Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Hradec a Budějovice definitivně sestoupily do druhé ligy

Praha - Fotbalisté Hradce Králové a Českých Budějovic opouštějí první ligu. Jejich osud dnes zpečetilo předposlední kolo, v němž Východočeši prohráli na Slavii 0:3 a Jihočechům nepomohla ani výhra nad Jihlavou 2:1.

Tomáš Malinský z Hradce Králové po prohraném utkání
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Slavia Praha - Hradec Králové 3:0

Východočeši nedokázali na Slavii zvítězit, z posledního místa ztrácí na čtrnáctou příčku nedostižné čtyři body a nejvyšší soutěž opouštějí po třech sezonách. Slavia zvítězila i ve čtvrtém zápase pod trenérem Michalem Petroušem s celkovým skóre 12:1 a udržela proti Hradci domácí ligovou neporazitelnost. O dnešní výhře rozhodli brankami z prvního poločasu Slováci Karol Kisel s Matúšem Čonkou, třetí gól přidal v závěru střídající Martin Hurka. Ani na lavičce vršovického mužstva nebyl autor hattricku proti Českým Budějovicím Tomáš Mičola, kterého do hry nepustilo zranění paty. Před úvodním výkopem proběhlo slavnostní rozloučení s bývalým kapitánem Slavie Lukášem Jarolímem.

Pražané se prosadili z pohledné akce již po čtrnácti minutách. Čonka našel před šestnáctkou volného Kisela a slávistický kapitán umístěnou "šajtlí" do růžku nedal Lindrovi šanci. Slavia měla jasnou převahu a ve 36. minutě už vedla o dva góly. Lindr se Škodou po vzdušném souboji zůstali na zemi, rozhodčí však nechal hru pokračovat a Čonka z dálky dorazil míč do prázdné branky. Slovenský krajní bek si ve svém 28. ligovém startu připsal premiérový gól.

Slavia Praha - FC Hradec Králové 3:0 (2:0)

Branky: 14. Kisel, 36. Čonka, 88. Hurka. Rozhodčí: Jílek - Filípek, Zeman. ŽK: Škutka - Malinský. Diváci: 6 190.

Slavia: Čontofalský - Dostál, Bortel, Hubáček, Čonka - Vošahlík, Gecov (55. Petrák), Zmrhal, Koreš (77. Hurka) - Kisel - Škoda (70. Škutka). Trenér: Petrouš.
Hradec: Lindr - Plašil (76. Klapka), Hochmeister, Hájek, Poděbradský - Šisler, Schwarz - Malinský, Harba, Halilovič (53. Štěpán) - Kulič (53. Hadaščok). Trenér: Prokopec. 

Východočeši mohli brzy snížit. Domácímu brankáři Čontofalskému po tvrdé střele Hochmeistera vypadl míč, ale dobíhající Harba ho nedokázal uklidit za jeho záda. Na druhé straně Lindr těsně před pauzou vyrazil konečky prstů další hlavičku Škody.

Slavia začala lépe i po změně stran. Škoda běžel sám na hradeckou branku a jeho obloučku chybělo jen několik centimetrů. Na druhé straně opět vypadl míč Čonfotalskému, ale Hradec to ani tentokrát nepotrestal. Mezi tři tyče se netrefil ani střídající hradecký útočník Hadaščok.

Hosté si již poté nedokázali vypracovat vyloženou příležitost a stříleli hlavně ze střední vzdálenosti. V 73. minutě byl blízko své druhé trefě Kisel, jeho pokus však výborně vykopl Lindr. Dvě minuty před koncem už se slávisté dočkali třetí branky, když rychlé přečíslení zakončil po přihrávce Kisela střelou do prázdné branky náhradník Hurka. "Sešívaní" tak Hradci vrátili podzimní porážku 2:3. Hosté nedali gól ve třetím utkání za sebou.

