Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Budějovice podlehly v záchranářském duelu Příbrami 0:1

České Budějovice - Fotbalisté Českých Budějovic v 22. kole první ligy podlehli doma v záchranářském duelu Příbrami 0:1. Hosté rozhodli utkání gólem ze sporné penalty, za jejíž nařízení se Jihočeši hodně zlobili na rozhodčího Drábka. Slavie remizovala v malém pražském derby s Duklou 0:0 a bez branek tak skončil i čtvrtý vzájemný zápas v nejvyšší soutěži. Oba týmy trefily břevno, v první půli nejprve hostující Borek a po změně stran domácí Zmrhal.

Utkání Dynamo České Budějovice - 1. FK Příbram
zdroj: ČTK autor: David Veis

První příležitost v zápase měli po oboustranně nesmělém úvodu hosté. A hned šlo o šanci gólovou. Ve 20. minutě se na pravé straně uvolnil obránce Jugas a poslal po zemi míč na nabíhajícího Wágnera, ale ten z pěti metrů netrefil branku. O chvíli později o sobě dali vědět i Českobudějovičtí. Také v tom sehrál roli krajní obránce: Machovec napálil skákající míč, ale těsně minul branku.

Ve 30. minutě přišel první kritický moment pro útočníka Jihočechů Řezníčka. Po souboji s Trappem v pokutovém území spadl, sudí to posoudil jako filmování a udělil Řezníčkovi žlutou kartu.

Utkání Dynamo České Budějovice - 1. FK Příbram
zdroj: ČTK autor: David Veis

V 38. minutě Řezníček dlouhou přihrávkou našel Klesu, ten se uvolnil, ale ve velké šanci napálil jen brankáře Hrušku. Míč se odrazil k Řezníčkovi, jenž chtěl pokračovat v akci, tu však sudí Drábek kvůli faulu přerušil. Řezníček protestoval a rozhodčí mu udělil druhou žlutou kartu. České Budějovice tak hrály od 38. minuty v deseti.

Druhý poločas začali mírným náporem Příbramští. V 52. minutě hosté rozehráli roh, Jihočeši míč odvrátili, ale jeden z hráčů Příbrami ve vápně spadl. Sudí Drábek nařídil penaltu, což domácí fotbalisty rozlítilo a za protesty dostali žlutou kartu Daněk s Lengyelem. Pilík z pokutového kopu překonal českobudějovického gólmana a Příbram šla do vedení.

O chvíli později se hosté připravili o výhodu přesilovky. Šlapák fauloval unikajícího Ježdíka a rovněž dostal druhou žlutou kartu. České Budějovice však už vyrovnat nedokázaly a na domácím hřišti si po minulé remíze s Brnem připsaly další citelnou ztrátu.

Dynamo České Budějovice - 1. FK Příbram 0:1 (0:0)

Branka: 54. T. Pilík z pen. Rozhodčí: Drábek - Jiřík, Nádvorník. ŽK: Řezníček, Daněk, Lengyel, Rýdel, Mchojan, Hora - Šlapák, Wágner, Hruška. ČK: 38. Řezníček - 57. Šlapák. Diváci: 3632.

Č. Budějovice: Daněk - Ježdík (68. Linhart), Lengyel, Mchojan, Machovec - Klesa (80. Táborský), Hora, Rýdel, Benát, Sandro (78. Malakjan) - Řezníček. Trenér: Švantner.

Příbram: Hruška - Jugas, Trapp, Mišůn, Pleško (60. Macháček) - T. Pilík, Tarczal, Mašán (90. Abrahám), Šlapák - Střihavka (77. Valenta), Wágner. Trenér: Straka.

Předešlé tři duely byly skoupé na góly i na velké šance a v podobném duchu se s výjimkou začátku nesl i dnešní souboj. Dukla v úvodu lépe kombinovala a v 16. minutě málem otevřela skóre.

Borek první střelou napálil domácího Dobrotku, míč se k němu vrátil a gólman Čontofalský jen sledoval, jak se za jeho zády otřáslo břevno. Borkovi chyběly centimetry k tomu, aby navázal na dvě branky z předešlého kola proti Českým Budějovicím a gólově oslavil čtvrteční 27. narozeniny.

Utkání Slavia Praha - Dukla Praha
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Prakticky z protiakce zahrozila také Slavia. Vošahlík zacentroval z pravé strany, k hlavičce se natlačil Kisel, ale radost ze sedmé branky v sezoně mu zkazil výborným zákrokem gólman Filip Rada, syn slávistického kouče Petra Rady.

Tím výčet šancí na dlouho skončil. Hra se přesunula do středu hřiště a oba týmy brzdila řada nepřesností. Domácím fanouškům začala docházet trpělivost a žádali nasazení navrátilce Skácela, který po příchodu ze Skotska ještě ani jednou nenastoupil v základní sestavě. Ospalé tempo oživila až situace ze 37. minuty, kdy Zmrhal ze strany mířil mimo.

Také v úvodu druhé půle byla nebezpečnější Dukla. Nejprve Přeučilova rána nečekaně přidělala starosti Čontofalskému, který balon zkrotil s problémy až na druhý pokus. Vzápětí se ve vápně srazili dva domácí obránci, Borek ale hradbu těl před sebou neprostřelil.

Kouč Rada vyslyšel přání fanoušků a poslal na trávník Skácela. Slávistická hra díky němu ožila. V 72. minutě napřáhl z dálky z voleje Zmrhal a povedená rána skončila na spojnici tyče a břevna. Pak vystihl Škoda špatnou malou domů, po závaru upadl na hranici vápna, ale sudí Ardeleánu faul neodpískal. Závěrečný nápor domácích už Dukla ustála a slávističtí fanoušci po konečném hvizdu skandovali "Rada ven".

Slavia Praha - Dukla Praha 0:0

Rozhodčí: Ardeleánu - J. Paták, Mokrusch. ŽK: Petrák, Škoda, Dobrotka - Přeučil, Pospěch. Diváci: 5510.

Slavia: Čontofalský - Nitrianský, Bortel, Dobrotka, Čonka - Vošahlík (52. Skácel), Petrák, Zmrhal, Juhar (87. Mičola) - Kisel - Škutka (66. Škoda). Trenér: Rada.

Dukla: Rada - Romera, Štetina, Vorel, Vrzal - Hašek (83. Néstor), Kalouda (76. Podrazký), Gedeon, Borek, Přeučil (89. Božič) - Pospěch. Trenér: Kozel.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články