Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Jen tak jsme si nahrávali. Guardiola kritizoval hráče, kouč Basileje pěl slova chvály

Fotbalisté Basileje už příliš šancí na postup do čtvrtfinále neměli, doma totiž prohráli s Manchesterem City 0:4. I tak se ale před svými 1600 fanoušky, kteří k odvetě dorazili na ostrovy, chtěli předvést v dobrém světle. A povedlo se. Na výhře 2:1 se podíleli i Tomáš Vaclík s Markem Suchým. O sérii domácí neporazitelnosti čítající 36 soutěžních utkání přišli Citizens podle trenéra Pepa Guardioly kvůli mizernému druhému poločasu.

Pep Guardiola
zdroj: Reuters autor: Jason Cairnduff

Švýcarský mistr od osmé minuty prohrával po zásahu Gabriela Jesuse, o chvíli později musel Vaclík vytasit dobrý zákrok proti střele Ilkaye Gündogana. V 17. minutě ale vyrovnal norský reprezentant Mohamed Elyounoussi a dvacet minut před koncem utkání dokonal obrat obránce Michael Lang, který v základní skupině rozhodl též o výhře Basileje 1:0 nad Manchesterem United.

"Bylo těžké se vzchopit proti takovému týmu, když jsme po osmi minutách prohrávali. Našli jsme ale prostor pro vytváření šancí, dvěma či třemi přihrávkami jsme se byli schopní dostat do jejich třetiny hřiště. Jsem na tým pyšný, za obtížných okolností předvedl skutečně dobrý výkon. Doufám, že nám tento zápas dodá sebevědomí před dalšími výzvami," uvedl kouč Basileje Raphaël Wicky.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Manchester City - Basilej

Před duelem v Manchesteru klub prohrál ve čtyřech z pěti letošních soutěžních zápasů, v žádném z nich navíc nevstřelil ani jednu branku. V domácí lize je Basilej na druhém místě se ztrátou 14 bodů na vedoucí Young Boys Bern, má však k dobru dva zápasy. Přesto reálně hrozí, že poprvé od ročníku 2008/09 hráči nepozvednou mistrovskou trofej.

V Manchesteru ale mohli na chmurné představy basilejští fotbalisté zapomenout. Stali se prvním přemožitelem Citizens na jejich hřišti od 3. prosince 2016, kdy je v Premier League porazila 3:1 Chelsea. "Je pro nás něco mimořádného, že jsme byli schopni porazit takový tým a odejít z Ligy mistrů po slušném představení," řekl Wicky.

Guardiola své svěřence kritizoval. "První dějství bylo dobré, ale v druhém jsme zapomněli útočit, zapomněli jsme hrát. Když si přihráváme, děláme to proto, abychom se skrz soupeře dostali k útoku. Pokud si přihráváme jen tak, je to nanic. Všechno to bylo pomalé, bez rytmu."

Tomáš Vaclík
zdroj: AP autor: Georgios Kefalas

Výkon jeho týmu ovlivnilo čtyřgólové vítězství z prvního zápasu ve Švýcarsku. "Není jednoduché hrát s vedením 4:0. Mluvili jsme o tom a před přestávkou jsme ukazovali, že chceme vyhrát. Vytvořili jsme si mnoho šancí. Po přestávce se to však vytratilo, jen tak jsme si nahrávali, to není fotbal," poznamenal Guardiola.

Gólman Vaclík nečekanou výhru krátce okomentoval na svém Twitteru. "Měl jsem dnes v noci sen, že jsme remizovali. Doufám, že už jsem se vzbudil!"

"Samozřejmě se hraje na postup a ten jsme po domácí prohře 0:4 neuhráli, ale i tak je to dobrý pocit. Porazit Manchester City v této sezoně, kdy mají velkou fazonu, je super. Zvlášť u nich doma, kde mnoho měsíců neprohráli. Rozloučili jsme se s Ligou mistrů nejlepší možnou cestou," doplnil Vaclík.

Sám k cenné výhře přispěl důležitými zákroky. Klíčový předvedl v 16. minutě, kdy skvěle vychytal Ilkaye Gündogana, který mohl zvýšit na 2:0. Manchester City sice držel míč přes 70 procent hry, ale Vaclík ve spolupráci s obranou dirigovanou Suchým už toho domácím moc nedovolili. A když už se do zakončení dostal Brahim Díaz, Vaclík byl na místě.

Právě Suchý odehrál 100. utkání v evropských pohárech (včetně předkol): 42 si jich připsal za pražskou Slavii, 20 za Spartak Moskva a 38 v dresu současného zaměstnavatele. Stal se čtvrtým Čechem, který tohoto milníku dosáhl, po Petru Čechovi (127), Pavlu Nedvědovi (119) a Tomáši Hübschmanovi (113).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články