Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

San Marino po 61 prohrách bodovalo, vyhrálo i Lichtenštejnsko

Praha – Sanmarinským fotbalistům, kteří jsou z drtivé většiny amatéři, se konečně podařilo po deseti letech a 61 porážkách v řadě vydolovat remízu v soutěžním utkání. San Marino dokázalo v domácím prostředí vybojovat remízu 0:0 proti Estonsku. Podobný kousek se podařil Lichtenštejnsku, jež doposud zůstává jediným týmem v historii, který San Marino dokázalo porazit. Lichtenštejnci dokonce zvítězili 1:0 v Moldavsku a vybojovali první venkovní výhru v historii. Nadále stoprocentní je Slovensko, které získalo další tři body v Makedonii.

Fotbalisté San Marina v utkání se Švýcarskem
zdroj: imago sportfotodienst

San Marino doma remizovalo 0:0 s Estonskem a získalo historicky první bod v evropské kvalifikaci. Outsider skupiny E ukončil šňůru 61 porážek trvající od roku 2004.

Premiérového vítězství na hřištích soupeřů v evropské kvalifikaci zase dosáhl další "fotbalový trpaslík" Lichtenštejnsko, které triumfovalo 1:0 v Moldavsku. Třetí výhru ve skupině C zaznamenala Ukrajina. Ta si díky Jarmolenkově hattricku veze z Lucemburska hladké vítězství 3:0.

Slovensko si ve Skopje vytvořilo dvoubrankový náskok už v prvním poločase, kdy se prosadili exsparťan Kucka a Nemec. Celý zápas odchytal za hosty plzeňský gólman Kozáčik, útočník Mladé Boleslavi Ďuriš odehrál závěrečných dvanáct minut a na lavičce zůstal další hráč Viktorie Hrošovský. Slováci uzavřou úspěšný kalendářní rok v úterní přípravě s Finskem.

Úřadující evropští šampioni ze Španělska si poradili s Běloruskem a v Huelvě vyhráli 3:0. První dvě branky dali v rozmezí dvou minut prvního poločasu Isco a Busquets, třetí přesnou trefu zaznamenal v 55. minutě Pedro. Tým kouče Vicenteho del Bosqueho ztrácí tři body na vedoucí Slovensko. Třetí výhru ve skupině C zaznamenala i Ukrajina. Ta si díky Jarmolenkově hattricku veze z Lucemburska podobně hladké vítězství 3:0.

Anglie ve Wembley otočila zápas se Slovinskem, zvítězila 3:1 a také počtvrté ve skupině E naplno bodovala. Kapitán Wayne Rooney oslavil stý start za Albion gólem z penalty. Dvakrát se v Londýně trefil Danny Welbeck. Diváci viděli první branku až v 58. minutě, když Henderson po standardní situaci překonal hlavou vlastního brankáře.

Anglie na první inkasovaný gól v bojích o Euro 2016 bleskově odpověděla. Cesar v šestnáctce fauloval Rooneyho, jenž nařízenou penaltu bezpečně proměnil. Útočník Manchesteru United si připsal 44. zásah v reprezentaci a ztrácí pět zásahů na anglický rekord Bobbyho Charltona. Závěr už patřil domácím. V 66. minutě otočil skóre dorážkou Welbeck a ofenzivní hráč Arsenalu za dalších šest minut přidal svůj druhý gól po spolupráci se Sterlingem.

Rusko prohrálo v Rakousku 0:1 a po čtyřech utkáních má ve skupině G jen čtyři body. Mužstvo trenéra Fabia Capella vyhrálo jediný z posledních sedmi soutěžních zápasů. Utkání ve Vídni rozhodl v 73. minutě střídající Okotie. Rakušané v první půli přečkali tyčku Kokorina, připsali si třetí vítězství a s deseti body vedou.

Výsledky kvalifikace na fotbalové ME 2016:

Skupina C:
Španělsko - Bělorusko 3:0 (2:0)
Branky: 18. Isco, 19. Busquets, 55. Pedro.

Makedonie - Slovensko 0:2 (0:1)
Branky: 25. Kucka, 38. Nemec.

Lucembursko - Ukrajina 0:3 (0:1)
Branky: 33., 53. a 56. Jarmolenko.

Skupina E:
San Marino - Estonsko 0:0

Anglie - Slovinsko 3:1 (0:0)
Branky: 66. a 72. Welbeck, 59. Rooney z pen. - 58. vlastní Henderson.

Švýcarsko - Litva 4:0 (0:0)
Branky: 80. a 90. Shaqiri, 66. vlastní Arlauskis, 68. Schär. .

Skupina G:
Moldavsko - Lichtenštejnsko 0:1 (0:0)
Branka: 74. Burgmeier.

Rakousko - Rusko 1:0 (0:0)
Branka: 73. Okotie.

Černá Hora - Švédsko 1:1 (0:1)
Branky: 80. Jovetič z pen. - 9. Ibrahimovic.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články