Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

UEFA spustí Ligu mistrů pro mládež, zapojí se do ní 32 týmů

Lausanne - Evropská fotbalová unie UEFA spustí od příští sezony pod názvem UEFA Youth League novou soutěž pro hráče do 19 let po vzoru Ligy mistrů. Projekt čeká nejprve dvouleté zkušební období, zapojit by se do něj mělo 32 mládežnických týmů z klubů, které postoupí do skupinové fáze Ligy mistrů. Ta odstartuje v září příštího roku, zápasy se odehrají ve stejných datech a na blízkých lokacích jako jejich seniorské verze.

Utkání juniorské soutěže NextGen
zdroj: ISIFA

Na rozdíl od Champions League se bude mládežnická soutěž ve vyřazovacích bojích hrát jen na jeden zápas, maximálně tak mužstva odehrají deset duelů. Semifinálová a finálová utkání se budou hrát na neutrální půdě, trofej pro vítěze ponese jméno bývalého předsedy UEFA Lennarta Johanssona.

"Věříme, že juniorská Liga mistrů bude atraktivním návrhem pro seniorské kluby," uvedl prezident organizace UEFA Michel Platini. "Vytvořili jsme konkurenční prostředí pro mladé hráče, v kterém naberou zkušenosti z profesionálních mezinárodních zápasů," dodal. "Soutěž zároveň pomůže i rozhodčím, kteří získají další zkušenosti ze zápasů nejvyšších úrovní."

UEFA považuje rozvoj mládeže za jeden ze svých nejdůležitějších cílů. V současnosti provozuje mistrovství Evropy v kategoriích do devatenácti a sedmnácti let. Obě soutěže vznikly v roce 1980 a navázaly na mezinárodní turnaj mládeže (International Youth Tournament), který vznikl v roce 1948.

Spuštění soutěže navazuje na žádost, kterou před třemi roky kluby podaly. V prvním kroku uspořádala organizace utkání juniorských (U-18) týmů finalistů Ligy mistrů. V květnu 2012 potom UEFA schválila pravidla nově vznikající ligy, kterou odstartuje dvouletým zkušebním obdobím.

UEFA chce soutěží odpovědět na anglický model NextGen Series, kterou v roce 2011 zorganizovali soukromí investoři. V této sezoně se série účastní 24 týmů hráčů do 19 let ze 12 zemí. Své zástupce v soutěži mají největší evropské týmy.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články