Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Loupež ve Wembley, Juventus omráčil Tottenham a postupuje. Basilej vyhrála proti City

V celém zápase dominoval a nepustil jasně horší Juventus prakticky k ničemu. Tottenham ale kromě skvělého výkonu ukázal i svou stinnou stránku, a to, že je stále schopný totálního selhání. Bianconeri stačily dva povedené útoky, aby otočili mizerně rozehraný zápas a po výhře 2:1 postoupili do čtvrtfinále. Basilej vyhrála na půdě Manchesteru City a výrazně zkomplikovala situaci pro české kluby v koeficientu. Přes prohru v odvetě 1:2 je ale Guardiolův tým také mezi osmi nejlepšími.

Gonzalo Higuaín oslavuje vstřelený gól proti Tottenhamu
zdroj: Reuters autor: EDDIE KEOGH

Horší zápas Juventus už dlouho neodehrál, nakonec ale ukázal, proč je stále jedním z největších klubů Evropy. K postupu mu stačily tři minuty nepozornosti Tottenhamu. Nejdřív Gonzalo Higuaín dokázal svou výjimečnost v pokutovém území, když dopravil do sítě Khedirovo přiťuknutí hlavičkou.

A po pouhých třech dalších minutách Juventus rozhodl o postupu. Vysokou obrannou linii Spurs, kterou do té doby Bianconeri takřka nijak neprověřili, překonal Higuaín skvělým míčem za obranu a Dybala se v samostatném úniku na Llorise nemýlil.

Tottenham byl ale první hodinu zápasu ve všech možných ohledech lepší. Juventusu prakticky nedovoloval konstruktivní rozehrávku, sbíral odražené míče v záloze, dokázal rozhozenou obranu Bianconeri roztahovat do stran a nacházet si v ní prostory pro kombinaci a pro střely. Tak nejistě už obránci Juventusu dlouho nevypadali.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Tottenham - Juventus

Problém Spurs byl ale v tom, že dokázali chaotických situací v obraně hostů využít ke gólu jen jednou. To když Trippier vrátil před bránu Spurs a volný Son Hung-min zakončoval krásným obloučkem za již ležícího Buffona. Z hlediska efektivity to však bylo ze strany Tottenhamu vše – a také proto si čtvrtfinále Ligy mistrů zahraje Juventus.

"V poločase jsme si řekli, že musíme zůstat klidní, neboť naše šance přijde. Tottenham dokázal, že je dobrým týmem. Ale taky mají za sebou nějakou historii. Mají spoustu šancí a vstřelí hodně gólů, ale nakonec jim do té špičky něco schází. My jsme věřili v historii a ta byla nakonec na naší straně," prohlásil po zápase stoper Giorgio Chiellini. "Jestli jste se dívali na zápas PSG s Realem, viděli jste, že historie je důležitá," přidal.

Navzdory svému špatnému výkonu ale Bianconeri mohli rozhodnout už daleko dřív v zápase – to když Vertonghen nedovoleně zastavil pronikajícího Douglase Costu skluzem zezadu ve vápně, polský rozhodčí Marciniak ale penaltu a kartu belgickému stoperovi neudělil. Vzhledem k tomu, že Vertonghen nedlouho poté obdržel žlutou kartu za faul, mohl být i vyloučen.

Po dvou rychlých inkasovaných brankách v sobě opaření hráči Spurs ještě našli dostatek sil, aby zabojovali o vyrovnání a prodloužení. Jenže defenziva Juventusu v sobě také našla herní úroveň, kterou předtím v průběhu zápasu neukazovala.

Do té doby nejistí Chiellini a Barzagli padali do střel, vyhrávali hlavičkové souboje a na poslední chvíli odvraceli tutovky Spurs. Třeba v poslední minutě mohl Tottenham vyrovnat, jenže hlavička Kanea zamířila do tyče a na brankové čáře zachránil hosty právě druhý jmenovaný stoper Juventusu.

Přitom právě Barzagli měl v celém zápase plné ruce práce s ofenzivními výpady Son Hung-mina a s odvracením centrů Bena Daviese. Ani jedno se mu na pravém kraji defenzivy zastavovat nedařilo.

