Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Klíčová kvalifikační fáze je tady. Češi musejí porazit Kazachstán

Plzeň - Češi po úvodních čtyřech výhrách ve skupině A v posledních dvou zápasech ztratili body, a proto se potřebují domácím duelem s Kazachstánem vrátit na úspěšnou vlnu a uhrát první letošní vítězství. Zvládnout musejí i nedělní utkání v Lotyšsku, jinak by se před říjnovým vrcholem kvalifikace a duely s Tureckem a v Nizozemsku mohli dostat do velmi těžké pozice. Rozhodující část kvalifikace právě začíná. Zápas začne ve 20:45, přímý přenos na ČT sport a našem webu startuje o tři čtvrtě hodiny dříve.

Ilustrační foto

"Vzhledem k tomu, že jsme v březnu ztratili dva body s Lotyšskem, je pro nás tenhle dvojzápas strašně důležitý. Kdybychom uhráli šest bodů, neříkám, že bychom postoupili, to ne, ale určitě bychom se hodně přiblížili k Francii," řekl trenér Pavel Vrba.

Češi nejprve v březnu doma jen remizovali s Lotyšskem 1:1 a v červnu utrpěli na Islandu první porážku ve skupině (1:2), po níž klesli na druhé místo tabulky dva body za severského soupeře. Na třetí Nizozemsko mají náskok tří bodů. Na šampionát přímo postoupí první dva celky z každé skupiny a nejlepší mužstvo ze třetích míst, dalších osm týmů z třetích příček pak čeká listopadová baráž.

"Víme, že tenhle dvojzápas asi rozhodne o tom, jestli kvalifikace bude úspěšná, nebo ne. Potřebujeme z něj získat šest bodů, abychom nemuseli spoléhat na říjnové duely s Turky a v Nizozemsku. Věřím, že to zvládneme," doplnil útočník David Lafata, který je při neúčasti některých zraněných opor nejstarším českým hráčem v nominaci.

Problémy v záloze

Národnímu týmu chybí čtyři z pěti záložníků, kteří hráli v základní sestavě posledního duelu na Islandu - kapitán Tomáš Rosický, Jaroslav Plašil, Lukáš Vácha a Václav Pilař. Schází i útočník Tomáš Necid a čerstvě stoper Tomáš Sivok. I bez některých opor by si ale měl český celek s Kazachstánem poradit. Už vloni v prvním vzájemném duelu v Astaně chyběl Rosický a reprezentace i bez něj s přehledem zvítězila 4:2.

Zajímavosti:

- Češi ve všech 11 zápasech pod trenérem Vrbou inkasovali

- samostatná česká reprezentace postoupila ze všech 5 předchozích kvalifikací ME

- Kazachstán čeká 9 zápasů na výhru, naposledy zvítězil loni v září v přípravě nad Kyrgyzstánem 7:1

- Kazachstán venku nevyhrál soutěžní zápas 13x za sebou (naposledy v říjnu 2009 v Andoře 3:1)

- Češi vyhráli oba předchozí duely v Plzni (2:1 s Islandem a 3:1 s Maltou)

- zápasu bude předcházet minuta ticha za nedávno zesnulou legendu Josefa Masopusta

"Zranění nám trochu komplikují život, ale stejně bych po Islandu nějaké změny udělal. Nebál bych se toho. Mladí hráči, kteří jsou třeba v nominaci poprvé, prokázali kvalitu a formu v předkolech Evropské ligy," řekl Vrba. Premiérový start si mohou připsat Pavelka, Skalák nebo Frýdek.

Trenér v rozhovoru pro ČT naznačil, že by kupříkladu Skalák mohl začít v základu. "V Mladé Boleslavi předvádí mimořádné výkony, byl by nominovaný, i kdyby žádná zranění nebyla," uvedl.

Pozor na hráče z Astany

Kazaši v kvalifikaci uhráli jen bod za úvodní remízu s Lotyšskem a devět zápasů nezvítězili, ale vzpruhou pro ně může být premiérový postup Astany do základní skupiny Ligy mistrů. Z jejího kádru je v reprezentaci šest hráčů. "Postup Astany je pro nás zvednutý prst," řekl Vrba.

Český tým zřejmě bude dobývat soupeřovu obranu, ale Vrba čeká, že Kazachstán bude hrát trochu ofenzivněji než v březnu Lotyšsko. "Mají tři ofenzivní hráče a další dva, kteří je okamžitě doplňují. Nemyslím, že to bude až takové dobývání jako s Lotyši. Ale určitě nebudou hrát fotbal nahoru dolů," řekl Vrba, který se po podzimním duelu s Islandem podruhé vrátí jako kouč reprezentace do Plzně, kde působil v letech 2008 až 2013.

Kazaši chtějí na západě Čech hlavně ukončit čekání na vstřelený gól, které trvá 402 minut. "Máme jen jeden bod, takže potřebujeme svoji situaci vylepšit. Doma jsme dali Petru Čechovi dva góly, takže se to pokusíme zopakovat," uvedl kapitán Samat Smakov.

Předpokládané sestavy:

ČR: Čech - Kadeřábek, Suchý, Procházka, Limberský - Darida, Pavelka (Vaněk) – Skalák (Kopic), Dočkal, Krejčí - Lafata.

