Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Ščasný: Proti CSKA to bude nahoru dolů, nečekám opatrný zápas

Praha - Přestože by Spartě v odvetě s CSKA stačila bezbranková remíza 0:0, trenér Letenských si myslí, že souboj s ruským vicemistrem bude otevřená partie. Nemyslí si ovšem, že horší defenzivní činnost jeho týmu v úvodním utkání byla způsobena nevhodným herním systémem.

David Lafata a Zdeněk Ščasný
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

"Myslím, že to bude oboustranně stejný zápas jako v Moskvě. Dokonce si myslím, že CSKA se bude ještě víc tlačit dopředu a presovat výš," řekl Ščasný. "Nebude to opatrný zápas, určitě nikdo nebude bránit a spoléhat, že dá gól z brejku. Bude to nahoru dolů," dodal. Sparťanský kapitán David Lafata by ale klidně hrál i na remízu 0:0. "Když se neprosadíme a od nich také nikdo nedá gól, tak se zlobit nebudeme," řekl Lafata. 

Ščasný každopádně věří, že Sparta se vyvaruje chyb v obraně. "Musíme to rozdělit na ligu a Moskvu. V Rusku to nebylo systémem, defenziva byla naprosto v pořádku až na tři chyby. Byly to individuální chyby, s tím nic nenaděláte, ani kdybychom hráli na patnáct obránců." 

Pokud by však Sparta pouze urputně bránila, mohly by jí docházet síly více než jejímu soupeřovi. Tím spíš, že během zápasu se očekává velké vedro. Ščasný se ho však neobává. "Nemám strach, ale jde o to, jak bude zápas probíhat. Když budeme soupeře honit, tak to bude složité," řekl sedmapadesátiletý trenér. "Já to zobecním: Podle způsobu hry vám buď kondice vydrží, nebo ne. Není mužstvo, které když hraje špatně, tak by mělo kondici na celý zápas. Naopak když hrajete dobře, tak často máte sil i na dva zápasy," přidal.

Lafata by zase byl raději, kdyby se do výkopu ve středu v 18:45 ochladilo. "Mám radši, když prší nebo je chladno," uvedl Lafata. "Ale když postoupíme, tak bude jedno, jestli budou padat trakaře, nebo bude horko," dodal s úsměvem.

Sparta si na druhé straně dokázala vytvořit řadu šancí, Lafata se každopádně zdráhal posuzovat úroveň hry CSKA. "Dokázali jsme si udělat v jejich obraně okénka, ale nevím, do jaké míry to bylo kvalitou jejich obránců, nebo naší hry," nechtěl příliš hodnotit soupeře. "CSKA je ale určitě lepší dopředu než dozadu a je trochu paradox, že v ruské lize ještě nedostalo gól," upozornil Lafata.

Letenský trenér se také nebojí, že by se na týmu projevil sobotní zápas s Ostravou. V něm se Sparta dlouho trápila a o výhře 3:1 rozhodla až v posledních deseti minutách. "Komplikace to není, kdybych postavil kompletní sestavu, tak by se to asi nestalo," uvedl. "Chtěl jsem šetřit Davida Lafatu, přemýšlel jsem i o hráčích v záloze, ale bylo to zaviněné vývojem," přidal Ščasný. "Ale máme tady dvacet hráčů. A ti musí být ve hře, protože přijde období, kdy je budeme potřebovat a oni nebudou rozehraní," prohlásil.

Spartě by mohlo psychicky pomoci, že odvetu hraje v domácím prostředí. "Možná to je jen v hlavě, ale mám radši, když začínáme venku. Nejsem sice statistik, ale vždycky, když jsme začínali doma, tak to nevyšlo, ale když jsme loni proti Zwolle začínali venku, tak jsme postoupili. Uvidíme, jak to vyjde ve středu," prohlásil Lafata, který se po dvouměsíční pauze kvůli zranění vrátil do sestavy a skóroval proti Baníku. "Cítím se dobře, musím to zaklepat, protože koleno vydrželo. Doufám, že se to bude jen zlepšovat."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články