Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Plzeňští fotbalisté: Kalju bude asi těžší soupeř než Željezničar

Tallinn - Estonský mistr Nomme Kalju je možná na papíře jedním z nejpřijatelnějších soupeřů, které si Viktoria Plzeň mohla do třetího předkola Ligy mistrů přát. Tým z Pobaltí však podle plzeňských fotbalistů nebude zdaleka jednoduchou překážkou. Viktoriáni jsou přesvědčeni, že jde o silnějšího soupeře, než jakým byl již tak nepříjemný protivník z druhého předkola Željezničar Sarajevo. Utkání sledujte v přímém přenosu zítra od 17:55 na ČT sport.

Radost fotbalistů Plzně po výhře nad Příbramí
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

"Atmosféra v Estonsku nebude tak bouřlivá jako v Sarajevu, ale zase Kalju má asi kvalitnější tým než Sarajevo. Nebude to nic jednoduchého," soudí Vladimír Darida. "Mají lépe propracovanou obranu. V lize dostávají málo branek. Jsou hodně rychlí, mají nebezpečnou přechodovou fázi, takže si musíme dát pozor na jejich brejky. Musíme se vyvarovat chyb v rozehrávce," upozorňuje reprezentační záložník.

Problémem pro Plzeňské by mohla být nepředvídatelnost soupeře. Kromě toho, že je Kalju údajně takticky velmi flexibilním soupeřem, je nevyzpytatelnost estonského mistra dána také tím, že o něm Viktoriáni nemají příliš informací. "Viděli jsme pouze sestřih z jejich zápasů. Informace máme, ale vzhledem k neznámému soupeři jich není tolik jako obvykle. Musíme si dávat velký pozor na začátek, abychom si soupeře osahali. Uvidíme, jak budou vypadat," míní kapitán Pavel Horváth.

Nomme Kalju vyřadilo v 2. předkole favorizovaný HJK Helsinky, který měl v kádru fotbalisty se zkušenostmi z anglické Premier League v čele s bývalým hráčem Chelsea Mikaelem Forssellem. "O jménech dneska fotbal není. Kalju hrálo dobře jako kolektiv. Navíc také má v týmu hráče, kteří jsou na tom dobře individuálně. Italy a Japonce. Rozhodně je nemůžeme podcenit," dodává Darida.

Hlavním cílem většiny týmů, které si v cizím prostředí vypracovávají dobrou pozici do odvety, je vstřelit gól, a Plzeň v tomto smyslu do Tallinnu odcestovala ve výborném rozpoložení. V domácí soutěži zatím ve dvou zápasech nastřílela devět gólů, v Lize mistrů zase ve stejném počtu utkání vsítila branek šest. Plzeň tak má díky fungujícímu útoku výbornou výchozí pozici, jak překonat hlavní zbraň soupeře - kompaktní obranu.

"Dá se to trochu přirovnat k Sarajevu, ale hrají v kompaktnějším bloku a hlouběji. Budeme muset hrát rychleji po křídlech. Každopádně nás čeká tvrdá práce," míní stoper Lukáš Hejda. Jeho hlavní starostí bude uhlídat útočníky soupeře Vladimíra Voskoboinikova a Tarma Neemela. "Většinou hrají na jednoho z nich. Vypadají, že jsou to robustnější hráči, hodně soubojoví. Neříkám, že by mi to mělo přímo vyhovovat, ale jelikož jsem vyšší postavy, tak je to lepší, než kdyby to byli rychlostní hráči," dodal Hejda.

Důležitá tak pro Plzeň bude rychlá kombinace a práce s míčem, kterou předvedly i Helsinky, ovšem bez přesvědčivé finální fáze. S tou by na papíře mohla mít potíže, protože se na hrotu útoku musí potýkat s jediným zraněním v celém kádru. Bakoše však zatím přesvědčivě nahrazuje Tomáš Wágner.

Pomoci rychlejšímu fotbalu by měly i nižší teploty v Tallinnu oproti českému prostředí. "Teď to bylo docela peklo. Nezáviděl jsem klukům ze Sparty a Liberce, že v tom museli hrát ligu. My měli v neděli jen trénink a nebylo to rozhodně nic příjemného, i když jsme ho tomu počasí uzpůsobili. Naštěstí máme velkou hlavní tribunu, která dělá velký stín, takže jsme nemuseli běhat na sluníčku. Ale rozhodně uvítáme, když v Estonsku budou nižší teploty," říká Darida.

Co nicméně Plzeň momentálně pálí více, je obranná činnost. Šest obdržených branek ve čtyřech soutěžních zápasech není zdaleka ideální bilance a defenzivní řada se bude znovu muset měnit kvůli vyloučení Václava Procházky v Sarajevu. Vedle sebe na stoperu tak nastoupí Marián Čišovský, který vynechal utkání s Příbramí, s Lukášem Hejdou.

"Rozdíl v tom (hrát s Čišovským nebo s Procházkou) pro mě není," přemýšlí Hejda. "Maximálně v tom, že jednou se hraje více zprava, jednou zleva. Teď v Příbrami jsem hrál zleva a posunul se Vašek, abych byl připraven hrát vedle Mariána zleva. Mám to trochu přes nohu a levačka u mě není dobrá, ale nevidím v tom problém," dodává třiadvacetiletý odchovanec Sparty.

Zdroj
ČT sport, ČTK, isport.blesk.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články