Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Kauza Křetínského tašky před soudem. Myslel jsem, že to vyřeší FAČR, řekl Adámek

Praha – Kauzu úplatkářské aféry v českém fotbale začal projednávat Okresní soud Praha-západ. Ten dnes vyslechl obžalovaného bývalého rozhodčího Tomáše Adámka, který měl přijmout úplatek od dalšího obviněného Martina Svobody. Cílem bylo údajně ovlivnění prvoligového utkání mezi Jabloncem a Plzní. Přítomen byl i další sudí Pavel Býma, který je obviněn, že korupční jednání neoznámil. Soud byl po třech a půl hodinách odročen na 5. června, aby mohli být vyslechnuti další svědkové.

Rozhodčí Tomáš Adámek
zdroj: ČT sport

Vedle všech tří obviněných svědčili také šéf Viktorie Plzeň Tomáš Paclík, generální ředitel západočeského klubu Adolf Šádek, bývalý předseda disciplinární komise Jiří Golda a další dva sudí tehdejšího duelu Drahoslav Handlíř a Emanuel Marek. Ti měli být přítomni na schůzce mezi Adámkem a Svobodou, ale odmítli, že by došlo ke korupčnímu jednání. Marek si dokonce ani nepamatuje, že by ke schůzce se Svobodou došlo. Vypovídat odmítla Svobodova přítelkyně.

Kauzu rozpoutal v září 2012 šéf Sparty Daniel Křetínský, jenž se sešel s předsedou Fotbalové asociace ČR Miroslavem Peltou. Ani jeden ze svědků se líčení nezúčastnil, stejně jako šéfka komise rozhodčích Dagmar Damková.

FAČR následně předala informace od Křetínského policii, která zahájila vyšetřování. V březnu 2013 pak policie obvinila Adámka, Svobodu i Býmu. Soud tak začal po více než roce od obvinění. První líčení mělo proběhnout 13. února letošního roku, ale kvůli Adámkově onemocnění bylo odročeno.

Právě Adámek 2. listopadu 2012 poslal fotbalové asociaci dopis, ve kterém se přiznal k tomu, že přijal od bývalého funkcionáře Táborska a Čáslavi Svobody úplatek 200 tisíc korun, aby zápas v Jablonci ovlivnil ve prospěch Plzně. Následně jeho verzi potvrdil v dopise i Býma.

"Nechtěl jsem, aby proti někomu bylo vedeno trestní stíhání. Myslel jsem si, že se všechno vyřeší na FAČR," řekl před soudem Adámek s tím, že víc vypovídat nebude.

Kauzu disciplinární komise FAČR skutečně vyšetřovala, ale výkonný výbor později doporučil, aby případ nechala jen na policii a zabývala se jím až po rozhodnutí soudu. V důsledku toho rezignoval tehdejší předseda disciplinárky Golda, podle kterého FAČR chtěla tajit důkazy v celé kauze, která má podle něj širší souvislosti. "Cítil jsem obrovský tlak na to, aby to nebylo dotaženo do konce. Na FAČR věděli, že to má širší souvislosti, ale nebyl zájem to dořešit," prohlásil.

Golda: Ardeleánu je v partě, kterou mi jmenoval Křetínský

Podle Goldy je na seznamu sudích, které mu jmenoval Křetínský v korupční kauze rozhodčích z roku 2012, také fotbalový rozhodčí Petr Ardeleánu. Ten v sobotním ligovém utkání odpískal dvě sporné penalty ve prospěch Příbrami v souboji s Libercem.

Když se soudkyně zeptala Goldy, zda během své praxe zaznamenal podezřelé výkony rozhodčích, připomenul právě sobotní zápas Příbram–Liberec. "Když jsem to viděl, hned jsem si vzpomněl, že pan Ardeleánu byl v partě, kterou mi při disciplinárním řízení jmenoval pan Křetínský."

Damková však už dříve uvedla, že Ardeleánu odpískal obě penalty ve prospěch Příbrami zřejmě správně, i když se na tom komise sudích neshodne, jelikož je videozáznam jen z jednoho úhlu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články