Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Češi nestačili na Turecko a první místo ve skupině jim uniká

Praha - Čeští fotbalisté nevyužili zaváhání Islandu, který jen remizoval s Lotyšskem, a pohrdli tak průběžným prvním místem v kvalifikační skupině A. Na domácí půdě nestačili na Turecko, kterému podlehli 0:2. Turky poslal do vedení z velmi diskutabilního pokutového kopu Inan, dílo zkázy pak dokončil deset minut před koncem Calhanoglu. Českému týmu přesto postup na ME již nemůže uniknout, Turecko drží průběžné třetí místo zaručující baráž. 

Pavel Vrba
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Trenér Vrba podle předpokladů udělal několik změn v sestavě. Premiéru v základní sestavě si odbyl obránce Novák a poprvé si v soutěžním utkání za dospělou reprezentaci zachytal gólman Vaclík, který nahradil jedničku Čecha.

V první půli však brankářská dvojka prakticky žádnou práci neměla. Turecko zahrozilo jen v šesté minutě, kdy Tosun postupoval sám na Vaclíka, s přehledem zakončil, ale trefa kvůli těsnému ofsajdu nemohla platit. Zatímco český celek hrál s jistotou postupu v zádech v klidu, Turci bojují s Nizozemskem na dálku o třetí místo znamenající baráž a důležitost utkání je viditelně svazovala. Odskakovaly jim míče a Češi po čtvrthodině převzali otěže.

Domácí lépe kombinovali, více drželi balon, ale s výjimkou několika náznaků hostující branku dlouho neohrozili. Až v 41. minutě nacentroval z pravé strany Kadeřábek, jenže nabíhající Šural poslal hlavičku z výborné pozice hodně mimo. I po přestávce byli zpočátku aktivnější Češi. Dočkal napálil odražený balon nad, jeho spoluhráč ze Sparty Krejčí v nadějné pozici dvakrát pokazil centr a Vrba místo něj nasadil Skaláka. 

Pavel Vrba: "V útočné fázi jsme se vůbec neprosadili. Měli jsme asi jen dvě situace, které vypadaly, že bychom mohli dát gól. Individuálně a technicky na tom byli ofenzivní hráči Turecka lépe než naši, proto výsledek dopadl, jak dopadl. Asi jsme od některých hráčů očekávali trošku víc, určitě jsme si představovali od ofenzivních hráčů, že se prosadí ve větší míře. Turky na nohy postavila penalta, kterou proměnili. Za stavu 0:1 jsme trochu víc otevřeli obranu a Turci nás potrestali druhým gólem. Jsme zklamaní, asi to náladu po postupu trochu tlumí. Já ale budu spíš hodnotit celou kvalifikaci, že jsme postoupili, což je velký úspěch." 

Turecko bylo v ofenzivě dlouho neškodné, ale v 62. minutě otevřelo skóre. Erkin vysokým nákopem vrátil míč do vápna, kde Aziz po souboji s Novákem upadl a z přísně nařízené penalty se prosadil Inan. Vaclík si vybral špatnou stranu.

Vrba poslal na trávník druhého útočníka Škodu, v 70. minutě ale opět zahrozili hosté. Senova křížná střela se otřela o vnější část tyčky. Za dalších devět minut si už ale hosté pojistili náskok. Po centru za obranu si zpracoval míč Calhanoglu a křížnou střelou propálil Vaclíka.

Turecko pak promarnilo ještě dvě šance, ale i tak si před posledním zápasem skupiny s Islandem udrželo dvoubodový náskok před Nizozemskem na třetím místě, které znamená baráž. 

ČR - Turecko 0:2 (0:0) Branky: 62. Inan z pen., 80. Calhanoglu. Rozhodčí: Atkinson - Mullarkey, Child (všichni Angl.). ŽK: Krejčí, Dočkal, Pavelka, Novák - Özbayrakli, Sen. Diváci: 17.190.

ČR: Vaclík - Kadeřábek, Suchý, Procházka, Novák - Dočkal (78. Petržela), Darida, Šural (67. Škoda), Pavelka, Krejčí (54. Skalák) - Lafata. Trenér: Vrba.

Turecko: Babacan - Özbayrakli, Aziz, Balta, Erkin - Inan - Tufan, Özyakup (87. Topal), Turan (85. Töre) - Calhanoglu, Tosun (64. Sen). Trenér: Terim. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články