Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Francie se přiblížila postupu, Bosna padla v divoké přestřelce s Belgií

Důležitý krok k účasti na světovém šampionátu učinili fotbalisté Francie. V 9. kvalifikačním kole zvítězili na půdě Bulharska 1:0 a před úterním duelem s Běloruskem mají postup ve vlastních rukou. Ve šlágru skupiny H porazila Belgie domácí Bosnu a Hercegovinu 4:3. Reprezentace tvořená kolem útočníka Edina Džeka si proto nezajistila vstupenku do baráže, o kterou bude muset zabojovat v Estonsku. Švýcaři udrželi stoprocentní bilanci i proti Maďarsku a zahrají si v Portugalsku o přímý postup ze skupiny B.

Blaise Matuidi slaví vítězný gól proti Bulharsku
zdroj: REUTERS autor: Stringer

Porážka Maďarska zároveň znamená, že pokud český tým v neděli porazí San Marino, zajistí si účast ve druhé ze čtyř skupin nově vznikající Ligy národů.

Francouze nasměroval k hubené výhře Blaise Matuidi, když se ve třetí minutě parádně trefil z ostrého úhlu. Favorit skupiny A tak udržel bodový náskok na Švédsko a má nakročeno do Ruska. Ke stoprocentní jistotě musí porazit doma Bělorusko.

Bosna si zkomplikovala účast v baráži

Belgii, která slavila postup na šampionát už před měsícem, poslal do vedení ve 4. minutě Meunier. Po půlhodině hry však vyrovnal Medunjanin a těsně před odchodem do kabin otočil skóre Visca.

Atraktivní střetnutí nicméně pokračovalo i ve druhém poločase. V 59. minutě zakončil chytrou Carrascovu akci Batshuayi, jenž pro tento zápas nahradil zraněného střelce Lukakua. O deset minut později navíc převážil misky vah na stranu "Rudých ďáblů" Vertonghen, když se prosadil po signálu z rohového kopu.

Jan Vertonghen (vpravo) střílí gól v Bosně a Hercegovině
zdroj: REUTERS autor: Dado Ruvic

Deset minut před koncem ovšem srovnal hlavou stoper Dumič, ale poslední slovo patřilo znovu Belgii. Yannick Carrasco si k dvěma asistencím připsal i vítězný gól po chytré přihrávce Meuniera. Svěřenci trenéra Roberta Martíneze neprohráli už dvanáct utkání za sebou, což je nový rekord národního týmu.

Další lucemburská senzace se nekonala, Ronaldo spasil Portugalce

Lucembursku se naopak po bezbrankové remíze ve Francii nepovedlo zaskočit dalšího favorita. Švédové rozhodli už během prvního poločasu, ve kterém se prosadili třikrát, a v kanonádě pokračovali i po přestávce.

Řekové na Kypru brzy prohrávali po trefě Sotiriua, dvěma slepenými góly mezi 24. a 26. minutou však dokonali obrat. K udržení místa v baráži jim stačí zdolat poslední Gibraltar.

Andorra držela proti Portugalsku bezbrankový stav více než hodinu, než se prosadil Cristiano Ronaldo. Hvězda Realu Madrid strávila první poločas pouze na lavičce, ale trefou po změně stran dodala favorizovanému mužstvu klid. Druhý gól následně přidal André Silva.

Kvalifikace MS 2018 ve fotbale:

Skupina A:
Švédsko - Lucembursko 8:0 (3:0)
Branky: 18., 37., 64. a 71. Berg, 10. z pen. a 67. z pen. Granqvist, 60. Lustig, 76. Toivonen.
Bulharsko - Francie 0:1 (0:1)
Branka: 3. Matuidi.
Bělorusko - Nizozemsko 1:3 (0:1)
Branky: 55. Voloďko - 24. Propper, 84. Robben z pen., 90.+3 Depay. 

Skupina B:
Faerské ostrovy - Lotyšsko 0:0

Andorra - Portugalsko 0:2 (0:0)
Branky: 63. Ronaldo, 86. A. Silva.
Švýcarsko - Maďarsko 5:2 (3:0)
Branky: 43. a 49. Zuber, 18. Xhaka, 20. Frei, 83. Lichtsteiner - 59. Guzmics, 89. Ugrai.

Skupina H:
Bosna a Hercegovina - Belgie 3:4 (2:1)
Branky: 30. Medunjanin, 39. Višča, 82. Dumič - 4. Meunier, 59. Batshuayi, 68. Vertonghen, 84. Carrasco.
Gibraltar - Estonsko 0:6 (0:3)
Branky: 52., 66. a 77. Tamm, 10. Luts, 30. Kait, 38. Zenjov. 20:45 Kypr - Řecko.
Kypr - Řecko 1:2 (1:2)
Branky: 18. Sotiriu - 24. Mitroglu, 26. Tziolis. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články