České Budějovice - Jihlava 2:1

České Budějovice opouštějí první ligu po sedmi letech - ztrácejí sice "jen" tři body na své soupeře, ale mají horší vzájemné zápasy s Ostravou i Teplicemi. Utkání začalo v útočném tempu, ani jeden z týmů se nechtěl spoléhat jen na defenzivu. Jihočeši měli hned v úvodních desítkách vteřin dvě nadějné příležitosti, ale Táborský a Sandro se v nich neprosadili. Jihlavští zase hrozili po průnicích aktivního Masopusta.

Hostující celek skóroval jako první. Na půlce si vzal míč stoper Tlustý, pohodlně se s ním dostal až do pokutového území, zpětnou přihrávkou našel Jungra, jenž z dobré pozice pohotovou střelou překonal Daňka. České Budějovice však nečekaly na vyrovnání dlouho. O pár desítek vteřin zůstal na levé straně sám Táborský, měl dost času na přesný centr, kterým našel nabíhajícího Wermkeho a ten hlavou zaznamenal svůj premiérový prvoligový gól.

Kapitán Budějovic Benát po zápase:

"Pokusíme se o to, aby se tady zase první liga hrála. Klub si to zaslouží, je tu výborné zázemí i stadion. Pokud o mě bude mít Dynamo zájem, rád zůstanu, rozhodně kvůli tomu, že se sestoupilo, nikam neutíkám. Celá sezona byla taková divná a nepovedená, vystřídala se tu řada hráčů, měnili se trenéři i lidé ve vedení Dynama."

Po přestávce byla nebezpečnějším celkem Jihlava. Především Masopust měl dvě dobré příležitosti, ale obě zlikvidoval brankář Daněk. Českobudějovický gólman zachránil svůj tým i při šanci Jungra. Jihočeši se s přibývajícím časem stále více trápili. Například Benát mohl střílet z deseti metrů, ale v rozhodující moment uklouznul. Odražený míč se pak dostal k Machovcovi, jenž však nestačil vystřelit. Nakonec se Jihočeši přece jen dočkali vítězství. Po standardní situaci Sandra hlavou skóroval Halama, záchranit svůj tým však již nedokázal.

České Budějovice - Jihlava 2:1 (1:1)

Branky: 44. Wermke, 89. Halama - 40. Jungr. Rozhodčí: Kovařík - Mencl, Gallo. ŽK: Sandro, Klesa, Rýdel - Kučera. Diváci: 2 370.

České Budějovice: Daněk - Klesa, Halama, Lengyel, Machovec - Wermke (85. Dvořák), Benát, Rýdel, Táborský (66. Radouch), Sandro (90. Čadek) - Hora. Trenér: Švantner.
Jihlava: Hanuš - Marek, Tlustý, Šourek, Čvirik (63. Kosak)- Masopust, Kučera (69. Koloušek), Rada, Jungr, Vaculík - Šimonek (87. Vaněček). Trenér: Komňacký.

Příbram - Brno 2:0

Domácí začali nervózně a dlouho se jim nedařilo vypracovat si dobrou střeleckou možnost, i když zahrávali spoustu standardních situací. Naopak se zhrozili při akci brněnského Švancary, který postupoval sám na brankáře Hrušku, ale nedokázal ho prostřelit. Až ve 32. minutě poslal Pilík z přímého kopu před brněnskou branku vysoký centr a Wágner v chumlu hráčů tečoval míč přesně k tyči. Vyrovnat mohl Buchta, ale brankář Hruška byl pozorný.

Po přestávce se hosté zlepšili a většinu času kontrolovali míč. Jenže dokázali trefit pouze tyč. Stalo se tak v 70. minutě při jediném zaváhání gólmana Hrušky, který podběhl centr. Před příbramskou brankou nastal obrovský zmatek, brněnští hráči několikrát zblízka stříleli, ale zeď protihráčů nepropálili. Podobnou příležitost už si hosté nevytvořili, i když v jednu chvíli zahrávali čtyři rohové kopy za sebou.

