Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Hradec nezvládl existenční souboj, Liberec si pojistil třetí místo

Hradec Králové - Hradečtí fotbalisté nezvládli klíčový souboj v boji o záchranu. V zápase proti Příbrami, který potřebovali vyhrát, pouze remizovali 0:0. Dvě kola před koncem ligy tak Votroci na Příbram ztrácejí tři body a navíc je čekají těžká utkání se Slavií a Plzní. Fotbalisté Liberce porazili Teplice 3:1 a pojistili si třetí místo v tabulce, zaručující účast v předkole Evropské ligy. Na čtvrtou Olomouc mají náskok šesti bodů, Sigma má ale k dobru středeční duel s Plzní.

Utkání Hradec Králové - Příbram
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Příbram přijela na jedno z klíčových záchranářských utkání s defenzivní taktikou a cílem neinkasovat, neboť cílem bylo hlavně se v tabulce udržet před Hradcem. Trenér Straka proto poprvé na jaře nechal na lavičce ofenzivního záložníka Mašána a poslal do zahajovací sestavy zkušeného Abrahama. Hradec měl problémy s tvořením hry a do šancí se příliš nedostával. Příbram sice vyrážela do brejků, ale chyběla jí přesnost. Zahrozil jen Wágner, jehož střelu ve skluzu zablokoval jeden z obránců jen na roh.

Domácí ožili až v posledních šesti minutách první půle. Dlouhý míč za obranu vracel Harba hlavou za sebe na nabíhajícího Kuliče, který se ocitl ve stoprocentní šanci, ale brankář Hruška ho vychytal. Vzápětí tvrdě pálil těsně vedle Šisler a Kulič znovu trefil jen Hrušku. Poločasová přestávka utnula tlak Hradce.

Příbram se hned v úvodu druhé půle dožadovala penalty za stažení Krbečka, rozhodčí však nesouhlasil. Dvacet minut před koncem po rohu zkoušel střelu přes hlavu Hájovský a Lindr musel vytáhnout míč zpod břevna. Hradec s vědomím, že mu jeden bod nestačí, vrhnul vše do útoku, ale dobře fungující obrana hostí domácí hráče už do větší šance nepustila. Jen Hochmeister se dostal k hlavičce, kterou Hruška efektně lapil a udržel pro Příbram cennou remízu.

FC Hradec Králové - 1. FK Příbram 0:0

Rozhodčí: Nenadál - Wilczek, Mencl. ŽK: Krbeček, Pilík (oba Příbram). Diváci: 2836.

Hradec: Lindr - Holeš (78. Uškovič), Hochmeister, Hájek, Poděbradský - Šisler, Schwarz (74. Klapka) - Štěpán (62. Malinský), Harba, Halilovič - Kulič. Trenér: Prokopec.

Příbram: Hruška - Jugas, Hájovský (78. Dejmek), Mišůn, Pleško - Pilík (89. Mašán), Tarczal, Abraham, Koukal (62. Mareš) - Krbeček, Wágner. Trenér: Straka. 

Liberec porazil Teplice 3:1 a pojistil si třetí místo

Liberec dosáhl proti Teplicím na osmou ligovou výhru po sobě, za kterou ho nasměroval v první půli Renáto Kelič. Po změně stran zvýšil David Pavelka, a i když Teplice snížily po brance Jakuba Podaného, deset minut před koncem přidal třetí liberecký gól Michael Rabušic. Hosté po dvou předešlých vítězstvích vyšli tentokrát bodově naprázdno a stále nemají jistou záchranu.

Liberec na Teplice dlouho neuměl zahrát, v lize dokonce prohrál předchozí tři vzájemné duely při skóre 0:6. Letos na jaře ale na tým ze Stínadel našel recept a po postupu ve čtvrtfinále Poháru České pošty uspěl i v ligovém souboji. Domácí přitom U Nisy nezačali úplně nejlépe a v samém úvodu byli lehce aktivnější Tepličtí. Z jejich dobrého vstupu vzešla také první větší šance, Podaný ale po úniku nepřesně pálil za branku.

Skóre otevřel Liberec. Na Rybalkův centr si v 28. minutě naskočil Kelič a přesnou hlavičkou překonal Grigara. Ještě do pauzy mohl zvýšit Rabušic, hostujícího brankáře ale neprostřelil. Grigar podržel Teplice i po změně stran při Šuralově šanci, druhý gól tak přidali domácí až v polovině druhého dějství. Šuralův zblokovaný pokus doklepl do sítě Pavelka a navázal na svůj přesný zásah z předešlého duelu proti Slovácku.

Hosté se nevzdali a brzy snížili. Nejlepší teplický střelec Mahmutovič sice nejprve svůj dvanáctý gól v sezoně nedal, v 73. minutě se ale už prosadil střelou ke vzdálenější tyči Podaný. Hosty však potopila velká chyba v obraně, po které šel sám na Grigara Rabušic a chytrým obloučkem pojistil libereckou výhru. Dal svou sedmou branku v posledních pěti ligových zápasech.

Slovan Liberec - FK Teplice 3:1 (1:0)

Branky: 28. Kelič, 66. Pavelka, 80. Rabušic - 73. Podaný. Rozhodčí: Ardeleánu - Filípek, Vysloužil. ŽK: Litsingi, Mahmutovič (oba Teplice). Diváci: 4514.

Liberec: Kovář - Coufal, Kováč, Kelič, Frýdek - Šural, Rybalka (87. Karišik), Pavelka, Delarge - Štajner (59. Hušek) - Rabušic. Trenér: Šilhavý.

Teplice: Grigar - Vondrášek, Kaufman, Jablonský, Rosa - Litsingi, Matula, Čajič (41. Vůch), Podaný - Vachoušek - Mahmutovič (81. Kerič). Trenér: Ščasný.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články