Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Sparta si poradila s Plzní a udělala krok k titulu

Praha - Sparta nakročila k zisku mistrovského poháru, když Plzeň nečekaně jednoznačně přehrála a zvítězila 1:0. V závěru se však musela ještě o vítězství strachovat, a to přestože Viktoria dohrávala v devíti. Na druhé Západočechy si každopádně Letenští vypracovali již osmibodový náskok, a přestože je od titulu dělí ještě 11 zápasů, vítězstvím nad Viktorií naznačili, že překonat je bude ve zbývajícím průběhu sezony velmi těžké. 

Sparťané slaví vstřelenou branku
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Sparťané do utkání nastoupili bez zraněného Krejčího, který nebyl ani na lavičce, naopak Plzeň do zápasu vkročila s Wágnerem na hrotu a s Teclem na levém kraji zálohy. Letenští začali zápas výborně, dobře napadali rozehrávku Plzně, sami účinně tvořili hru a snažili se o nebezpečné průniky po stranách. Zvláště z levé útočné strany, kde působil Costa s Přikrylem, neustále hrozilo pro hosty nebezpečí.

A také odsud v osmé minutě padla první branka zápasu. Lafata s Hušbauerem se stáhli hlouběji do středu pole, jako by si šli pro přihrávku od Matějovského, a navázali tak na sebe defenzivní hráče Viktorie. Přikryl s Costou se již však formovali k útoku a na Zimbabwana na levém kraji také prostrčil Matějovský výbornou přihrávku, jež odřízla hned čtyři plzeňské obránce, kteří jen vyklusávali zpět k pokutovému území. Costa poté prošel až k hranici vápna, sklepl přihrávku pro Přikryla, jenž se poté trefil k pravé tyči Bolkovy brány.

Sparťanský tlak neustal ani po prvním gólu, záhy se domácí mohli radovat i podruhé. Vácha převzal balon na vlastní půli a poslal zakroucenou padesátimetrovou kolmici na nabíhajícího Kadeřábka. Pravý bek poslal nebezpečný centr před plzeňskou bránu, obránci Viktorie odvrátili jen na Lafatu, který stál naprosto nepokrytý na penaltovém puntíku, míč však nedokázal uklidit do brány.

Pokud si Letenští od této chvíle příliš mnoho vyložených šancí do konce poločasu nevypracovali, Plzeňané si během celé první půle nevytvořili ani jednu příležitost, která by stála za řeč. Plzeňská záloha působila velmi unaveně a byla neustále presována, po ztrátě míče se navíc velmi pomalu vracela vypomáhat obraně a uzavírat prostory ve středu hřiště. Sparta totiž po zisku míče neotálela a ihned po zisku míče se snažila o další průniky za obranu. Mezi obrannou, a záložní linií tak dostávala spoustu prostoru.

Plzeňské šance na vyrovnání v druhé půli navíc velmi rychle pohřbil zákrok Hořavy v 48. minutě. Olomoucký odchovanec ztratil míč a snažil se situaci zachránit, unikajícího Matějovského však zatáhl za dres a vysloužil si druhou žlutou kartu v utkání. Viktoriáni se následně snažili o vykrývání prostorů v hloubi vlastního pole a protiútoky, ovšem Sparta dobře kontrolovala hru a hrozila hlavně díky Váchovým standardním situacím.

Stoprocentní šanci na druhou branku si však Letenští nevypracovali, a to je ještě mohlo mrzet. Po rohovém kopu musel hlavičkovat z brankové čáry Costa, v závěru utkání se Plzeňští i v devíti lidech po vyloučení Ďuriše mohli dočkat branky. Horváth skvěle zahrál přímý kop, který se přes val útočících a bránících hráčů dostal až k Vaclíkovi, jenž stačil jen nejistě vyrazit. V nastavení pak zůstali nepokryti dva útočící hráči Plzně na zadní tyči, ke střele se však již nepropracovali. Sparta si nakonec vybojovala velmi důležité tři body do ligové tabulky.

Sparta Praha - Viktoria Plzeň 1:0 (1:0)

Branka: 8. Přikryl. Rozhodčí: Jech - J. Paták, Zelinka. ŽK: Vácha, Přikryl, Lafata - Hořava, Řezník, Ďuriš, Procházka, Limberský. ČK: 48. Hořava, 84. Ďuriš (oba Plzeň). Diváci: 18.712.

Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa - Hušbauer (89. Mareček), Vácha, Matějovský - Dočkal, Přikryl (90.+2 Vacek) - Lafata (76. Bednář). Trenér: Lavička.
Plzeň: Bolek - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Hořava, Horváth - Tecl (89. Hejda), Kolář (80. Bakoš), Ďuriš - Wágner (65. Rezek). Trenér: Uhrin ml.

Vítězslav Lavička (Sparta): "První poločas jsme díky rychlému gólu měli pod kontrolou, byly tam i další šance. Jak přišlo první vyloučení, chyběla mi tam pojišťující trefa. Jako bych cítil z hráčů obavu, aby neudělali zbytečnou chybu. V závěru Plzeň nakopávala míče dopředu a nás podržel brankář Vaclík. Jsme rádi, že jsme ten náročný zápas zvládli. Je to víc než pět bodů, ale do konce zbývá ještě dost zápasů. Nejhorší, co by se mohlo stát, kdybychom teď podlehli nějakému uspokojení, že je vše hotovo. To zdaleka ne."
Dušan Uhrin (Plzeň): "První poločas jsme prospali, Sparta byla v první půli agresivnější. Dostali jsme zbytečný gól, který ovlivnil utkání. V druhé půli jsme chtěli začít hrát, bohužel došlo k vyloučení Hořavy a to nás trochu přibrzdilo. Pak jsme hráli o dva hráče míň v devíti a za těch posledních deset minut jsme byli lepší, měli jsme víc šancí než Sparta. Škoda, že jsme nesrovnali. Na Spartě je to těžké, když hrajete o jednoho hráče méně, natož o dva. Ale bojovali jsme až do konce. O vyloučení nechci spekulovat, viděl jsem tam i jiné žluté karty."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články