Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Lafata zničil pěti góly Tallinn a Sparta má nakročeno k postupu

Praha – Kapitán ukázal svou sílu. David Lafata nasázel Levadii Tallinn těžko uvěřitelných pět gólů a nasměroval Spartu za jednoznačným postupem z 2. předkola Ligy mistrů. Letenští nakonec i díky jednomu vlastnímu gólu Levadie a brance Tomáše Přikryla zvítězili 7:0, potvrdili roli jednoznačného favorita a vzkázali světu, že odveta na půdě estonského mistra bude jen formalitou. 

David Lafata se raduje z jednoho ze svých šesti gólů
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Pro Spartu byl velkým varováním loňský brzký konec v předkolech evropských pohárů, kdy vypadla se švédským Häckenem. Po povedené sezoně tak Letenští udrželi základní kádr, odešel jen brankář Tomáš Vaclík, jehož v základní sestavě možná trochu překvapivě nahradil David Bičík. Nedávný reprezentační debutant Marek Štěch zůstal proti Levadii jen na lavičce. Do základní sestavy se vrátil levý bek Costa, kterého na konci loňského ročníku zastavilo zranění, jinak byla jedenáctka Sparty stejná jako v závěru mistrovské sezony.

Nejdřív tlak, nakonec i branky

Sparta začala na vlastním trávníku velkým tlakem, už během prvních dvou minut kopali sparťané čtyři rohové kopy. Letenští aktivně bránili ve vysokém postavení a odebírali míče hráčům estonského celku ještě v prostoru kolem středové čáry. Naopak Levadia se zatáhla do hlubokého bloku v blízkosti vlastního pokutového území.

Sparťané se pokoušeli překonat estonskou defenzivu přenášením těžiště hry z jedné strany na druhou, případně kolmými přihrávkami na nabíhající hráče a následnými ostrými centry do pokutového území. Domácí měli jednoznačnou územní převahu, kontrolovali hru a brzy začaly přicházet i první náznaky šancí.

Costův gól nemohl být uznán pro jasný ofsajd sparťanského obránce, po Dočkalově rohovém kopu trefil David Lafata jen tyč. Sparťané ale nezvolnili, měli dobrý pohyb a v rychlosti přesně kombinovali. Netrvalo dlouho a přišla první branka domácích. Na kolmou přihrávku si naběhl aktivní Kadeřábek, který z první poslal přetažený centr na Hušbauera, jenž s lehkostí nalezl zcela volného Lafatu na hranici malého vápna, a kanonýr Sparty už nemohl nedat.

Letenští po vstřelení branky pokračovali v nastoleném tempu, prakticky nepůjčovali estonským hráčům míč a obrana Levadie byla neustále v permanenci. V obrovské šanci se objevil pohyblivý Costa, který jen o pár centimetrů minul horní tyč branky Smiška, jinak si ale sparťané nevypracovali zdaleka tolik vyložených střeleckých příležitostí na to, jak velkou převahu celý první poločas měli. 

Přesto ještě do přestávky zkompletoval David Lafata hattrick. Nejdříve Dočkal hledal dlouho přihrávkou Costu, který si naběhl do pokutového území. Míč sice dokázal srazit bránící hráč, ale jen tak nechtě přihrál volnému Lafatovi a sparťanský kapitán ani napodruhé sám před brankou nezaváhal.

Třetí gól Spartě daroval severoirský rozhodčí Hunter, který po pádu Dočkala v pokutovém území nařídil penaltu, ačkoliv sparťanský záložník situaci jednoznačně přihrál. Ke značce pokutového kopu se postavil David Lafata a vstřelil i svůj třetí gól úterního večera.

Lafatovo galapředstavení pokračovalo i po přestávce

Do druhé půle vstoupila Levadia s aktivnější obranou, obraz hry se však příliš nezměnil. A nezastavil se ani gólostroj Davida Lafaty. Další branku málem přidal sparťanský kapitán po rohovém kopu. Míči do sítě ale pomohla teč jednoho z obránců Levadie, a tak gól nakonec nebyl Lafatovi přiznán. Posléze ale už letenskému kapitánovi na gólovou střelu krásně přihrál za obranu Kadeřábek a na pátý gól Lafatovi namazal po krásném individuálním průniku Hušbauer.

Vítězslav Lavička, trenér Sparty: "Do zápasu jsme šli se zdravým respektem, protože soupeř je v estonských podmínkách suverénní, a dokud měl síly, tak velmi dobře bránil. Ale s tím jsme počítali, stejně tak jako s tím, že budeme většinu času útočit postupně a čekat na kolmou přihrávku nebo centr, kterým bychom defenzivní blok překonali. Góly Davida Lafaty mě potěšily, něco takového jsem nezažil. Odvedl dobrou práci a po zápase jsem mu poděkoval, stejně jako každému hráči." 

Marko Kristal, trenér Levadie: "Byl to jasný zápas, jeden tým hrál na evropské a druhý na estonské úrovni. Takový výprask jsem nečekal, ani tak velký rozdíl v kvalitě a skóre. Udělali jsme chyby, které by nám možná jinde prošly, ale na takové úrovni se trestají a Sparta nás potrestala velmi tvrdě. Odveta bude formalita, je jasné, kdo postoupí, ale zkusíme ji odehrát lépe." 

Sparta i za stavu 6:0 nadále kontrolovala hru. Letenští ale přece jen trochu polevili v nasazení a utkání se od 60. minuty prakticky dohrávalo. Přesto dokázal ještě jednu branku vsítit střídající Tomáš Přikryl. Sparťané nakonec nad o třídu slabším soupeřem zvítězili jednoznačným sedmigólovým rozdílem a naznačili, že ze své jarní herní pohody nic neztratili.

Odveta na půdě estonského šampiona už zřejmě bude jen formalitou, cesta do Ligy mistrů je však ještě dlouhá a ve třetím, případně čtvrtém předkole čekají na Spartu o poznání silnější soupeři. "Měli jsme velkou motivaci začít sezonu lépe než před rokem a po dnešku máme dobrý základ, ale nechceme nikam ulétávat. Ještě musíme postup potvrdit v odvetě," je si vědom trenér Vítězslav Lavička. 

Sparta Praha - Levadia Tallinn 7:0 (3:0)Branky: 22., 44., 45.+3 z pen., 57. a 61. Lafata, 55. vlastní Tipurič, 84. Přikryl. Rozhodčí: Hunter - Storey, Eakin (všichni Sev. Ir.). Bez karet. Diváci: 10 152.

Sparta: Bičík - Kadeřábek, Holek, Švejdík, Costa - Matějovský, Vácha, Hušbauer (69. Mareček) - Dočkal, Krejčí (79. Přikryl) - Lafata (72. Bednář). Trenér: Lavička.

Levadia: Smiško - Podholjuzin, Tipurič, Artjunin, Pikk - Kulinitš (58. Teever), Vukobratovič, Raudsepp, Antonov (82. Kaljumäe), El-Husjaní (63. Penič), Subbotin. Trenér: Kristal. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články