Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Messi režíroval barcelonskou vendetu, Manchester United se vrátil vítězně

Barcelona – Odplata za vyřazení ve čtvrtfinále loňského ročníku vyšla fotbalistům FC Barcelona dokonale. Účinný defenzivní blok Juventusu, který v dubnových zápasech nedokázali ani jednou odemknout, prolomili třikrát. Bilancí 2+1 zazářil Lionel Messi. Český reprezentační brankář Tomáš Vaclík nezabránil porážce Basileje na půdě Manchesteru United 0:3. Chelsea nadělila "kanára" Karabachu, PSG "bůra" Celticu Glasgow. 

Lionel Messi slaví gól do sítě Juventusu
zdroj: REUTERS autor: Albert Gea

Téměř celý první poločas byl pětinásobný držitel Zlatého míče neviditelný. Osobní strážce Miralem Pjanič ho z barcelonské mezihry víceméně vymazal, což bylo na výkonu domácího týmu patrné. Argentinský útočník Lionel Messi přesto šlágr 1. kola milionářské soutěže rozhodl s lehkostí sobě vlastní.

Před odchodem do kabin otevřel skóre pohotovou ranou z hranice pokutového území a po změně stran rozehrál vlastní galapředstavení. Nejprve orazítkoval tyč, vzápětí připravil snadný gól pro chorvatského záložníka Ivana Rakitiče a třetí "hřebík" zatloukl do sítě bezmocného Gianluigiho Buffona sám v 69. minutě.

Katalánský velkoklub proto zdolal Juventus Turín 3:0. Navázal na úvod španělské La Ligy, ve které ještě neztratil bod a ani jednou neinkasoval. Úřadující šampioni Serie A naopak poprvé v letošní sezoně nalezli přemožitele. Je však nutné podotknout, že konečný výsledek neodráží dění na hřišti. Rozdíl mezi soupeři markantní rozhodně nebyl. 

"Stará dáma" totiž od úvodních minut ukazovala, že na Nou Camp nepřijela v roli sparingpartnera. De Scigliova střela z 5. minuty donutila Ter Stegena k tygřímu skoku a v rukavicích německého brankáře skončil i následný pokus Dybaly.

Barcelona se poprvé osmělila až ve 20. minutě, kdy Messiho nepovedený přímý kop z 18 metrů dorážel Suárez a Buffon musel konečky prstů vyrazit míč nad břevno. Na druhé straně připravila Bentancura technická neobratnost o vynikající šanci po individuálním průniku Douglase Costy a misky vah nepřevážila ani francouzská posila FCB Dembélé.

Poté už přišly na řadu zmíněné Messiho chvíle, které určily ráz celého střetnutí. Za stavu 1:0 pohrdl možností vyrovnat Dybala a nejlepší kanonýr Juventusu neskóroval ani v závěru, kdy jej efektním zákrokem vychytal Ter Stegen.       

Utkání Manchester United - Basilej
zdroj: REUTERS autor: Darren Staples

Basilej byla na Old Trafford, kam se LM vrátila po roční odmlce, od začátku pod tlakem. Ve 22. minutě ještě zachránila Vaclíka tyč, ale o třináct minut později už domácí slavili gól Marouane Fellainiho, který chvíli předtím nahradil zraněného Paula Pogbu. Druhý přidal v úvodu druhé půle hlavičkující Romelu Lukaku, a konečný výsledek zahajovacího duelu skupiny A stanovil těsně před koncem Marcus Rashford.

V "béčku" zvítězilo PSG na stadionu Celticu vysoko 5:0. Dvěma zásahy se na demolici podílel Edinson Cavani, jenž si v dresu francouzského celku připsal už 22 branek v Lize mistrů a překonal klubový rekord Zlatana Ibrahimovice. Prosadili se i Neymar s Kylianem Mbappém. Čerstvá posila z Monaka navíc vyrovnala sedmou trefou v elitní soutěži rekord náctiletých střelců Patricka Kluiverta. Bezpečnou výhru zaznamenal i Bayern proti Anderlechtu.

Ještě o gól více než Paris St. Germain dala Chelsea ve skupině C. Na Stamford Bridge rozstřílela 6:0 Karabach. Dvěma přesnými zásahy se pod skalp ázerbájdžánského šampiona podepsal belgický útočník Michy Batshuayi a sólem skoro přes celé hřiště zazářil obránce Davide Zapacosta, jemuž přihrál Thibaut Courtois. V prestižní soutěži šlo o první asistenci brankáře od listopadu 2012.

1. kolo základních skupin fotbalové Ligy mistrů:

Skupina A:
Benfica Lisabon - CSKA Moskva 1:2 (0:0)
Branky: 50. Seferovič - 63. Vitinho z pen., 71. Žamaletdinov.

Manchester United - Basilej 3:0 (1:0)
Branky: 35. Fellaini, 53. Lukaku, 84. Rashford.

Skupina B:
Celtic Glasgow - Paris St. Germain 0:5 (0:3)
Branky: 40. z pen. a 85. Cavani, 19. Neymar, 34. Mbappé, 83. vlastní Lustig.

Bayern Mnichov - Anderlecht 3:0 (1:0)
Branky: 12. Lewandowski z pen., 35. Alcántara, 90. Kimmich.

Skupina C:
AS Řím - Atlético Madrid 0:0

Chelsea - Karabach 6:0 (2:0)
Branky: 76. a 82. Batshuayi, 5. Pedro, 30. Zapacosta, 55. Azpilicueta, 71. Bakayoko.

Skupina D:
Olympiakos Pireus - Sporting Lisabon 2:3 (0:3)
Branky: 89. a 90.+3 Pardo - 2. Doumbia, 13. Martins, 43. Fernandes.

FC Barcelona - Juventus Turín 3:0 (1:0)
Branky: 45. a 69. Messi, 56. Rakitič.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články