Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Licenční komise FAČR už si posvítila na Baník, ten podal trestní oznámení

Praha – Po sobotních potyčkách a výtržnostech na ostravských Bazalech v utkání mezi Ostravou a Spartou bude mít vedení Baníku ještě větší potíže se získáním licence na další ročník Gambrinus ligy. Především z hlediska bezpečnosti. Městský stadion ve Vítkovicích, kam by se klub měl přesunout, totiž bude hotový až za rok. V souvislosti s tím se vedení klubu i města distancovalo od řádění chuligánů a na stadionu chce už v příštím zápase se Slováckem (12. dubna) pouze slušné fanoušky, kteří si mohou pořídit speciální trikoty.

Fanoušci Baníku Ostrava
zdroj: isifa/MAFRA autor: Alexandr Satinský

"Město je silným partnerem fotbalového klubu. Důrazně se distancujeme od chování některých lidí, kteří si pletou návštěvu fotbalového utkání s bojovými sporty. Stojíme za všemi slušnými fanoušky. Rada města Ostravy se rozhodla, že podá trestní oznámení na neznámého pachatele, aby mohla policie konat," uvedl náměstek pimátora Martin Štěpánek.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Radka Wiglasze

Současně se pracuje na společném projektu už pro příští utkání. "Za symbolickou cenu dvacet korun jsme připravili prodej triček s nápisem: Fandím slušně. Já fandím Baníku Ostrava. Výtěžek z prodeje bude věnován posílení pořadatelské služby ve zbývajících utkáních Gambrinus ligy. Chtěli bychom, aby jeho nákupem všichni vyjádřili, že chtějí dál chodit na fotbal a být součástí slušné fanouškovské obce," prohlásil Štěpánek.

Celkový účet: půl milionu

Klub už sečetl výsledek chuligánského řádění. "Zhruba 150 tisíc bude stát oplocení v nárazníkové zóně. Dále náklady na obnovu sociálního zařízení v hostujícím sektoru a totální likvidace pěti až šesti set kusů sedadel znamená finanční náklady 300 tisíc. Celkem to bude až 500 tisíc korun," vyčíslil škody bezpečnostní manažer Petr Konderla.

Zástupci fotbalové asociace přijeli na návštěvu, která byla plánovaná bez ohledu na víkendové události. "Hlavní otázky se točily samozřejmě kolem bezpečnosti. Počkáme teď na oficiální vyjádření Komise pro stadiony a hrací plochy," okomentoval jednání Konderla.

Znovu vstupenky na jméno

V reakci na sobotu hodlá vedení klubu opětovně zavést prodej vstupenek na jméno. "Máme s tím z minulosti zkušenosti. Počítáme s tím, že toto opatření povede ke snížení návštěvnosti. Ne všichni se budou chtít legitimovat," řekl Konderla. Ten očekává, že toto opatření bude od příštího ročníku soutěže celoplošné. Pokud jej liga nezavede, udělá to pravděpodobně Baník.

Je nám líto, video expirovalo.
TK o bezpečnosti na fotbale v Ostravě

Další peníze zmizí z pokladny Baníku jistojistě po pokutě od FAČR. "Disciplinární postih může být asi pět set tisíc korun," myslí si fotbalový publicista Luděk Mádl z aktualne.cz. Příčinu sobotních událostí vidí Mádl jasně: "Hlavní problém byl, že chuligáni z polských Katovic byli vpuštěni pořadateli na tribunu, kde byli normální návštěvníci, a do blízkosti sparťanského sektoru," řekl.

Současný stav, kdy policie zasahuje až na pokyn pořadatelské služby, podle něj v devadesáti procentech funguje. "Je to ojedinělý incident. Za poslední dva roky se podobné výtržnosti neděly, protože se klubům s těmi nejradikálnějšími příznivci v Gambrinus lize tolik nedařilo. Bavíme se o Slavii, Ostravě, Olomouci a Brnu," uvedl Mádl.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články