Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Zápasy na Euru bez diváků? To nelze vyloučit, říká viceprezident UEFA Abete

Londýn – Před necelým měsícem představili pořadatelé fotbalového Eura ve Francii krizový bezpečnostní plán. Po teroristických útocích v Bruselu může nyní akcelerovat snaha o eliminaci jakýchkoli hrozeb. Existují i varianty odložení zápasů nebo hraní bez diváků na stadionech. To ve svém vyjádření opět zdůraznil i viceprezident UEFA Giancarlo Abete.

Stadion v St. Étienne bude hostit souboj Česko - Chorvatsko
zdroj: REUTERS autor: Robert Pratta

Euro bude z bezpečnostního pohledu akce vysoce riziková. Abete ovšem vylučuje, že by se Euro nekonalo. "Mistrovství Evropy není akcí, která by se mohla odložit nebo dokonce zrušit," ujistil všechny fanoušky.

Po listopadových útocích ve Francii, které si vyžádaly 130 lidských životů a při kterých se teroristé pokusili vniknout i na Stade de France, se rušily přátelské zápasy. Po událostech v Bruselu se přesunul na Pyrenejský poloostrov duel Belgie s Portugalskem. "Můžeme rušit přípravné zápasy, ale ne utkání na Euro," dodal Abete.

Sledujte vývoj situace po útocích v Bruselu. (//ct24/svet/1732966-line-policiste-v-anderlechtu-zadrzeli-tretiho-teroristu-z-letiste)

Za zavřenými dveřmi

"Je možné, že výkop zápasu bude posunut či odložen na jiný den, pokud to bude z bezpečnostních důvodů potřeba. Pokud bude hrozit teroristický útok," řekl již dříve ředitel turnaje Martin Kallen. "A bude-li to třeba, odehrají se zápasy bez diváků. Kdybychom totiž museli zápas narychlo přesunout do jiného města, nebudou mít čas se na něj dostavit," dodal.

"Pokud nemůžeme vyloučit terorismus, nemůžeme vyloučit ani možnost, že se bude hrát za zavřenými dveřmi," zdůraznil nyní opět Abete.

Je nám líto, video expirovalo.
Fitzel o bezpečnosti před ME: Francouzi se chystají jako nikdy předtím

Zápasy na prázdných stadionech by se dotkly nejen fanoušků, ale samotných hráčů. "Já si to osobně neumím představit," řekl manažer českého reprezentačního A týmu Dušan Fitzel. "Hlavně z hráčského pohledu. Aby někdo hrál před prázdnými tribunami, to je složité. Pro fanoušky i pro hráče," dodal.

Šampionát se odehraje od 10. června do 10. července na deseti stadionech. Organizátoři se připravují velmi důkladně. Najato bylo kolem 10 tisíc bezpečnostních pracovníků, každý zápas by pak mělo strážit až 900 lidí. Při vstupu do arén bude probíhat důkladná osobní prohlídka. Té organizátoři dávají přednost před rentgenovou kontrolou, která je obvyklá na letištích. "Na všechno se chystají jako nikdy předtím," uvedl Fitzel.

Zdroj
ČTK, espn.com, isport.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články