ČTsport

ČTsport
pondělí 11. prosince 2017 Dana

Pravidlový expert: Královec nařídil penaltu proti Monaku správně

Velikost textu:

Praha - Pravidlová komise FAČR se zastala rozhodčího Pavla Královce, který čelil kritice za penaltu odpískanou v úterním čtvrtfinále Ligy mistrů mezi Juventusem a Monakem. Český sudí podle ní pokutový kop, z nějž o výhře turínského celku 1:0 rozhodl Arturo Vidal, nařídil správně.

Sudí Pavel Královec
Sudí Pavel Královec

Královec odpískal penaltu v 57. minutě, kdy obránce Ricardo Carvalho na hranici velkého vápna zalehl Álvara Moratu. Hosté si sice po utkání stěžovali, že k faulu došlo ještě před vápnem, podle předsedy pravidlové komise Jiřího Kureše to však nemusí hrát roli.

"Jestliže se samotný fyzický kontakt neodehraje v jednom okamžiku, nebo v jednom místě, ale je v déle trvajícím čase, nebo v dráze pohybu hráčů, nesmí být při rozhodování o místu přestupku zvýhodněn tým, jehož hráč se dopustil přestupku," uvedl Kureš v prohlášení s odkazem na pravidlo 12 - zakázaný způsob hry.

přehrát video
Sestřih utkání Juventus - Monako s kontroverzní penaltou

Když tedy obránce útočníka chytne před vápnem a drží ho až do pokutového území, posuzuje se místo přestupku tam, kde bylo držení ukončeno. "Tedy v pokutovém území a je nařízen pokutový kop. Kdyby ale například útočník byl v pohybu směrem ven z pokutového území a obránce ho chytil ještě uvnitř a držel až za pokutové území, je místo přestupku na začátku držení, čili uvnitř a je nařízen pokutový kop, aby opět nebylo zvýhodněno provinivší se družstvo," řekl Kureš.

"Zjednodušeně řečeno: pokud obránce fauluje útočníka před pokutovým územím a nedovolený zákrok pokračuje - například kvůli držení nebo zalehnutí - až do pokutového území, nařizuje se dle pravidel penalta tak, jak to učinil Královec v Turíně," přidal.

"Pokud ale například obránce útočícího hráče drží nebo podrazí před pokutovým územím a kontakt mezi oběma hráči nepokračuje, nařizuje se přímý volný kop proti provinivšímu se týmu v místě nedovoleného zákroku," prohlásil Kureš. "V případě Královce šlo o první situaci, kdy bránící hráč Monaka fauloval hráče Juventusu zřejmě ještě před pokutovým územím, ale nedovolený zákrok byl dokončen až v něm. Proto správně nařídil pokutový kop," uzavřel.

Zdroj: ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.