Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Anglie se jako první probojovala na Euro, Slováci po devíti výhrách padli ve Španělsku

Praha - Angličtí fotbalisté jsou prvními jistými účastníky mistrovství Evropy ve Francii. Postup si svěřenci Roye Hodgsona zajistili v San Marinu, které porazili 6:0. Gól vstřelil také Wayne Rooney, který tak vyrovnal rekord Bobbyho Charltona v počtu branek za anglickou reprezentaci. Fantastická slovenská série devíti výher skončila v Oviedu, kde oslabení svěřenci Jána Kozáka podlehli dominantnímu Španělsku 0:2. Premiéru na ruské lavičce zvládl Leonid Sluckij, když jeho tým porazil Švédsko 1:0 v důležitém utkání o přímý postup.

Radost anglických fotbalistů
zdroj: Reuters

Angličané jsou jediným stále stoprocentním týmem a nedalo se čekat, že by o tuto bilanci přišli v San Marinu. K postupu do Francie je nasměroval Wayne Rooney, který ve 13. minutě proměnil pokutový kop.

Rooney vstřelil 49. reprezentační gól a vyrovnal rekord Bobbyho Charltona. Povedlo se mu to přesně 12 let po první brance v dresu národního týmu. Albion nakonec slavil jasné vítězství 6:0. Druhý gól byl vlastní, poté se prosadili Barkley, Kane a dvakrát Walcott.

"Jsem moc hrdý, že jsem vyrovnal rekord Sira Bobbyho Charltona. V úterý budu určitě chtít pomoci týmu dalším gólem a rekord překonat," prohlásil po zápase Rooney. "Bylo by skvělé, kdyby se mi rekord podařilo překonat už dnes, ale alespoň se tak může stát ve Wembley," dodal útočník Manchesteru United, který bude moci přidat 50. reprezentační gól v utkání proti Švýcarsku.

Slovenští fotbalisté dohrávali utkání se Španělskem jen se třemi hráči, kteří vybojovali slavné loňské vítězství nad La Rojou. V utkání vynuceně absentovali například Škrtel, Ďurica, Kucka, Stoch či Weiss, a Slováci se stačili španělským útokům ubránit pouze do páté minuty, když si na centr Silvy naskočil Alba a poslal míč za Kozáčikova záda.

Na stadionu v Oviedu, kde působil pět let i tragicky zesnulý Peter Dubovský, po půl hodině hry prakticky rozhodl o výhře Andrés Iniesta, jenž se trefil z penalty po faulu na Diega Costu. Příliš pasivní a zatažená obrana Slováků byla voda na mlýn pro španělské fotbalisty, kteří zcela ovládli průběh hry a až na několik nebezpečných průniků nedovolili svému soupeři, aby korigoval skóre.

Španělsko tak jako první soupeř od října 2013 vstřelilo Slovákům víc než gól, zvítězilo 2:0 a posunulo se do čela skupiny C. Po sedmi zápasech mají Španělé i Slováci po osmnácti bodech, jen o tři body pozadu je Ukrajina, která si bez problémů poradila 3:1 s Běloruskem.

Poprvé po odvolání Fabia Capella nastoupilo Rusko pod vedením Leonida Sluckého a nový trenér mohl být spokojený. Rusové ve vyrovnaném ofenzivním zápase porazili v Moskvě Švédsko 1:0 brankou Djzuby a získali důležité tři body. Zůstali sice ve skupině G třetí, ale druhé Švédy stáhli na rozdíl jednoho bodu. 

První jsou nadále Rakušané, kteří výsledku z Moskvy využili ke zvýšení náskoku. Ve Vídni porazili brankou Junuzoviče Moldavsko 1:0 a v úterý si v případě výhry ve Švédsku mohou zajistit postup do Francie.

Výsledky kvalifikace na ME 2016 ve fotbale

Skupina C

Lucembursko - Makedonie 1:0 (0:0) Branka: 90.+2 Thill.
Ukrajina - Bělorusko 3:1 (3:0) Branky: 7. Kravec, 30. Jarmolenko, 40. Konopljanka z pen. - 62. Kornilenko z pen. ČK: 90.+2 Garmaš (Ukr.).
Španělsko - Slovensko 2:0 (2:0) Branky: 5. Alba, 30. Iniesta z pen.

Skupina E

Estonsko - Litva 1:0 (0:0) Branka: 71. Vassiljev.
San Marino - Anglie 0:6 (0:2) Branky: 68. a 78. Walcott, 13. Rooney z pen., 30. vlastní Brolli, 46. Barkley, 77. Kane.
Švýcarsko - Slovinsko 3:2 (0:1) Branky: 80. a 90.+4 Drmič, 84. Stocker - 45. Novakovič, 48. Cesar.

Skupina G

Rusko - Švédsko 1:0 (1:0) Branka: 38. Dzjuba. 
Rakousko - Moldavsko 1:0 (0:0) Branka: 52. Junuzovič.
Černá Hora - Lichtenštejnsko 2:0 (1:0) Branky: 38. Bečiraj, 56. Jovetič.
 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy