Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Leicester se štěstím vydřel naději pro odvetu, Juventus si zadělal na postup

Sevilla/Porto – Měla k dispozici penaltu, nastřelila břevno, tyč a její soupeř se po drtivou většinu zápasu na nic nezmohl. Přesto Sevilla vybojovala nad Leicesterem jen nervózní výhru 2:1, která anglickému mistrovi dává velkou naději do odvety. Příliš šancí naopak nemá Porto, které doma prohrálo 0:2 s Juventusem a druhé utkání v Turíně už by mělo být jen formalitou.

Slavící Kasper Schmeichel a Jamie Vardy
zdroj: Reuters autor: John Sibley

Jestli měla být mizerná forma v Premier League jen zástěrkou za pravou silou Leicesteru, kterou měl anglický mistr prokázat v Lize mistrů, pak zápas proti Seville nic takového nenaznačil. Foxes sice vstřelili gól, což se jim zatím letos v domácí nejvyšší soutěži nepovedlo, a také podali aktivnější výkon. K nevídané jízdě loňskou sezonou ale měla předvedená hra v Seville hodně daleko.

Španělský tým byl v utkání jednoznačně lepším celkem, i když mu chyběl trenér Jorge Sampaoli. Argentinský kouč kvůli trestu od UEFA nesměl povzbuzovat své svěřence od postranní čáry svým typickým rtuťovitým stylem, a místo toho si permanentně vybíjel zlost na tři stěny a plexisklo v prázdném VIP boxu. Už ve 14. minutě každopádně Sevilla mohla jít do vedení, když Correu zcela evidentně ve vápně srazil Morgan a rozhodčí nařídil pokutový kop.

Argentinský útočník ale penaltu neproměnil a smůla se paradoxně vezla s jeho týmem po celý zápas, i když domácí zvítězili 2:1 a podali velice dobrý výkon. Je to i vysokými standardy, které si na sebe Sevilla ušila díky třem triumfům v Evropské lize v posledních třech sezonách, fanoušci ale nebyli spokojeni s pouhou výhrou a dávali to hlasitě najevo.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Sevilla - Leicester

A frustrace diváků byla do jisté míry pochopitelná. Vedle Sarabiovy hlavičky z přesného Escuderova centru a Correově trefě po Jovetičově fantastické individuální práci mohla Sevilla klidně přidat ještě další tři branky. Jenže Vitolo z velkého úhlu pálil jen do tyče, Rami hlavičkou z rohového kopu jen do břevna, a jejich spoluhráči neproměnili celou řadu dalších dobrých příležitostí.

Místo toho to byl Leicester, který udeřil. Leicester, který Sevillu přehrával snad jen v prvních pěti minutách druhého poločasu, jinak svého soupeře téměř uspal svou impotencí. Anglickému mistrovi nevycházelo téměř nic – vysoké napadání, ani čekání z bloku, ani kombinace, ani individuální průniky. Evidentní zoufalství v tvářích obhájců titulu vystřídalo nečekané nadšení, když se v 73. minutě po Drinkwaterově průniku a prudkém centru objevil ve vápně nikým nehlídaný Vardy a snížil na 1:2.

Branka Leicester probudila a vlila mu sebevědomí, které jinak v hráčích dřímalo hodně hluboko. Otřesená Sevilla nechtěla o vítězství přijít úplně, k nelibosti příznivců se raději nepouštěla do bezhlavého útoku. Vítězství domácích 2:1 proto nakonec vyhovovalo i nevyhovovalo tak trochu každému hráči na trávníku.

Slavící Dani Alves
zdroj: Reuters autor: Rafael Marchante

Juventus se protrápil přes obranu Porta a nakročil do čtvrtfinále

V Portu se zápas změnil v dobývání domácí branky, ve které stál Iker Casillas. Španělský veterán nastoupil k 56. zápasu play off v Lize mistrů, čímž se dostal na třetí místo v historickém pořadí za Cristiana Ronalda a Andrése Iniestu. Navíc se v osmifinále představil už pošestnácté, což je rekord.

Italský tým měl převahu, zvlášť když dostal Telles dvě rychlé žluté karty po sobě a byl ve 27. minutě vyloučen. Jenže Porto držel Casillas, který mimo jiné skvěle vychytal Gonzala Higuaína. Následně mu pomohla i tyč.

Juventus zachránili až náhradníci. V 72. minutě se míč šťastně odrazil ve vápně k nabíhajícímu Marku Pjacovi, který ho usměrnil k tyči. Vzápětí přišel do hry Dani Alvés a minutu na to zvýšil, poté co si na zadní tyči počkal na přetažený centr a napálil míč pod břevno. Obě trefy dělilo jen 141 vteřin. Hosté byli blízko ještě třetímu gólu, ale pokus Samiho Khediry těsně minul prázdnou branku.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Porto - Juventus

"Mohli jsme rozhodnout dříve, ale oni dobře bránili. Nakonec jsme dali dva slepené góly, když už byli unavení. Přesně to nám předpovídal v poločase trenér. Upozorňoval nás, že musíme zůstat trpěliví a čekat na správný moment," prohlásil záložník Juventusu Miralem Pjanič.

Výsledek 2:0 před domácí odvetou dává Juventusu podle historických statistik šanci na postup z 98 procent. Leicester se Sevillou jsou na tom procentuálně vyrovnaně. "Po tomto výsledku už pro nás bude velmi těžké postoupit, ale ještě není nic rozhodnuté a musíme v odvetě bojovat," řekl trenér Porta Nuno Espírito Santo.

FC Porto - Juventus Turín 0:2 (0:0)

Branky: 72. Pjaca, 74. Alves. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp (všichni Něm.). ČK: 27. Telles (Porto). ŽK: Telles, Pereira, Herrera, Marcano - Lichtsteiner.

Porto: Casillas - M. Pereira, Felipe, Marcano, Telles - Herrera, Danilo, Neves (61. Corona), Brahimi (73. Jota) - André Silva (30. Layún), Soares. Trenér: Santo.
Juventus: Buffon - Lichtsteiner (73. Alves), Barzagli, Chiellini, Sandro - Cuadrado (67. Pjaca), Khedira, Dybala (86. Marchisio), Pjanič - Mandžukič, Higuaín. Trenér: Allegri.

FC Sevilla - Leicester City 2:1 (1:0)

Branky: 25. Sarabia, 62. Correa - 73. Vardy. Rozhodčí: Turpin - Danos, Gringore (všichni Fr.). ŽK: Escudero, Carrico (oba Sevilla).

Sevilla: Rico - Escudero, Lenglet (55. Carrico), Rami, Mariano - Vitolo, N'Zonzi, Nasri, Sarabia - Jovetič, Correa (63. Iborra). Trenér: Sampaoli.
Leicester: Schmeichel - Simpson, Morgan, Huth, Fuchs - Drinkwater, Ndidi - Albrighton (88. Amartey), Mahriz, Musa (58. Gray) - Vardy. Trenér: Ranieri.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy