Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Trenér Italů rezignaci nezamýšlí. Nahradí ho Ancelotti?

Trenér italských fotbalistů Gian Piero Ventura nemíní rezignovat, přestože s týmem poprvé od roku 1958 nepostoupil na mistrovství světa. Devětašedesátiletý kouč, který je kritizován za netaktické kroky při barážové prohře se Švédskem, si chce nejprve promluvit s vedením italského fotbalu. "Jsem ve fotbale mnoho let, tak vím, jak se vypořádat s tím, co se nám přihodilo. Jsem však hodně zklamaný, protože jsem naplno poznal, co to je za odpovědnost vést italský národní tým," uvedl. Pokud by svazoví funkcionáři Venturu přece jen odvolali, jako o jeho nástupci se nejvíce spekuluje o Carlu Ancelottim.

Kouč Ventura utěšuje po nepostupu na MS brankáře Buffona
zdroj: ČTK/AP

"Nerezignuji, protože jsem ještě nemluvil s prezidentem federace. Musíme si to nejprve vyhodnotit a pak uvidíme. Ale cítím, že se musím lidem omluvit za výsledek," řekl Ventura poté, co Itálie v pondělní odvetě baráže doma jen remizovala 0:0 a nedohnala prohru 0:1 z prvního duelu ve Švédsku.

Přestože do té doby nevedl žádný elitní klub - jen Pisu, Udine, Neapol, Bari nebo Turín - ujal se Ventura italského týmu po mistrovství Evropy 2016, když tehdejší kouč Antonio Conte po vyřazení ve čtvrtfinále odešel do londýnské Chelsea.

Je nám líto, video expirovalo.
Itálie se na šampionát nepodívá, Buffon potvrdil konec v reprezentaci

Kritika se na Venturu snesla zejména proto, že trval na rozestavení se dvěma útočníky Cirem Immobilem a Andreou Belottim a nechával jen na lavičce ve formě hrajícího útočníka Neapole Lorenza Insigneho. To mu vyčítali i sami hráči. Když v odvetě ukázal na Danieleho De Rossiho, aby se šel připravit na střídání, kamery zachytily, jak zkušený záložník protestoval s tím, že přece potřebují vyhrát, ať pošle na hřiště raději Insigneho.

"Pokud jsem tím někoho urazil, tak mi je to líto. Ale ukázali jsme v baráži málo nápadů i taktiky," prohlásil De Rossi, který ukončil reprezentační kariéru stejně jako brankář Gianluigi Buffon.

Itálie měla problémy už celý podzim, když v šesti zápasech dala jen tři góly. Nejprve ji prohra 0:3 se Španělskem odsoudila k baráži, na tu se ale nedokázala pozitivně naladit, když doma remizovala 1:1 s Makedonií a v Albánii vyhrála jen 1:0. Švédsku pak nedala v dvojutkání ani gól.

Zklamaní fotbalisté Itálie
zdroj: Reuters autor: Kai Pfaffenbach

"Vypadli jsme zaslouženě. Já totiž nevěřím ve štěstí. Dali jsme do toho všechno, ale soupeř si to prostě zasloužil více. Musíme teď najít cestu, jak se vrátit tam, kam patříme," řekl obránce Giorgio Chiellini. "Je to tragédie," dodal záložník Federico Bernardeschi.

Venturovým náhradníkem by mohl být Ancelotti, který nedávno skončil v Bayernu Mnichov. Další variantou je dosazení dočasného trenéra a čekání do léta, kdy by se mohl vrátit Conte. Spekuluje se i o kouči Juventusu Massimilianu Allegrim nebo Robertu Mancinim z Petrohradu.

Vyřazení by mohlo mít vliv i na pozici prezidenta národní fotbalové federace Carla Tavecchia. Už dříve ho k tomu v případě vyřazení vyzval šéf italského olympijského výboru Giovanni Malago. Předchozí předseda italského fotbalu Giancarlo Abete skončil poté, co Itálie vypadla na MS 2014 v základní skupině. Stejně jako tehdejší trenér Cesare Prandelli.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články