Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Předčasné finále? Real už v osmifinále narazí na PSG, Chelsea vyzve Barcelonu

Obhájce trofeje proti celku, který v základní skupině přepsal historii Ligy mistrů. O šlágru osmifinále milionářské soutěže nemůže být pochyb. Real Madrid vs. Paris St. Germain, Ronaldo vs. Neymar - fanoušci mohou očekávat epické souboje gigantů. "Jednoduchého" soupeře nedostala ani Barcelona, další španělský velkoklub. Na Nou Camp totiž přijede anglický šampion Chelsea. První zápasy se budou hrát 13., 14., 20. a 21. února, odvety 6., 7., 13. a 14. března.

Cristiano Ronaldo
zdroj: Reuters autor: Wolfgang Rattay

Basilej s Tomášem Vaclíkem a Markem Suchým se pokusí zaskočit favorizovaný Manchester City, AS Řím s Patrikem Schickem čeká ukrajinský Šachtar Doněck.

Basilej ve skupině hrála s United a nyní změří síly s druhým manchesterským týmem City, který s jedenáctibodovým náskokem vede Premier League a v této sezoně prohrál pouze jeden soutěžní zápas. Švýcarský šampion nicméně na soupeře z Ostrovů umí, prohrál s nimi jen čtyři z celkových 14 utkání.

Real Madrid, jenž coby nejúspěšnější klub soutěže usiluje o třináctý celkový triumf a třetí za sebou, vinou druhého místa ve skupině však nebyl nasazený a los mu přisoudil dalšího ze spolufavoritů Paris St. Germain.

"Klidně by to mohlo být finále, taková je síla obou družstev. Bohužel jeden z nich bude vyřazen. PSG je rok od roku silnější, odehrál fantastickým způsobem skupinu a má obrovský potenciál," řekl ředitel Realu Emilio Butragueňo.

Oba rivalové se ve vyřazovací části pohárů utkají po dlouhé době - PSG v sezoně 1992/93 vyřadil "Bílý balet" ve čtvrtfinále Poháru UEFA a o ročník později triumfoval francouzský šampion také ve stejné fázi Poháru vítězů pohárů.

"Je to dobrý los. Věřím, že můžeme Realu konkurovat. Pokud chcete v Lize mistrů něčeho skvělého dosáhnout, musíte porazit nejlepší týmy," uvedl trenér PSG Unai Emery.

Také druhý z finalistů minulého ročníku Juventus byl nenasazený a los mu přisoudil Tottenham, s nímž prohrál během letní přípravy 0:2. Turínský velkoklub vypadl v posledních pěti soubojích vyřazovací fáze s anglickými soupeři. 

"Nikdy jsme s Tottenhamem nehráli soutěžní zápas. Potkali jsme se jen v létě a doufejme, že tentokrát si povedeme mnohem lépe. Soupeř má skvělého trenéra, který dokáže z týmu dostat maximum útočného potenciálu," konstatoval viceprezident Juventusu Pavel Nedvěd.

Velmi těžkého soupeře dostala i Barcelona, neboť se utká s Chelsea. Aktuálně třetí celek Premier League je neoblíbeným soupeřem především pro hvězdného útočníka katalánského mužstva Lionela Messiho, argentinský útočník totiž v osmi zápasech nedal "Blues" ani gól. S žádným jiným týmem nemá hvězdný kanonýř tak špatnou bilanci.

Chelsea se s Barcelonou potká ve vyřazovací fázi Ligy mistrů už pošesté a v posledních třech případech vzešel ze vzájemného souboje pozdější vítěz. "Věděli jsme, že je velká šance dostat Chelsea. Vítáme to. Pokud chcete trofej, musíte porazit každého," konstatoval sportovní ředitel FCB Guillermo Amor.

Český reprezentant Schick, který se pomalu začíná prosazovat do sestavy italského AS Řím, narazí na Šachtar Doněck. Ukrajinský mistr vyhrál tři ze čtyř vzájemných zápasů a dobrou formu ukázal i v základní skupině, kde jako první v sezoně dokázal porazit Manchester City.

V duelech Sevilly a Manchesteru United dojde na měření sil posledních dvou vítězů EL.

Los osmifinále fotbalové Ligy mistrů:

První zápasy:
13. února: Juventus Turín - Tottenham, FC Basilej (Vaclík, Suchý) - Manchester City
14. února: FC Porto - Liverpool FC, Real Madrid - Paris St. Germain
20. února: Chelsea - FC Barcelona, Bayern Mnichov - Besiktas Istanbul
21. února: Sevilla FC - Manchester United, Šachtar Doněck - AS Řím (Schick).

Odvety:
6. března: Liverpool FC - FC Porto, Paris St. Germain - Real Madrid
7. března: Tottenham - Juventus Turín, Manchester City - FC Basilej
13. března: Manchester United - Sevilla FC, AS Řím - Šachtar Doněck
14. března: FC Barcelona - Chelsea, Besiktas Istanbul - Bayern Mnichov

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články