Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bez Maty či Diega Costy. Španělsko oznámilo předběžnou nominaci na ME

Madrid – Diego Costa z Chelsea a Juan Mata z Manchesteru United si na mistrovství Evropy v dresu Španělska nezahrají. Dvě velké hvězdy se nevešly do nominace. Trenér Vicente Del Bosque oznámil 25 jmen, do konečné nominace ještě bude muset dva hráče vyškrtnout.

Diego Costa
zdroj: ČTK/PA/ autor: Nick Potts

"Nechtěli jsme mít v týmu příliš hráčů, u kterých jsme měli pochybnosti s kondicí po sérii zranění," vysvětlil Del Bosque absenci Diega Costy. Nakonec se rozhodl nepovolat ani dlouholetou oporu Fernanda Torrese, který v této sezoně našel po dlouhé době formu, či mladého útočníka Paca Alcácera, jenž dal v kvalifikaci pět branek. "Nikdy to není snadné, ale vybírali jsme tak, aby to bylo nejlepší pro tým," uvedl kouč.

Nominace Španělska je v duchu generační výměny, ke které došlo během kvalifikace. Del Bosque chce dát šanci zabojovat o nominaci i dvěma nováčkům. Vůbec poprvé povolal záložníka Realu Madrid Lucase Vázqueze a do kádru zařadil také Saúla Ňígueze z Atlética Madrid, jenž sice už dostal pozvánku v roce 2015, ale tehdy nenastoupil.

Jinak nechybí žádná z obvyklých opor. Mezi nominovanými hráči jsou Sergio Ramos, Andrés Iniesta, Cesc Fábregas či rekordman v počtu startů brankář Iker Casillas. Ten může startovat už na devátém velkém turnaji a vyrovnat tím rekord Němce Lothara Matthäuse. Nedostalo se na záložníka Santiho Cazorlu, kterého v Arsenalu trápilo zranění.

Španělé se budou na vstup do turnaje proti Česku připravovat ve Francii. Odtud pojedou na přípravné zápasy s Bosnou a Hercegovinou 29. května do Švýcarska a s Jižní Koreou 1. června do Rakouska. Generálkou pro ně bude 7. června duel s Gruzií v Getafe. Zřejmě až na tento zápas bude mít Del Bosque kompletní kádr, neboť hned sedm hráčů čeká finále Ligy mistrů mezi Realem a Atléticem Madrid. "Samozřejmě nás to trochu ovlivní, protože kompletní tým budeme mít pohromadě asi až šest dní před začátkem turnaje," řekl Del Bosque.

Širší nominace Španělska na fotbalové mistrovství Evropy 2016:

Brankáři: Iker Casillas (Porto/Portug.), David de Gea (Manchester United/Angl.), Sergio Rico (Sevilla).

Obránci: Sergio Ramos, Daniel Carvajal (oba Real Madrid), Gerard Piqué, Jordi Alba, Marc Bartra (všichni Barcelona), César Azpilicueta (Chelsea/Angl.), Juanfran (Atlético Madrid), Mikel San José (Bilbao).

Záložníci: Cesc Fábregas, Pedro (oba Chelsea), David Silva (Manchester City/Angl.), Koke, Saúl Ňíguez (oba Atlético Madrid), Isco, Lucas Vázquez (oba Real Madrid), Bruno Soriano (Villarreal), Thiago Alcantara (Bayern Mnichov), Andrés Iniesta, Sergio Busquets (oba Barcelona).

Útočníci: Nolito (Celta Vigo), Aritz Aduriz (Bilbao), Álvaro Morata (Juventus/It.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články