Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Šilhavý: Měli jsme být trpělivější. V odvetě ale nervózní nebudeme

Praha – Do Ligy mistrů se vrátili po osmi letech, podali dominantní výkon a zvítězili. Přesto ambice i sebevědomí slávistů dokazují, že z hubeného vítězství 1:0 v předkole Ligy mistrů proti BATE byli hráči i trenér Jaroslav Šilhavý rozpačití. Kouč sešívaných si ale do odvety věří a nečeká, že by tým měla svázat nervozita.

Jaroslav Šilhavý
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Slávisté podali výkon, ze kterého se dalo odnést mnohé. Na jedné straně podali sešívaní hned v prvním soutěžním zápase sezony relativně přesvědčivý výkon. BATE se často nedostalo ani za polovinu hřiště a sešívaní svého soupeře přestříleli 23:3.

Na druhé straně ale trenér Šilhavý viděl po zápase i značná negativa. "Já i kabina jsme byli z toho vývoje trochu zaražení. Měli jsme dostatek šancí, abychom vstřelili ještě jeden gól. To se nám ale nepodařilo kvůli špatným řešením nebo se kluci trefovali do tyček a břeven," přemítal při hodnocení zápasu Šilhavý.

Slávisté zvláště v úvodu a závěru zápasu posílali centry, s nimiž obránci ani gólman BATE neměli větší problémy. "Byla tam spousta hezkých akcí, ale i spousta nepřesností, kdy jsme to uspěchali, nakopávali jsme centry z hloubky místo ze strany," popisoval nedostatky ve hře Slavie Šilhavý.

Slávisté se tak nemohli spolehnout na svou hlavní zbraň – standardní situace a nátlakový způsob hry skrze nákopy. "Centry jsme zbytečně dávali z hloubky, ještě to byly takové bochánky, kdy to brankář dostal úplně ideálně a měl to pod kontrolou. Přece jen když jdou centry ze strany, odrazí to obrana a ještě to jde do pole," odkryl své výtky Šilhavý.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Slavia Praha - BATE Borisov

Slávistům nezafungovala ani střídání. Mingazov hru příliš neoživil a Mešanovič se do ní moc nezapojil, protože čekal na centry. "Chtěli jsme tam dát druhého útočníka, ale nebylo to ono. Většinou když tam Mešanovič přijde, přinese tam něco, tentokrát se moc do hry nedostal," hodnotil slávistický trenér.

Hra do plných? To nejtěžší na fotbale, připustil Šilhavý

Proti těmto nedostatkům se Slavia snažila bojovat celé léto – ať už v přípravě, či na přestupovém trhu. To vše proto, aby zlepšila hru do plných a mohla se spolehnout i na jiné přednosti než ty dosavadní. V zápase ale bylo často vidět, že nápadité průnikové přihrávky či rychlé kombinace se tým nemůže naučit hned.

"Vždycky je dobývání obrany to nejtěžší na fotbale. A hru do plných jsme uspěchali, nepřehráli jsme to ještě jednou dvakrát dokola," zhodnotil Šilhavý ofenzivní fázi. "Snažíme se teď hrát rychle a kombinačně a věřím, že se naše hra bude zlepšovat a ubude nervozity. A že budeme zvládat lépe ofenzivu do plných," vytyčil si trenér Slavie.

Slávisté si přesto jistě zasloužili zvítězit vyšším rozdílem. Domácí dokázali značnou převahu převtělit i do vyložených šancí. Hušbauer nastřelil břevno, Škoda zase hlavičkou trefil pravou tyč. A v dalších příležitostech slávistům chyběl třeba krok či pár centimetrů.

I proto je Šilhavý přesvědčený, že v odvetě mohou slávisté vstřelit jednu branku. A naopak připomněl, že tlak je především na BATE, které musí dát minimálně gól. V úterním zápase k tomu měl běloruský mistr hodně daleko. "Hráči, kteří nás doplnili, mají zkušeností dost, nemyslím si, že bychom mohli nervozitou ztratit výsledek," věří Šilhavý.

Slávistický trenér ale podobný defenzivní výkon od BATE v odvetě rozhodně nečeká. "Nemyslím, že jsou zvyklí hrát takto zataženě, protože doma dominují, hrají většinou do plných a v odvetě budou útočnější," soudí Šilhavý. "A musí dát minimálně jednu branku, takže očekáváme určitě jiné utkání. Minimálně budou hrát v jedenácti celý zápas. Možná," usmál se pětapadesátiletý kouč.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články