Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Sparta vysoko porazila Liberec a Letenští míří za titulem

Praha - Zase o něco blíže ligovému primátu je pražská Sparta. Na Letné potvrdila svoji letošní stoprocentní domácí bilanci a s pohárovým aspirantem Libercem si poradila výsledkem 4:1. Pokud Letenští zvítězí i v příštím ligovém duelu, mohou již čtyři kola před koncem slavit titul. O jeden gól Sparty se postaral i David Lafata, který se tak na čele tabulky střelců dotáhl na svého spoluhráče Josefa Hušbauera. Oba sparťanští kanonýři mají na svém kontě 14 branek.

Liberec začal na Letné aktivně a už v páté minutě měl jít i do vedení. Po libereckém rohu poslal míč do sítě z bezprostřední blízkosti exsparťan Frýdek. Rozhodčí však branku chybně neuznal pro ofsajd, ačkoliv Frýdek stál až za úrovní bránícího Lafaty.

Vedení se tak ujala Sparta, když si hostující brankář Kovář ve 20. minutě vybral slabší chvilku a po rohu mu prošla mezi rukama Holkova střela z otočky. Domácí stoper si připsal první gól po příchodu na Letnou před dvěma lety z Dněpropetrovsku.

Vítězslav Lavička, trenér Sparty: "Vítězství nás hodně přiblížilo k cíli, kam chceme dojít, ale jistotu ještě nemáme. Chybí nám malý krůček, který bývá hodně těžký, ale chceme ho udělat nejdříve, jak to bude možné. Dnešního vítězství si velmi cením, protože hlavně v prvním poločase nám Slovan dělal velké problémy. A přestože po přestávce bylo skóre pro nás, obraz hry vyzníval pro Liberec. Jsem rád, že ve druhém poločase jsme zvýšili snahu a úsilí a přidali jsme další góly, byť jsme se nevyvarovali zbytečné chyby před brankou Liberce." 

David Vavruška, trenér Liberce: "Nemám z toho špatný pocit, hráli jsme to, co jsme hrát chtěli. V posledních dvaceti minutách nám už došly síly, protože jsme si aktivním způsobem hry sami na sebe trochu upletli bič. Ale samozřejmě některé věci budu hráčům vytýkat, přece se nebudeme chválit po prohře 1:4. Byla tam nedisciplinovanost při bránění standardních situací a tuhle nezodpovědnost trpět nebudu." 

Po půlhodině hry narušili průběh fanoušci Sparty vulgárními nadávkami na adresu předsedy FAČR Miroslava Pelty a rozhodčí Paták zápas přerušil. Pokračovalo se asi po minutové pauze, během které šel domácímu kotli domluvit letenský kapitán Lafata.

Do druhého poločasu vstoupila lépe Sparta a už po čtyřech minutách hry vedla 2:0. Nabíhající Lafata, Dočkal ani Kadeřábek na Hušbauerovu křižnou přihrávku nedosáhli, ale Krejčí ve skluzu poslal míč do branky a odstartoval divokou desetiminutovku, během které padly další dvě branky. Nejprve Liberec snížil, když Ghaňan Sackey potrestal chybu Švejdíka při rozehrávce. Domácí stoper ale téměř vzápětí zaváhání napravil. Po rohu vrátil Spartě dvoubrankový náskok.

Vítězství Sparty v 72. minutě završil Lafata a na prvním místě tabulky střelců se čtrnáctou brankou v sezoně vyrovnal spoluhráčovi Hušbauerovi. Po gólu domácího útočníka se na Letné poprvé ozval pokřik "Mistři! Mistři!", protože Sparta se díky výhře výrazně přiblížila titulu.

K ukončení čtyřletého čekání na ligový triumf stačí Pražanům ve zbývajících čtyřech kolech získat dva body a jistotu jim také může dát i jakákoliv ztráta Plzně. Slavit může Sparta už za týden v Teplicích, které prohrály tři poslední zápasy. 

Sparta Praha - Slovan Liberec 4:1 (1:0) Branky: 20. Holek, 49. L. Krejčí, 59. Švejdík, 72. Lafata - 54. Sackey. Rozhodčí: M. Paták - Nádvorník, Štěrba. ŽK: Matějovský - Obročník, Frýdek, Sackey, Pavelka, Rajnoch. Diváci: 12 332.

Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Švejdík, Holek, Hybš - Dočkal, Hušbauer (80. Vacek), Vácha, Matějovský (62. Mareček), L. Krejčí - Lafata (75. Bednář). Trenér: Lavička.

Liberec: Kovář - Coufal, Rajnoch, Pimpara, Pokorný - Obročník, Rybalka (69. Kolár), Pavelka (82. Novotný), M. Jarolím, Frýdek - Luckassen (37. Sackey). Trenér: Vavruška. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články