Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Plzeň před zápasem s CSKA. Je to náš soupeř o třetí místo, ví Vrba

Praha - Plzeňští vědí, že utkání s CSKA bude pro jejich pohárový osud klíčové - zbývající dva týmy ve skupině LM jsou pravděpodobně svou kvalitou mimo jejich dosah a právě ruský celek tedy zůstává hlavním konkurentem v boji o třetí příčku. Plzeň před utkáním, které se mimořádně odehraje v Petrohradu, řeší jednu věc, a sice situaci ohledně tréninků. Ty neproběhly na zápasovém hřišti, nýbrž jen v tréninkovém centru. Zatímco Pavel Horváth vnímá situaci jako nevýhodnou pro své spoluhráče, Pavel Vrba je lakoničtější.

Hráči Plzně trénují před utkáním s CSKA Moskva
zdroj: ČTK autor: Šváb David

Pavel Vrba si před utkáním uvědomuje pohárovou realitu Plzně. Na Manchester City či Bayern Mnichov se jeho hráči přeci jen dívají s odstupem, CSKA Moskva je příznivějším a schůdnějším soupeřem. "Doufám, že se v zápase ukáže, že my dva hrajeme o třetí místo a o postup do jarní fáze Evropské ligy. Doufám, že uhrajeme výsledek, který nám bude dávat šanci do domácí odvety," říkal Vrba při odletu do Petrohradu. Uvědomuje si rovněž, že po úvodní porážce 0:3 s Manchesterem City a s vyhlídkou na dva následující zápasy s obhájcem titulu Bayernem Mnichov je reálná právě jen třetí příčka. "Beru to reálně. Bayern a Manchester jsou o několik kroků před námi, my s CSKA se budeme rvát o třetí místo," mínil plzeňský kouč.

Komplikací pro Plzeň je skutečnost, že se zranil reprezentační obránce David Limberský. "Patří k našim klíčovým hráčům. Je to zásah do mužstva. Věřím, že zbývající hráči ho zvládnou zastoupit. Uzdravil se Radim Řezník, hrát může Jan Kovařík, takže varianty máme," řekl Vrba. Tragicky naopak nevnímá skutečnost, že kvůli přesunu zápasu nemohla Plzeň trénovat na hracím stadionu Petrovskij, ale jen v tréninkovém centru Zenitu. "Každé hřiště má stejné rozměry. Je lepší, že se bude hrát na normálním terénu než na hřišti, které bylo ve velmi špatném stavu. Jsem raději, že se hraje v Petrohradu než na hlíně," dodal Vrba.

Pavel Vrba:

"Nevím, jestli je to přímo klíčový zápas. Je výhoda, že odvetu hrajeme až na závěr doma, takže budeme znát vývoj skupiny. Bayern a Manchester jsou někde jinde. CSKA je rozpočtem také někde jinde, ale chceme uhrát výsledek, abychom mohli doma v posledním zápase skupiny hrát o třetí místo."

Své svěřence varoval především před rychlými protiútoky soupeře. "Oni většinou hrají ze zajištěného postavení, vyrážejí do rychlých brejkových situací, ze kterých těží hodně rychlý hrotový útočník Musa. Na to si musíme dát pozor," řekl Vrba.

Horváth: To, že jsme netrénovali na zápasovém stadionu, je nevýhoda

Na rozdíl od Vrby, který situaci okolo tréninku Plzně přešel s pochopením, ji Pavel Horváth vnímá jako vážnější. "Vadí mi, že jsme neměli předzápasový trénink na stadionu, kde budeme hrát. To je pro nás nevýhoda," poznamenal. "Je třeba si osahat světla, kde je to hřiště měkké, kde je naopak tvrdé. Vyzkoušet si kopačky. Mně je to jedno, protože se zabořím všude, ale kluci řeší, jestli vzít kolíky, nebo lisovky. Na to budeme mít jen půlhodinu při předzápasové rozcvičce," dodal. Naopak za výhodu považuje fakt, že i pro CSKA to bude venkovní utkání.

Pavel Horváth:

"Byl bych překvapený, kdyby na nás přijel z Moskvy plný stadion fanoušků. Uvidíme, jaká bude atmosféra. Pokud nebudou tribuny zaplněné, tak mě to bude mrzet. Opravdu nevím, co od toho čekat."

Prý ho hodně překvapilo, že v Moskvě není jediný stadion, který by byl schopen hostit utkání Ligy mistrů. "Když si vezmu, jaké tam mají týmy rozpočty, tak je to podivné. Jsou schopní zaplatit miliony eur za hráče, ale nejsou schopní si připravit stadion na takové zápasy," řekl Horváth. Když se ale dnes podíval na petrohradský stadion, byl rád, že ke změně došlo. "Trávník je tu výborný. Tak snad nám ho při dnešním utkání Petrohradu s Austrií moc nerozbijí, abychom si zítra dobře zahráli," dodal.

Řezník je na možný přesun nalevo připravený

Radim Řezník věří, že bez větších problémů zvládne přesun z pravého beka na levou stranu - to v případě, že ho Pavel Vrba bude chtít použít jako náhradu za zraněného Davida Limberského. "Musím se s tím porvat a zkusit Limberského zastoupit. Lépe se sice cítím napravo, ale zase tak velká změna to není," řekl Řezník. "Mám to sice přes nohu, ale nějak velký problém s tím nemám. Navíc si nemyslím, že bych měl levou nohu nepoužitelnou," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň se na utkání s CSKA připravuje v tréninkovém areálu Zenitu Petrohrad

Sám neví, co čekat od toho, že byl zápas přesunut z Moskvy do sedm set kilometrů vzdáleného Petrohradu kvůli kvalitě trávníku. "Pro nás hráče to žádné velké komplikace nejsou. Prostě je tam nezpůsobilé hřiště, muselo se to přesunout a my s tím nic neuděláme. Zda nám to může pomoct, to uvidíme asi až v zápase. Ale rozhodující to nebude," míní Řezník.

Plzeň nemohla trénovat přímo na stadionu, zavděk musela vzít tréninkovým areálem místního Zenitu. "Trošku to může mít vliv, ale snad ne tolik. Handicap může být v tom, že si třeba nebudeme moct zvyknout na světla. Ale myslím, že to zase nějak velký problém nebude," dodal Řezník.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články