Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Připsal si hrubku, ale i pochvaly. Od nejmladšího gólmana LM si v Benfice slibují hodně

Překonal Ikera Casillase a stal se nejmladším brankářem v dějinách Ligy mistrů, při porážce Benfiky s Manchesterem United 0:1 mu bylo 18 let a 52 dní. Svůj debut v nejprestižnější evropské soutěži ale bude mít Mile Svilar zafixovaný kvůli své chybě při standardní situaci. Zradilo jej vysoké postavení při standardní situaci, a tak nechytil výborně kopnutý dalekonosný přímý kop Marcuse Rashforda.

Utkání Benfica - Manchester United
zdroj: Reuters autor: CARL RECINE

V té chvíli už věděl, že je špatně. Svilar sice viděl, že Rashford kopal standardní situaci z pozice, která se v 99 procentech případů nezakončuje přímo. Na přímý kop z velké dálky se tedy mladý belgický gólman rozhodl jít agresivně a co nejdál od brankové čáry, aby byl jako první u míče před hlavičkáři. Jindy by šlo o chytrý krok, jenže anglický forvard dostal instrukce od trenéra Josého Mourinha.

"Věděl jsem, že je dobrý, a hráče jsem na něj upozorňoval," prohlásil portugalský kouč. "Měli jsme na něj speciální taktiku, hlavně při standardních situacích, kdy jsme se ho snažili rozhodit. Věděli jsme, že při přímých kopech hodně riskuje a to dělají jen nejlepší brankáři. Dneska při něm akorát nestálo štěstí," dodal.

"Měl jsem to udělat líp, ale teď už s tím nic nezmůžu. Bohužel už to nemůžu vrátit, ale i to patří k dospívání," uvedl Svilar, který přitom podal velmi jistý výkon a vytasil se s několika solidními zákroky, až na nejisté vyběhnutí při rohovém kopu, které ale skončilo nedovoleným atakem Romela Lukaka. Ten ho ostatně také utěšoval po zápase kromě spoluhráčů z Benfiky.

A že podobné chyby byly u velmi mladého brankáře pochopitelné, si byl vědom i Svilarův kouč Rui Vitória. "Je to skvělý brankář, který má velkou budoucnost. Stále se učí a roste," řekl trenér a dodal, že nešťastný okamžik rozhodně nebude stát mladého gólmana místo v sestavě. "V neděli bude hrát," uvedl směrem k ligovému utkání s Avesem.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Benfica Lisabon - Manchester United

United tak vítězstvím prodloužili skvělý vstup do sezony, v níž v Lize mistrů ani domácí soutěži ještě neprohráli. Mourinho ale po utkání čelil výtkám za příliš defenzivní strategii i za utkání proti Liverpoolu. "Někdy mám pocit, že dobře bránit je zločin, přitom je to cesta k výsledkům. Jeden bod nás dělí od postupu a jedno vítězství od triumfu ve skupině," uvedl.

Mourinho ale také tradičně předvedl svůj další kus z repertoáru pokryteckých prohlášení. "Nikdy nemluvím o zraněních. Ostatní trenéři brečí, brečí a brečí, když je hráč zraněný," prohlásil po utkání s Benfikou na adresu chybějících svěřenců.

Přitom jen před pár dny, po utkání s Liverpoolem, si Mourinho stěžoval právě na zraněné hráče. "Nemám zálohu na to, abych udělal to, co dělám normálně. Ani Fellainiho, ani Carricka, ani Pogbu – nikoho, vůbec nikoho," stěžoval si.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články