürka mířil duel opět do prodloužení. To však rázně odmítl rozhodující brankou obránce Lahm.

Po třech gólech v závěrech jednotlivých zápasů se štěstěna od tureckých fotbalistů odvrátila. Nicméně způsob, jakým se mužstvo na evropském šampionátu prezentovalo, nezůstal bez povšimnutí. "V semifinále jsme s Německem prohráli, ale tleskal nám celý svět," hlásil titulek z tureckého deníku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články