Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Jarolím doplnil pět hráčů, připojí se i nováčci Lüftner a Hovorka

Praha – Obránci Michael Lüftner a David Hovorka se poprvé v kariéře dostali do reprezentačního áčka. Stopeři Kodaně a Sparty se dostali mezi pět fotbalistů, které Karel Jarolím dodatečně povolal na zápasy kvalifikace mistrovství světa s Německem a v Severním Irsku. Nominaci doplnili také záložníci Antonín Barák, Josef Hušbauer a Tomáš Hořava. Oba kvalifikační zápasy odvysílá živě v pátek, resp. v pondělí ČT sport a web ctsport.cz.

Ilustrační foto

Třiadvacetiletý Lüftner, který v létě zamířil z pražské Slavie do Kodaně, odehrál červnový evropský šampionát jednadvacítek v Polsku, ale do reprezentačního A-týmu zatím nenahlédl. Druhým dodatečně nominovaným středním obráncem byl původně Jakub Brabec z Genku, ale belgický klub ho nakonec po zdravotní prohlídce nepustil. Ostatní povolaní hráči jsou podle Jarolíma v pořádku.

Do kádru se po Brabcově vypadnutí dostal premiérově Hovorka. Čtyřiadvacetiletý stoper po únorovém přestupu z Liberce do Sparty léčil dlouhodobé zranění a teprve nedávno se vrátil na trávníky. Za Letenské odehrál v sezoně jen dva zápasy. S reprezentací nemá z mládežnických kategorií žádné zkušenosti. "Davida jsme povolali kvůli jeho charakteru. I když se vrátil po delší pauze, v podstatě navázal na výkony, které předváděl v Liberci," řekl Jarolím.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Jarolím doplnil nominaci

Při výběru dvou dodatečně povolaných stoperů dostal Hovorka spolu s Lüftnerem přednost před Lukášem Hejdou, Tomášem Hájkem, Jakubem Jugasem, Lukášem Pokorným a Tomášem Sivokem, kteří rovněž figurovali po původní nominaci mezi náhradníky. Dlouholetý lídr obrany Sivok se podle Jarolíma necítil připraven.

"Že nemají Hovorka a Lüftner žádné starty za áčko? Nedá se nic dělat. Nějaké zkušenosti mají, jeden hraje v Dánsku, druhý absolvoval evropské poháry v Liberci. Věřím, že nás kluci nezklamou. Jsou natolik psychicky silní, že se s tím popasují," věřil Jarolím.

Do záložní řady kouč dodatečně zvolil Hušbauera, který patří na startu sezony k nejlepším hráčům Slavie. Místo v týmu si vysloužili i jeho nedávný spoluhráč Barák, jenž v létě odešel do Udine, a Hořava z mužstva ligového lídra Plzně. Všichni tři už za reprezentaci hráli.

Josef Hušbauer
zdroj: ČTK autor: Kolařík Stanislav

"U některých z té povolané pětice jsme uvažovali, ale ještě zbývaly nějaké zápasy do našeho srazu. Nechal jsem to otevřené. Nominovali jsme je na základě formy a toho, co budeme chtít praktikovat," dodal Jarolím.

S obhájci světového zlata Němci se reprezentanti utkají v pátek 1. září v pražském Edenu, proti Severnímu Irsku nastoupí o tři dny později v Belfastu.

Po šesti zápasech je národní tým ve skupině C na třetím místě právě za oběma nejbližšími soupeři. Češi ztrácejí čtyři body na druhé místo a postup do baráže už nemají ve vlastních rukou. "Doufám, že po tomhle srazu ještě budeme mít naději, abychom skončili druzí," řekl Jarolím.

Ilustrační foto
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články