Kazachstán: Pokatilov - Gurman, Bejsebekov, Malyj, Logviněnko, Šomko - Konysbajev, Smakov, Nuserbajev, Islamchan - Chižničenko.

V kvalifikaci může slavit postup až sedm týmů včetně Islandu

Zářijový program nabídne od čtvrtka do úterý 52 zápasů a hned sedm týmů si v něm za určitých okolností může s předstihem zajistit postup na závěrečný turnaj. Mezi nimi i lídr "české" skupiny A Island, který se dnes představí v Nizozemsku.

Island po červnové výhře 2:1 nad Českem poskočil do čela tabulky a v případě, že uspěje i v Nizozemsku a následně s Kazachstánem, bude moci s předstihem slavit premiérový postup na velký turnaj. Jenže v Nizozemsku ho čeká složitý úkol, protože domácí "Tulipány" jsou ve skupině až třetí s tříbodovou ztrátou na druhé Česko a další klopýtnutí už může být osudné.

"Oranjes" před sebou mají týden pravdy, protože vedle Islandu je v neděli čeká duel na horké půdě Turecka. Třetí tým z loňského světového šampionátu povede do boje poprvé jako hlavní trenér Danny Blind, který dělal asistenta Guusi Hiddinkovi, jenž na konci června rezignoval. "Proti Islandu je to zápas o vše. Buď umřeme, nebo rozkveteme. Tenhle týden bude buď týdnem naděje, nebo katastrofy," řekl nizozemský ofenzivní záložník Arjen Robben, který převzal kapitánskou pásku. "Budeme muset vyhrát nejméně tři ze zbylých čtyř zápasů. Sledovat Euro v televizi je nemyslitelné," doplnil další středopolař Wesley Sneijder.

Vedle Islandu mohou po zářijovém programu za příznivých okolností slavit s předstihem postup také Slovensko a Anglie, jediné dva týmy, které vyhrály všech šest zápasů, Rakousko, Švédsko, Chorvatsko a Itálie.

Slováci se ale představí na hřišti obhájců evropského zlata Španělů, které doma senzačně porazili 2:1. "Víme, že ve Španělsku to bude velmi těžké, ale jeden zázrak jsme už dokázali, tak možná přijde i druhý," věřil lídr slovenského týmu Marek Hamšík.

Také světoví šampioni Němci nejsou podobně jako Nizozemci v ideální pozici. Ve vyrovnané skupině D figurují na druhém místě, a tak potřebují zvládnout duely s vedoucím Polskem i ve Skotsku. "Musíme vyhrát oba zápasy. Neexistuje nic jiného, prostě musíme," řekl německý kapitán Bastian Schweinsteiger, letní posila Manchesteru United.

Program zářijové části kvalifikace o postup na Euro 2016

Čtvrtek 3. září:

Skupina A

20:45 ČR - Kazachstán, Turecko - Lotyšsko, Nizozemsko - Island.

Skupina B

20:45 Izrael - Andorra, Belgie - Bosna a Hercegovina, Kypr - Wales.

Skupina H

18:00 Ázerbájdžán - Chorvatsko, 20:45 Itálie - Malta, Bulharsko - Norsko.

Pátek 4. září:

Skupina D

18:00 Gruzie - Skotsko, 20:45 Gibraltar - Irsko, Německo - Polsko.

Skupina F

20:45 Řecko - Finsko, Maďarsko - Rumunsko, Faerské ostrovy - Severní Irsko.

Skupina I

20:45 Srbsko - Arménie, Dánsko - Albánie.

Sobota 5. září:

Skupina C

18:00 Lucembursko - Maďarsko, Ukrajina - Bělorusko, 20:45 Španělsko - Slovensko.

Skupina E

18:00 Estonsko - Litva, San Marino - Anglie, 20:45 Švýcarsko - Slovinsko.

Skupina G

18:00 Rusko - Švédsko, 20:45 Rakousko - Moldavsko, Černá Hora - Lichtenštejnsko.

Neděle 6. září:

Skupina A

18:00 Lotyšsko - ČR, Turecko - Nizozemsko, 20:45 Island - Kazachstán.

Skupina B

18:00 Wales - Izrael, 20:45 Bosna a Hercegovina - Andorra, Kypr - Belgie.

Skupina H

18:00 Malta - Ázerbájdžán, Norsko - Chorvatsko, 20:45 Itálie - Bulharsko.

Pondělí 7. září:

Skupina D

20:45 Skotsko - Německo, Polsko - Gibraltar, Irsko - Gruzie.

Skupina F

20:45 Finsko - Faerské ostrovy, Severní Irsko - Maďarsko, Rumunsko - Řecko.

Skupina I

18:00 Arménie - Dánsko, 20:45 Albánie - Portugalsko.

Úterý 8. září:

Skupina C

20:45 Bělorusko - Lucembursko, Makedonie - Španělsko, Slovensko - Ukrajina.

Skupina E

20:45 Anglie - Švýcarsko, Litva - San Marino, Slovinsko - Estonsko.

Skupina G

20:45 Lichtenštejnsko - Rusko, Moldavsko - Černá Hora, Švédsko - Rakousko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články