Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Sparta se v případě postupu utká s lepším z duelu Malmö - Ventspils

Nyon - Fotbalisté pražské Sparty se v případě postupu do třetího předkola LM utkají s lepším z duelu mezi švédským Malmö a lotyšským Ventspilsem, jejichž první zápas skončil ve Švédsku bezbrankovou remízou. Začínat by se mělo na hřišti Sparty. 

Losování Ligy mistrů
zdroj: isifa/EPA

Pro Spartu by odveta 2. předkola v Tallinnu měla být po úvodní výhře 7:0 již jen formalitou. Naopak mezi Malmö a Ventspilsem je stále vše otevřeno. Mírným favoritem je švédský šampion, zvláště když Ventspils z posledních devíti zápasů vyhrál jen dva.

Souboj s Malmö by Spartě oživil vzpomínky na loňské vypadnutí z Evropské ligy s jiným švédským celkem Häckenem. "Samozřejmě mě to hned napadlo, když jsem se dozvěděl výsledek losu. Malmö nyní kraluje švédské lize, a pokud na ně narazíme, tak se jim budeme chtít za Häcken revanšovat. Nejprve si ale oba týmy musí uhrát postup," řekl trenér Sparty Vítězslav Lavička po triumfu v Superpoháru. "Je pravda, že jsme si také na Häcken vzpomněli. Doufejme však, že teď jsme někde jinde," dodal stoper Mario Holek.

Naopak na lotyšského soupeře má Sparta příjemné vzpomínky, když v sezoně 2010/11 vyřadila ve 2. předkole Ligy mistrů Metalurg Ljepaja po výhrách 3:0 a 2:0.

Mezi klíčové postavy Malmö, jehož odchovancem je například hvězdný útočník Zlatan Ibrahimovič, patří švédský reprezentační útočník Marcus Rosenberg, bývalý hráč bundesligových Brém či Ajaxu Amsterodam, kapitán týmu s uruguayským původem Guillermo Molins nebo Magnus Eriksson.

Lotyšskému mistrovi se zatím jedinkrát podařilo projít předkoly evropských pohárů, když v roce 2009 došel Ventspils až do základní skupiny Evropské ligy. Tentokráte se o další úspěch pokusí tým kolem Kasparse Dubry, nigerijského útočníka Ahmeda Abdultaofika, Jurijse Žigajevse, Girtse Karlsonsa či brankáře Maksimse Uvarenka, který má jeden start v české lize za Liberec a oblékal i dresy Vítkovic a Jihlavy ve druhé lize.

Sparta bude oba soupeře "skautovat" už v jejich vzájemné odvetě. Nahrává jí totiž i fakt, že zatímco sama hraje v úterý v Estonsku, Malmö se s Ventspilsem utká o den později v sousedním Lotyšsku. "Některý z členů realizačního týmu se tam pojede podívat. Budeme se snažit nasbírat co možná nejvíc informací," ujistil Lavička.

Český trenér František Straka může se Slovanem Bratislava ve 3. předkole vyzvat Šeriff Tiraspol nebo černohorskou Sutjesku. Těžký soupeř čeká na Michala Bílka a jeho Dinamo Tbilisi - pokud otočí souboj s FK Aktobe, narazí na Strömsgodset, nebo Steaua Bukurešť. Zajímavé souboje nabídne nemistrovská část, kde se Besiktas Istanbul s Tomášem Sivokem utká s Feyenoordem Rotterdam.

První zápasy 3. předkola se konají 29. a 30. července, odvety jsou o týden později. Vítězové si zajistí účast v play-off, prémii 2,1 milionu euro a také jistotu minimálně účasti v základní skupině Evropské ligy. Poražení si zahrají 4. předkolo Evropské ligy.

Je nám líto, video expirovalo.
Los předkola 3. předkola Ligy mistrů a Evropské ligy

Los 3. předkola fotbalové Ligy mistrů (29. a 30. července - odvety 5. a 6. srpna):

Mistrovská část: Sparta Praha/Levadia Tallinn - Malmö/FK Ventspils (Lot.), Dinamo Tbilisi/FK Aktobe - Strömsgodset (Nor.)/Steaua Bukurešť, Zrinjski Mostar (Bosna)/Maribor - Santa Coloma (And.)/Maccabi Tel-Aviv, Rabotnički Skopje (Mak.)/HJK Helsinki - APOEL Nikósie, Ludogorets Razgrad/F91 Dudelange (Luc.) - Partizan Bělehrad/HB Tórshavn (Faer.), Valletta FC (Malta)/Karabach (Ázer.) - Salcburk, Cliftonville (Sev. Ir.)/Debrecín (Maď.) - BATE Borisov/Skënderbeu Kölce, Slovan Bratislava/The New Saints (Wal.) - Šeriff Tiraspol/Sutjeska (Černá Hora), Aalborg (Dán.) - Dinamo Záhřeb/Žalgiris Kaunas, Legia Varšava/St. Patricks Athletic (Ir.) - KR Reykjavík/Celtic Glasgow.

Nemistrovská část:

AEL Limassol - Zenit Petrohrad, Grasshopper Curych - Lille, FC Kodaň - Dnipro Dněpropetrovsk, Standard Lutych - Panathinaikos Atény, Feyenoord Rotterdam - Besiktas Istanbul.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články