Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Chelsea v Lize mistrů končí, postoupil Juventus a Šachtar

Praha - Chelsea s Petrem Čechem v brance titul šampiona v Lize mistrů neobhájí. Rozhodla o tom dnešní výhra Juventusu na hřišti Šachtaru Doněck 1:0, která znamená stopku pro londýnský klub v dalších bojích o "ušatý pohár". Hráčům Blues nepomohla ani domácí vítězná kanonáda s konečným skóre 6:1 v utkání s dánským Nordsjaellandem. Chelsea se stala prvním týmem v historii soutěže, který neprošel základní skupinou v roce obhajoby. Zbylými dvěma účastníky osmifinále se staly Celtic Glasgow a Galatasaray Istanbul, v jehož kádru figurují Tomáš Ujfaluši a Milan Baroš. 

Fernando Torres
zdroj: ČTK/AP

Na Stamford Bridge se hrál hodně nezvyklý poločas. Sudí Nijhuis nařídil v rozmezí sedmi minut tři penalty za hru rukou ve vápně, gól ale padl až z té poslední. Ve 32. minutě nejprve Chelsea po Stokholmově střele zachránil Čech, vzápětí na druhé straně neuspěl proti hostujícímu brankáři Hansenovi ani Hazard. Pokutový kop tak proměnil až v 38. minutě Luiz a už v nastavení přidal pojistku Torres.

Po pauze John prostřelil Čecha a snížil, ale favorit odpověděl dalšími čtyřmi brankami. Druhý gól v zápase si připsal Torres, první soutěžní výhru na lavičce Blues získal kouč Rafael Benítez, ale velkou radost z ní mít nemohl, neboť výhra Juventusu poslala Chelsea jen na třetí místo, zaručující jarní start v Evropské lize. Při bodové rovnosti mezi Blues a Šachtarem rozhodla pro Doněck lepší vzájemná bilance.

Šachtar s Juventusem před vzájemným utkáním vehementně tvrdily, že nebudou hrát na remízu, která by oběma celkům vyhovovala. Po opatrné první půli nabrala hra spád, gólově zužitkovat šance dokázal ale jen Juventus. V 56. minutě po akci zavánějící ofsajdem zamířil nešťastně do vlastní branky Kučer a rozjásal v hledišti člena vedení turínského klubu Pavla Nedvěda. Naopak poblíž sedící zraněný záložník Doněcku Tomáš Hübschman tolik radosti neprožíval.

Galatasaray bez zraněného Ujfalušiho a odcházejícího Baroše prohrával v Braze po nevyvedené první půli 0:1, po změně stran ale výrazně přidal a díky brankám Buraka Yilmaze a Aydina Yilmaze uhrál "postupové" vítězství 2:1.

Přemožiteli Liberce z 3. předkola Kluži tak nebyla nic platná ani výhra 1:0 na půdě Manchesteru United. Rumunský celek využil toho, že domácí jako jistý postupující šetřili některé opory, a zvítězil na Old Traford výstavní trefou z 56. minuty Luíse Alberta 1:0.

Z účasti v osmifinále se raduje také Celtic Glasgow. Skotský šampion proti Spartaku Moskva sice v první půli ztratil vedení, v závěru ale rozhodl z penalty. Do postupové tajenky výrazně promluvil český stoper Marek Suchý, po jehož faulu nařídil sudí Brych pokutový kop.

Benfice Lisabon nestačil ani bod z barcelonského stadionu Nou Camp za remízu 0:0. Katalánci s vědomím postupu šetřili opory, kanonýr Lionel Messi nastoupil až v 58. minutě, a zatím tak nedokázal vyrovnat rekord Gerda Müllera v počtu gólů za jeden kalendářní rok. Fenomenální Argentinec dal zatím 84 branek, legendární Němec v roce 1972 o jednu více.

Ve skupině F už bylo před posledním kolem o postupujících rozhodnuto, Bayern Mnichov a Valencie se pouze na dálku utkaly o to, kdo skončí první. Německý gigant a finalista minulého ročníku si s chutí zastřílel proti Borisovu. Od 51. minuty přitom hrál bez vyloučeného Boatenga, ale v oslabení dvakrát skóroval a nakonec vyhrál 4:1. Zvítězila i Valencie, ani triumf 1:0 v Lille jí ale k prvenství nestačil. Domácí David Rozehnal zůstal jen na lavičce.

Skupina E:

Šachtar Doněck - Juventus Turín 0:1 (0:0)

Branka: 56. vlastní Kučer. Rozhodčí: Eriksson (Švéd.). Diváci: 45.000.

Chelsea - Nordsjaelland 6:1 (2:0)

Branky: 45.+2 a 56. Torres, 38. Luiz z pen., 51. Cahill, 63. Mata, 71. Oscar - 46. John. Rozhodčí: Nijhuis (Niz.). Diváci: 40.084.

Skupina F: 

Lille - Valencie 0:1 (0:1)

Branka: 36. Jonas z pen. Rozhodčí: Stavrev (Mak.). Diváci: 30.000.

Bayern Mnichov - BATE Borisov 4:1 (1:0)

Branky: 22. Gómez, 54. Müller, 66. Shaqiri, 83. Alaba - 89. Filipenko. Rozhodčí: Collum (Skot.). ČK: 51. Boateng - 69. Poljakov. Diváci: 68.000.

Skupina G:

FC Barcelona - Benfica Lisabon 0:0

Rozhodčí: Moen (Nor.). Diváci: 50.659.

Celtic Glasgow - Spartak Moskva 2:1 (1:1)

Branky: 21. Hooper, 81. Commons z pen. - 39. Ari. Rozhodčí: Brych (Něm.). ČK: 88. Källström (Spartak). Diváci: 59.168.

Skupina H:

Braga - Galatasaray Istanbul 1:2 (1:0)

Branky: 32. Mossoró - 58. B. Yilmaz, 78. A. Yilmaz. Rozhodčí: Rizzoli (It.). Diváci: 8964.    

Manchester United - CFR Kluž 0:1 (0:0)

Branka: 56. Luís Alberto. Rozhodčí: Orsato (It.). Diváci: 71.512.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články