Trápení obrany Juventusu ale bylo i dílem špatného taktického plánu trenéra Juventusu Allegriho, který své tři stárnoucí stopery nechal napospas třem rychlým nabíhajícím hráčům Spurs. Nebylo tedy divu, že celá defenzivní řada Juventusu, která byla u míčů pozdě a zastavovala protihráče fauly, skončila v zápase se žlutými kartami a mnozí z nich si tedy nezahrají první zápas čtvrtfinále.

"V méně než třech minutách jsme dvakrát inkasovali po dvou velkých chybách, to je důvod našeho vypadnutí. V obou zápasech jsme si zasloužili víc, jsem na tým pyšný. Do první branky jsme hráli fantasticky a dominovali jsme. Samozřejmě jsme zklamaní, ale to je součástí našeho růstu," mrzelo kouče Tottenhamu Mauricia Pochettina.

Manchester City v obměněné sestavě padl s Basilejí, ta zkomplikovala českým týmům situaci

Po jasné úvodní výhře 4:0 měl trenér Manchesteru City Pep Guardiola jednoznačnou úlohu - šetřit opory pro důležitější zápasy v sezoně. I tak je ale vítězství Basileje památné. A to jednak proto, že dokázala letos jako vůbec první tým vyhrát na Etihad Stadium, a to ačkoliv míč držela pouhých 28 % zápasu a už v 8. minutě s favoritem prohrávala po trefě Gabriela Jesuse.

Jenže ještě do poločasu stačil srovnat norský forvard Mohamed Elyounoussi po tečované přihrávce Riverose a v 71. minutě rozhodl o slavném triumfu Basileje 2:1 tvrdou střelou Michael Lang.

Na postupu City sice výhra Basileje nic nezměnila, výrazně ale pomohla švýcarským klubům, které před odvetami figurovaly v koeficientu UEFA o pouhých 25 tisícin před třináctým Českem. Pokud by bývala Basilej prohrála, Plzni by stačila i jediná remíza se Sportingem, aby se české kluby dostaly na 12. místo zajišťující přímý postup do Evropské ligy pro vítěze českého poháru a jednodušší cestu do Ligy mistrů pro českého mistra.

V zápase nastoupili také Tomáš Vaclík a Marek Suchý, pro kterého šlo už o stý start v evropských pohárech. Juventus a City tak ve čtvrtfinále doplnily postupující Real Madrid a Liverpool.

Tottenham - Juventus Turín 1:2 (1:0)

Branky: 39. Son Hung-min - 64. Higuaín, 67. Dybala. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz (všichni Pol.). ŽK: Vertonghen, Alli, Dembélé - Alex Sandro, Pjanič, Benatia, Chiellini. Diváci: 84 010. První zápas: 2:2, postoupil Juventus.

Tottenham: Lloris - Trippier, Sánchez, Vertonghen, Davies - Dembélé, Dier (74. Lamela), Eriksen - Alli (85. Llorente), Kane, Son Hung-min. Trenér: Pochettino.
Juventus: Buffon - Barzagli, Benatia (61. Lichtsteiner), Chiellini, Alex Sandro - Khedira, Pjanič, Matuidi (60. Asamoah) - Dybala, Higuaín (83. Sturaro), Douglas Costa. Trenér: Allegri.

Manchester City - Basilej 1:2 (1:1)

Branky: 8. Gabriel Jesus - 17. Elyounoussi, 71. Lang. Rozhodčí: Královec - Nádvorník (oba ČR), Slyško (SR). ŽK: Gabriel Jesus - Lacroix. Diváci: 49 411. První zápas: 4:0, postoupil Manchester City.

Manchester City: Bravo - Danilo, Stones, Laporte, Zinčenko - Gündogan (66. Díaz), Touré, Foden (89. Adarabioyo) - B. Silva, Gabriel Jesus, Sané. Trenér: Guardiola.
Basilej: Vaclík - Suchý, Frei, Lacroix - Lang, Serey Dié, Zuffi, Riveros - Bua (68. Stocker), Oberlin (74. Van Wolfswinkel), Elyounoussi. Trenér: Wicky. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články