Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Přímý postup do LM? České kluby si pojistily naději, ale jisté nic není

Praha - Přestože nadále hrozí, že se postupová kritéria změní, české kluby zatím stále mohou živit naději na to, že do Ligy mistrů projde jeden ligový šampion v příští sezoně přímo. A je to zásluha hlavně Sparty a Liberce, jejichž hráči si v odvetách základní skupiny Evropské ligy poradili se Southamptonem (1:0), resp. Karabachem (3:0).

zdroj: ČT4

Díky čtvrtečním výhrám Liberce a Sparty si české kluby upevnily jedenácté místo v žebříčku národních koeficientů za zisk 0,8 bodu. Před dvanáctým Švýcarskem, jehož celky uhrály tři remízy, tak mají k dobru téměř bod. Tuzemským týmům by pomohlo, kdyby v prosinci Basilej v posledním kole skupiny LM neprošla ani do Evropské ligy a v ní pak nepostoupil dál FC Curych. Tým Young Boys Bern už má jistotu, že po podzimu v pohárech končí.

České kluby si jinak stále udržují necelý náskok 4,7 bodu na třináctou příčku. Za současných podmínek by to přineslo přímou účast v LM pro sezonu 2018/19. Chystaná změna postupového klíče však nakonec může český fotbal o přímou účast připravit. Právě od příští sezony totiž přibudou místa pro elitní ligy, což může snížit počet přímých postupů.

UEFA má oznámit pozměněná pravidla do konce roku. Český šampion by se ale mohl přímo kvalifikovat do hlavní fáze Ligy mistrů už pro příští ročník, a to pokud si vítězové Ligy mistrů a Evropské ligy zajistí účast ve skupině LM ze svých domácích soutěží. Pak by přímé postupové místo připadlo české lize na základě žebříčku po minulé sezoně.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Sparta Praha - Southampton
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články