Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Vrba: Chceme být lepší a lepší a po Lotyšsku mít 15 bodů

Praha – České fotbalisty čeká v sobotu kvalifikační duel s Lotyšskem a jak Pavel Vrba, tak trenér lotyšských fotbalistů Marians Pahars se shodují – Češi budou v utkání jasní favorité. Zatímco Vrba by rád udržel dosavadní stoprocentní bilanci, kdy Češi neztratili v kvalifikaci ani bod, Pahars sní o tom, že hosté překvapí.

Pavel Vrba
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

"Mít po pěti zápasech patnáct bodů, to by byl skvělý vstup. Ale stále by ještě zbývalo pět zápasů do konce a minimálně ještě takových šest sedm bodů bychom potřebovali k jistotě postupu. Samozřejmě bychom chtěli tu první polovinu skupiny odehrát s plným počtem bodů," řekl Vrba.

Věří, že Češi navážou na zlepšující se výkony. Vloni během přípravných duelů po nástupu Vrby čekali na výhru, ale od začátku kvalifikace jsou stoprocentní a na podzim postupně porazili Nizozemsko, Turecko, Kazachstán a Island.

"Já vždy tvrdím, že když přijde k mužstvu nový trenér, jeho způsob hry se projeví tak po třech čtyřech měsících, kdy má za sebou přibližně osmdesát tréninků a několik zápasů. Takové to bylo i u nás," uvedl Vrba. "První půlrok nebyl optimální, ale v druhé části to začínalo mít nějaké parametry. Způsob hry v posledních zápasech nebyl špatný a pracujeme na to, aby to bylo lepší a lepší," dodal kouč.

Čechům je jasné, že proti Lotyšsku budou muset dobývat soupeřovu obranu. "Pokud budeme hrát doma s Kazachstánem, Islandem nebo Lotyšskem, velí nám to, abychom byli ofenzivní a snažili se mužstvo přehrát. Jak v Kazachstánu, tak doma s Islandem se nám to dařilo, tak bychom na to chtěli navázat i zítra," uvedl Vrba. "Lotyšsko hrálo s Kazachstánem 0:0, obě mužstva budou asi přibližně stejná. Ale Lotyšsko mi připadá trochu lépe organizované v defenzivě," dodal Vrba.

Je nám líto, video expirovalo.
Vrba si absenci Limberského proti Lotyšům nepřipouští

Pahars: Všechen tlak bude na Češích 

"Češi jsou lídrem skupiny, ještě neprohráli a neztratili ani bod. Podle mě všechen tlak bude na nich. My nemáme co ztratit a můžeme hrát uvolněně. Věřím, že předvedeme dobrý výkon a zápas si užijeme," řekl Pahars.

Český celek na něj v podzimní části kvalifikace, kdy neztratil ve čtyřech zápasech ani bod, udělal velký dojem. "Češi mají skvělý tým, v každé řadě mají lídry. Můžeme začít v brance, kde je velmi zkušený hráč a podle mě jeden z nejlepších brankářů všech dob," ocenil Petra Čecha.

"V obraně sice chybí Kadeřábek a pravděpodobně bude scházet i Limberský, ale myslím, že Češi za ně budou mít dobrou náhradu. V záloze je Rosický, což je magický hráč. Češi mají fantastický tým, ale i my máme své kvality. Musíme se tomu snažit čelit týmovým výkonem," prohlásil Pahars.

O české hře se bavil i s útočníkem Valerijsem Šabalou, který od zimy hostuje v Jablonci. "Věřím tomu, co vidím já, to je nejdůležitější. Ale párkrát jsem mluvil i s Valerijsem. Dokonce jsem se za ním byl tady jednou podívat a mluvil i s jeho trenérem (Jaroslavem Šilhavým). Je dobré slyšet Valerijsův názor, ale na druhou stranu tu hraje zatím krátce. Vždyť přišel teprve před pár měsíci," podotkl Pahars na adresu ofenzivní hvězdy, která bude mít zvýšenou motivaci. "Může to být něco navíc, ale nemyslím, že to bude nejdůležitější věc," dodal osmatřicetiletý kouč. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články