Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Guardiola před odvetou proti Barceloně. Půjde Bayern do bezhlavého útoku?

Mnichov - Být to téměř kterýkoliv jiný tým, byl by ihned po porážce 0:3 s Barcelonou odepsán. Guardiolův Bayern se proti katalánskému klubu pokusí o postup do finále Ligy mistrů, který zřejmě není příliš reálný, rozhodně ale není nemožný. Mnohé bude záležet na tom, jakým způsobem odvetu pojme Guardiola. Trenér Mnichovanů v prvním utkání na Camp Nou všechny překvapil mimořádně útočným přístupem svého týmu. Ten však nakonec selhal. Utkání Bayern - Barcelona sledujte v on-line textovém přenosu na ctsport.cz od 20:45.

Pep Guardiola
zdroj: DPA autor: Peter Kneffel

Bayern před odvetou s Barcelonou stojí před velkým dilematem. Jakým způsobem může svému soupeři vstřelit alespoň tři branky, aniž by nějakou dostal? Bavorský celek má kromě nepříznivého skóre ještě jednu zásadní nevýhodu – v odvetě nadále nebudou moci nastoupit hráči základní sestavy Ribéry, Robben i Alaba.

Jejich nepřítomnost přitom byla klíčová již v prvním utkání na Camp Nou. Bayernu kvůli absencím důležitých hráčů základní sestavy chybí rychlost na krajích hřiště. Nemůže se tedy spolehnout na rychlé protiútoky, ale ani na špičkovou kvalitu hráčů při nábězích ze stran nebo ve schopnosti roztáhnout herní pole.

Právě s tímto nedostatkem se Bayernu po většinu utkání na Camp Nou dařilo vypořádat. Čtvrt hodiny před koncem prvního semifinále se zdálo, že Mnichované v Barceloně uhrají velmi slušný výsledek. Přestože Bayern v první čtvrthodině zápasu praktikoval sebevražedně vysoký presink, který málem vedl ke dvěma brankám domácích, oba týmy poté zhruba hodinu nulovaly přednosti soupeře a v utkání se schylovalo k remíze 0:0.

Bayern i Barcelona během této hodiny nejen nulovaly potenciální přednosti soupeře, ale dokonce se snažily hrát podle nich. Hra se sice většinu času odvíjela na půli Bayernu, ten však víceméně kontroloval prostor a měl míč na svých kopačkách ve větší míře než Barcelona. Ta zase Mnichov nepustila do žádného nebezpečného protiútoku a ani k jediné střele na bránu.

Všechny tři branky Barcelony naopak vyvěraly z přímočarých brejků, respektive po předávkách míče z kopaček hráčů Bayernu. První gól padl na vrub Rafinhi, který při pokusu o vyvezení balonu na soupeřovu polovinu míč ztratil, a po přihrávce Alvése na Messiho argentinský útočník zakončil střelou zpoza vápna. Jak druhý, tak třetí gól pak padl po pokusech Bayernu o vyrovnání či alespoň vstřelení branky na hřišti soupeře. Přílišná snaha o útok se tedy Bayernu nevymstila v úvodu utkání, ovšem na jeho konci již ano.

Guardiola však svůj extrémně ofenzivní přístup ze začátku i konce prvního utkání hájil s velkou vervou. „Proti Barceloně se musíte snažit odebrat míč co nejvíce, abyste si mohli vytvořit co nejvíce šancí. My můžeme pouze litovat toho, že Barceloně nestačí míč odebrat, nestačí proti ní dobře bránit, musíte na ni tlačit a vytvářet si příležitosti. A to se nám nedařilo dostatečně, proto nyní vstupujeme do odvety s tímto výsledkem,“ přemítal Guardiola před zápasem v Mnichově.

Guardiola již po utkání připustil, že jakýkoliv herní systém na světě nemůže zastavit hráče, jako je Messi. Nyní si je však vědom toho, že Bayern musí útok Barcelony zastavit. Kdyby se katalánskému klubu podařilo vstřelit branku, Mnichované jich musí nasázet pět. "Jsem realista. Jestli chceme do finále, musíme hrát lépe než Barcelona a ubránit její útok," myslí si trenér Bayernu.

Guardiolova bilance v semifinále Ligy mistrů za poslední dva roky není příliš lichotivá. Jeho Bayern ve třech utkáních nevstřelil ani gól, naopak jich obdržel osm. A zvláště loňský případ, kdy Mnichov po úvodní porážce 0:1 s Realem podlehl v domácím prostředí vysoko 0:4, Guardiolu nyní straší nejvíce.

Právě tento zápas ostatně trenér Bayernu označil jako za největší chybu ve své kariéře. "Kdybychom se začali honit za góly, prohráli bychom stejně jako loni v semifinálové odvetě s Realem. Musíme udržet nervy na uzdě, soustředit se na naši hru a uvidíme, jak to dopadne," vytyčil herní plán Guardiola.

Bayern však zřejmě nebude chtít hrát příliš opatrně, čemuž ostatně nenapovídá ani výsledek prvního utkání. Jestliže se Bayernu na začátku utkání podaří vstřelit branku, pak jeho šance na vítězství v dvojzápase rozhodně nejsou marné. "Bayern je soupeř světové extratřídy. I když jsme vyhráli 3:0, nemůžeme brát postup jako hotovou věc. Nepochybuji o tom, že nás v Mnichově potrápí," prohlásil trenér Barcelony Luis Enrique.

Zatímco Bayern o víkendu prohrál počtvrté v řadě, katalánský klub je nyní v ideálním rozpoložení – Barcelona si o víkendu díky remíze Realu proti Valencii prakticky zajistila titul. Bývalý spoluhráč Guardioly Enrique dokázal Blaugranés zvláště v novém roce probudit a vtisknout jim mnohem pragmatičtější styl hry. Díky nové posile v záloze Ivanu Rakitičovi, který se rozehrál do famózní formy, je schopna rychle přenášet hru na své útočníky, zároveň se již nesnaží tolik dominovat v držení míče.

Bayern, který měl v prvním semifinále míč na svých kopačkách v 52 % utkání, tak na tom byl podobně jako Real v uplynulém Clásicu. Přestože se oba týmy s Barcelonou o míč dělily rovnoměrně, nakonec podlehly ofenzivní síle katalánského klubu. „Tým, který byl definován svými záložníky, je nyní definován svými útočníky,“ napsal před nedávnem expert na španělský fotbal Sid Lowe.

Pro Bayern je tato nově objevená síla Barcelony mimořádně nebezpečná. Rozhodně nelze očekávat, že katalánský klub přijede do Allianz Areny pouze držet míč tak, jak tomu bylo v minulých letech. Dokáže to však pravděpodobně stále lépe než kterýkoliv jiný celek na světě. Bayern si rovněž musí dávat velký pozor na míče za obranu, které jej trápily v prvním utkání. Vyrukovat znovu s tříčlennou obranou, která by dokázala zastavit útok Messi – Suárez – Neymar, by bylo šílené. Jestli je však něco, čeho se Guardiola neštítí, jsou to právě šílená rozhodnutí, která jdou ve prospěch ofenzivního fotbalu.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články