Příbram naopak dokázala náskok pojistit. Kuriózně se prosadil střídající Koukal, jemuž brankář Hladký vyrazil míč přímo do nohy. Když hlasatel na konci utkání prozradil stav zápasu Slavia - Hradec, bylo jasné, že je Příbram zachráněna, a fanoušci začali provolávat slávu trenérovi Strakovi.

1. FK Příbram - Zbrojovka Brno 2:0 (1:0)

Branky: 31. Wágner, 80. Koukal. Rozhodčí: Adam - Jiřík, Paták. ŽK: Mašán - Sus. Diváci: 2 862.

Příbram: Hruška - Jugas, Hájovský, Mišůn, Pleško - Pilík (46. Šlapák), Abraham (65. Koukal), Mašán, Tarczal, Mareš (83. Divíšek) - Wágner. Trenér: Straka.
Brno: Hladký - Hyčka, Brabec, Pašek (77. Halaška), Husár - Mezlík, Sus, Buchta, Traoré - Markovič (62. Škoda), Švancara (82. Přerovský). Trenér: Grmela. 

Slovácko - Baník Ostrava 2:0

Baník za prvoligovou záchranou nevykročil přesvědčivě. První varování Valenty, který ve třetí minutě z voleje přestřelil, nevzal vážně, a tak bylo hůře. Došek si v sedmé minutě na bližší tyči ve vzduchu našel Volešákův roh a hlavou míč poslal do sítě. Domácí se pak trochu stáhli, ale územní převaha Baníku k ničemu nevedla. Baroš si musel pro míče chodit až hluboko do pole, od zálohy se přihrávky do běhu nedočkal. Pro kombinační snahu Ostravy byla konečnou domácí šestnáctka.

Teprve v úvodu druhé půle dokázal obranný blok Slovácka otevřít Staško, který se na hranici vápna drze uvolnil přes ostříleného Trousila, ale Melichárek jeho střelu z pravé strany vyrazil. Invence bylo na obou stranách stále pomálu, z překopávání míče mezi vápny vybočila domácí rychlá akce z 62. minuty. Stoper Trousil se při brejku překvapivě ocitl na pravém hrotu a před Bártu poslal po zemi ideální centr, který Došek zblízka snadno podruhé poslal do branky. Větší efektivita Slovácka zápas rozhodla.

Milan Baroš po zápase:

Milan Baroš na lavičce Baníku"Dneska to za nás uhrály jiné mančafty, ale do budoucna se takhle hrát nedá. Je mi líto našich fanoušků, kteří nás tady dneska fantasticky povzbuzovali a kteří vlastně celé jaro předvádějí obdivuhodnou atmosféru. To ale Baník musí korunovat body. Bude to obrovská práce a úkol pro majitele, znovu to od základu vybudovat, ale doufám, že se časem podaří vrátit Baník tam, kam patří."

Ještě za stavu 2:0 měl soupeř dvě velké šance na vstřelení kontaktního gólu, ale Kukecovu ránu pod břevno vytlačil Melichárek a koncovka nevyšla ani Barošovi, který z jedenácti metrů slabou ranou zacílil pouze gólmanovu náruč. Slezané sice popáté v řadě venku nebodovali, ale podstatnější pro ně byla výhra Slavie nad Hradcem, která jim definitivně zajistila ligovou příslušnost i v další sezoně.

1. FC Slovácko - Baník Ostrava 2:0 (1:0)

Branky: 7. a 62. Došek. Rozhodčí: Matějek - Peřina, Mokrusch. ŽK: Košút, Volešák - Vašenda, Kraut. Diváci: 6 048.

Slovácko: Melichárek - Kuncl, Trousil, Košút, Reinberk - Šumulikoski - Volešák, Valenta, Daníček, Kerbr (69. Havlík) - Došek (64. Haša). Trenér: Habanec.
Ostrava: Bárta - Vašenda, Frydrych, Kaprálik, Stožický - Fantiš, Droppa (87. Velner), Lukeš, Kukec (73. Kraut) - Staško (69. Soukup), Baroš. Trenér: Pulpit. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články