Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Poláci a Egypťané si zahrají na MS, Slovensko stále nemá jistotu

Již čtrnáct jistých účastníků má fotbalové mistrovství světa. V Rusku si zahrají i reprezentanti Polska, kteří vyhráli skupinu E, když si první místo pojistili výhrou 4:2 nad Černou Horou. Šanci na postup stále mají reprezentanti Dánska a Slovenska, kteří vybojovali druhá místa ve skupinách E a F. Zatímco Dánsko má baráž jistou, Slovensko ještě musí čekat na výsledky Chorvatska a Walesu. Poprvé po 28 letech si MS zahraje Egypt.

Nefalšovaná polská radost
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/DAREK NOWAK/FOTONEWS

Polsko vědělo, že jakákoli výhra či remíza mu zajistí přímý postup bez ohledu na výsledky ostatních zápasů. A podle toho také duel s Černou Horou vypadal. Už v 6. minutě šli Poláci do vedení, když Zielińskému sice nesedla střela, ale míč se dostal k Maczyńskému, který otevřel skóre. V 16. minutě přidal pojistku Grosicki po přihrávce od kanonýra Lewandowského.

Černá Hora ještě dokázala v závěru polský postup zdramatizovat, když během čtyř minut vyrovnala. Jenže dvě minuty poté chyboval Mijuškovič, který poslal slabou přihrávku brankáři, u míče byl jako první útočník Lewandowski a zařídil Polsku vítězství.

Byl to pro něj již šestnáctý zásah v této kvalifikaci a vede tak tabulku kanonýrů. Navíc se trefil v devíti z deseti kvalifikačních zápasů, čímž vyrovnal rekord Predraga Mijatoviče z kvalifikace MS 1998. Postupový výsledek už si Poláci pohlídali, navíc Černohorci si dali ještě vlastní gól. Polský tým se poosmé dostal na mistrovství světa, kde naposledy hrál v roce 2006.

Slovenská naděje stále žije

Hráči Slovenska po prohře ve Skotsku už ztráceli naději na baráž, jenže v posledním kole druhé místo ve skupině přece jen vybojovali. Doma splnili roli favorita v utkání s Maltou výhrou 3:0, na které se dvěma zásahy podílel Nemec. Nahrálo jim také zaváhání Skotska, které jen remizovalo 2:2 ve Slovinsku.

Skotové přitom vedli, ale ve druhé půli otočil skóre dvěma zásahy Bezjak. Dosud měl přitom v národním týmu na kontě jediný gól z 18 zápasů. Skotsko potřebovalo vyhrát, ale už se mu povedlo v závěru jen vyrovnat a při shodném bodovém zisku rozhodlo o druhém místě Slováků lepší skóre.

Anglie měla ve skupině F již jisté prvenství a postup na MS, ale ovládla i závěrečný duel v Litvě, kde vyhrála 1:0. Už čtvrtou kvalifikaci za sebou tak zvládla bez porážky, naposledy v bojích o postup na šampionát zaváhala na Ukrajině před osmi lety v kvalifikaci MS 2010. O jediný gól se postaral z pokutového kopu Kane, který má v posledních deseti soutěžních zápasech na kontě 15 branek. 

V "české" skupině C završilo Německo suverénní postup výhrou 5:1 nad Ázerbájdžánem a neztratilo tak ani bod. Navíc 43 vstřelenými góly vytvořilo nový kvalifikační rekord. Dosud byl nejlepší výkon Španělska v podobě 42 gólů z kvalifikace ME 2000. O jeden z německých gólů se dnes postaral také Sandro Wagner, pro kterého to byl už pátý zásah v úvodních pěti startech za německý národní tým. To se povedlo naposledy Ronaldu Wormovi v roce 1978.

O výhře Norska nad Severním Irskem 1:0 rozhodl kuriózní vlastní gól. Johansenův centr od koncové čáry mířil do branky, gólman si na něj sáhl a za ním stojící Brunt napálil míč do vlastní sítě. Severní Irsko už před utkáním mělo jistou baráž.

Egypt slaví po 28 letech postup

Egypťané jsou po Nigérii druhým africkým celkem, který postoupil na mistrovství světa. Mezi světovou elitou si zahrají teprve potřetí v historii a poprvé od roku 1990. Postup vybojovali už kolo před koncem africké kvalifikace, když doma porazili Kongo 2:1 a pojistili si prvenství ve skupině. V ní za sebou nechali také Ugandu a Ghanu.

Triumf Egypta zařídila jeho největší hvězda Mohamed Salah. Útočník Liverpoolu se postaral o oba góly, ten druhý dal navíc v páté minutě nastavení z pokutového kopu poté, co hosté dvě minuty před koncem normální hrací doby srovnali.

V brance Egypta nechyběl čtyřiačtyřicetiletý gólman Ísam Hadarí, který se může stát nejstarším hráčem, který se kdy představí na mistrovstvích světa. Překonat může rekord kolumbijského gólmana Faryda Mondragóna, který v roce 2014 chytal ve třiačtyřiceti letech.

Kvalifikace MS 2018 ve fotbale:

Skupina C:

Norsko - Severní Irsko 1:0 (0:0)
Branka: 71. vlastní Brunt. Rozhodčí: Bojko - Volodin, Plužnyk (všichni Ukr.).

Německo - Ázerbájdžán 5:1 (1:1)
Branky: 9. a 67. Goretzka, 55. Wagner, 64. Rüdiger, 82. Can - 34. Šejdajev. Rozhodčí: Treimanis - Gudermanis, Spasjonnikovs (všichni Lit.).

Česko - San Marino 5:0 (3:0)
Branky: 8. a 23. Krmenčík, 27. Kopic, 71. Novák, 83. V. Kadlec. Rozhodčí: Troleis - Christiansen, Höjgaard (všichni Faer. ostr.).

Skupina E:

Kazachstán - Arménie 1:1 (0:1)
Branky: 62. Turisbek - 26. Mchitarjan. Rozhodčí: Tean - Bodean, Mardari (všichni Mold.).

Dánsko - Rumunsko 1:1 (0:0)
Branky: 60. Eriksen z pen. - 88. Deac. Rozhodčí: Aytekin - Kleve, Häcker (vichni Něm.). ČK: 63. Ganea (Rum.).

Polsko - Černá Hora 4:2 (2:0)
Branky: 6. Maczyński, 16. Grosicki, 85. Lewandowski, 87. vlastní Stojkovič - 79. Mugoša, 83. Tomaševič. Rozhodčí: Orsato - Di Fiore, Manganelli (všichni It.).

Skupina F:

Slovensko - Malta 3:0 (1:0)
Branky: 33. a 63. Nemec, 69. Duda. Rozhodčí: Mazzoleni - Tonolini, Crispo (všichni It.).

Litva - Anglie 0:1 (0:1)
Branka: 27. Kane z pen. Rozhodčí: Grinfeld - Krasikow, Hassan (všichni Izr.).

Slovinsko - Skotsko 2:2 (0:1)
Branky: 52. a 72. Bezjak - 32. Griffiths, 88. Snodgrass. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všichni Švéd.). ČK: 90. Cesar (Slovin.). 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články