Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

BLOG VLASTIMILA VLÁŠKA: Specifika zápasu v Astaně

Do rozlehlého Kazachstánu je to pořádná dálka. Na evropské poměry nutno dodat. Pokud totiž člověk vezme v potaz třeba asijské vzdálenosti, tak 5-6 hodin v letadle není žádná nekonečná štreka. Co by pak museli říkat Islaňďané až poletí do Astany, nebo naopak Kazaši do Reykjavíku.

Kazachstán se před deseti lety začlenil z asijské fotbalové sféry do UEFA a od té doby hraje evropské kvalifikace. Zatím nezaznamenal v tabulkách žádný velký sukces, za dílčí úspěchy lze ale považovat remízy s Belgií nebo výhru nad Srbskem, většina zápasů kazašského týmu ale končí porážkou. A měla by i dnes. Češi po výborném vstupu do kvalifikace nesmí podcenit ani outsidera skupiny.

Cestování k práci profesionálního fotbalisty už patří, ale hrát mezistátní zápas na umělé trávě stále není obvyklé, i když počet podobných hřišť se pořád zvyšuje. Tomáš Rosický a spol. se ale na umělku příliš netváří. Upřímně, ani se moc nedivím. Pokud na ní hráči ze zahraničí x let nehráli, nedostanou se specifické návyky pod kůži za dva krátké tréninky. Trenér Pavel Vrba na tiskovce před zápasem zdůrazňoval, že taktiku k povrchu nijak uzpůsobovat nebude. Na práci s míčem a kombinaci českého mužstva to ale podle mě vliv mít bude, a to rozhodně nechci dělat českému týmu alibi. Na druhou stranu se s místními podmínkami většina reprezentací dokáže vyrovnat tak, aby tu zvítězila.

Naopak zatahovací střecha tady má velké opodstatnění. Až dnes trochu v Astaně vylezlo sluníčko, jinak nevlídno, s deštěm a studeným větrem. Nejen pro hráče, hlavně pro diváky je pak v obrovské hale přijatelný komfort. Střecha je tu zatažená celé zimní období. Možná se tím inspiruje předseda svazu Miroslav Pelta a nechá zastřešit i jablonecký stadion, kde fičí nejen v listopadu severák ostošest. Nějakou tisícovku diváků navíc v zimním období by to mohlo přitáhnout. Na české poměry je to samozřejmě sci-fi, ale v Astaně nic nemožného. Futuristických staveb je tu spousta, peníze na výstavbu čehokoliv tady rozhodně nejsou problémem jako u nás.

Další lokální specialitou je čas výkopu. UEFA ho stanovila na 22 hodin místního času, tak aby to zapadalo do unifikovaného evropského mustru (18:00 SELČ). Bude to dlouhý den, ale třeba Němci tu hráli loni dokonce od půlnoci! Na tento čas tehdy zatlačila německá televize, aby fanoušci mohli Nationalelf sledovat ve večerním prime time (časový rozdíl byl tehdy dokonce 5 hodin, protože v Kazachstánu neposunují čas o hodinu mezi "zimním" a "letním").

O sestavě lze zatím jen spekulovat. V předchozím utkání se mi tipy, jak Pavel Vrba mužstvo poskládá, příliš nevyvedly, tak dnes jen zkusím lehce poupravit častou frází: "Vítězná sestava se nemění, a pokud ano, tak na jednom místě." Těším se na zajímavý zápas. Doufám, že vše uvidíte a uslyšíte bez technických trablů. V Istanbulu se řešily až do samotného výkopu, sice to na poslední chvíli klaplo, ale stresu nebylo málo. Tak přeju ostrý obraz, dobrý zvuk a pěkný fotbal! 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články