Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Salah dirigoval liverpoolskou symfonii. Řím odjel s "bůrem", ale žije

Na Anfield Road byla k vidění reklama na fotbal. V semifinále Ligy mistrů mezi Liverpoolem a AS Řím totiž padlo sedm branek. "Reds" vyhráli 5:2 a nakročili do finále. Hrdinou se stal nejlepší hráč Premier League Mohamed Salah. Egyptský útočník vstřelil dva góly a další připravil pro Maného s Firminem, který přidal i pátou trefu. V závěru ovšem zkorigovali stav Džeko s Perottim a oživili šance týmu z věčného města na postup. 

V neděli si převzal prestižní ocenění, v úterý režíroval demolici svého bývalého zaměstnavatele. Salah byl od úvodního hvizdu nezastavitelný a na hřišti si dělal, co chtěl. Dvakrát stačil brankář Římanů Alisson zakročit, třetí i čtvrtý pokus rodáka z Basionu už lovil ze sítě. Obstřel z 40. minuty zapadl s chirurgickou přesností do šibenice a těsně před odchodem do kabin proměnil Salah i nájezd po nezištném pasu Firmina. 

"One man show" rychlonohého křídelníka pokračovala dál. Ve druhém poločase přihrál v rozmezí pěti minut na gól Manému i Firminovi, což znamenalo jediné - vedení 4:0. A brazilský reprezentant záhy přetavil Milnerův roh v pátý gól.

Když už to vypadalo, že odveta bude pro svěřence trenéra Jürgena Kloppa pouhou formalitou, podařilo se italskému velkoklubu snížit. Nákop Nainggolan podcenil v 81. minutě Lovren a Džeko chladnorevně trestal. O čtyři minuty později navíc proměnil Perotti pokutový kop, jenž hlavní rozhodčí Felix Brych nařídil za ruku Milnera. I přesto má Liverpool finále milionářské soutěže na dosah. 

Od začátku totiž ukazoval, proč v této sezoně LM ještě neprohrál. Ofenzivní trojzubec byl nepolapitelný a středová linie Milner – Henderson - Wijnaldum, který nahradil zraněného Chamberlaina, vyhrávala jeden souboj za druhým.

V páté minutě využil Firmino problémů asistenta s rozbitým praporkem - navzdory ofsajdu šel sám na krajana Alissona, jenže z úhlu minul. Další šance patřila hostům, když gólman Karius chyboval při střele Kolarova a míč orazítkoval břevno.

Ze strany Říma to ale bylo v první půli vše, další možnosti už počítal jen celek v červených dresech. Ve 28. minutě neproměnil Mané samostatný únik a následně zahodil i další slibnou příležitost. O osm minut později však Anfield explodoval radostí poprvé.

Lovren vzápětí orazítkoval břevno, nicméně Liverpool přesto odcházel do kabin s dvoubrankovým náskokem. Salah si připsal desátý zásah v LM. V ročníku dal už 43 branek a jen čtyři ho dělí od klubového rekordu Iana Rushe ze sezony 1983/84.

Do druhého poločasu poslal hostující trenér Eusebio Di Francesco na hřiště českého reprezentanta Patrika Schicka místo Ündera. Před beznadějně vyprodané hlediště tak vyběhla stejná sestava, která ve čtvrtfinálové odvetě vymazala náskok favorizované Barcelony a zařídila "Giallorossi" druhou účast v semifinále LM v historii.

V podobně nelehké situaci ovšem budou Římané i za týden proti mužstvu z města Beatles. Schick se po příchodu objevil dvakrát v nadějné pozici, ale síť za zády Kariuse rozvlnit nedokázal nohou ani hlavou. 

Liverpool jako teprve druhý klub v dějinách dokázal vstřelit v semifinále LM pět branek. Před ním se to povedlo pouze nizozemskému Ajaxu Amsterdam, když v roce 1995 porazil 5:2 německý Bayern Mnichov.

Úvodní semifinálové utkání fotbalové Ligy mistrů:

Liverpool - AS Řím 5:2 (2:0)

Branky: 36. a 45. Salah, 61. a 69. Firmino, 56. Mané - 81. Džeko, 85. Perotti z pen. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp (všichni Něm.). ŽK: Alexander-Arnold, Lovren, Henderson - Jesus, Fazio. Diváci: 54 000.

Liverpool: Karius - Alexander-Arnold, Lovren, Van Dijk, Robertson - Oxlade-Chamberlain (18. Wijnaldum), Henderson, Milner - Salah (75. Ings), Firmino (90. Klavan), Mané. Trenér: Klopp.

AS Řím: Alisson - Florenzi, Fazio, Manolas, Jesus (67. Perotti), Kolarov - Ünder (46. Schick), De Rossi (67. Gonalons), Strootman, Nainggolan - Džeko. Trenér: Di Francesco.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články