Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Plzeň přejela Olomouc 3:0 a vede ligu

Plzeň - Nejdůležitější týden v podzimní části má Viktoria Plzeň za sebou a lépe jej ani zvládnout nemohla - nejdříve rozdrtila Hapoel Tel Aviv 4:0 a poté si v lize poradila se Sigmou Olomouc. Donedávna vedoucí tým ligy smetla zvláště v prvním poločase skvělým výkonem a porazila Hanáky 3:0. Za první Plzní se po výhře 2:0 nad Zbrojovkou usadila Sparta, naopak ode dna se odlepily Teplice, které přehrály Liberec 3:0.

Darida se raduje se spoluhráči
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

Plzeň navázala na skvělý výkon ze čtvrtečního duelu Evropské ligy s Hapoelem Tel Aviv (4:0) a od začátku bavila fanoušky atraktivním fotbalem. Sigmě se nedařilo v předfinální fázi, ztrácela míče a pouštěla tak Plzeň do brejků. Už v jedenácté minutě šla Viktoria do vedení. Při protiútoku Plzně se dostal na levé straně k míči Limberský a svou oblíbenou šajtlí pravou nohou poslal před branku parádní centr. Na něj si naskočil Kolář a zaznamenal svůj třetí gól hlavou během tří dnů.

O chvíli později Limberský místo centru zvolil zasekávačku, uvolnil se do středu a tvrdou střelou vyzkoušel brankáře Zlámala, který míč vyrazil jen před sebe. Nikdo z plzeňských hráčů se však nedostal do pozice na dorážku. Plzeň v těchto momentech excelovala, hře totálně dominovala a její nápadité kombinace demontovaly defenzivu Hanáků. Po půlhodině se zastřeloval Darida, ovšem chvíli slávy si nechal až na 38. minutu. To mu po Zemanově centru přistrčil míč Ďuriš, Darida zachoval chladnou hlavu a umístěnou střelou k tyči zvýšil na 2:0.

Trenér Plzně Vrba:

Pavel Vrba"Jsem velice spokojený. Porazili jsme mužstvo, co dosud vedlo tabulku. Navíc jsme utkání zvládli velmi dobře. Ukázali jsme kvalitu techniky i taktiky. Já jsem hlavně rád, že jsme dnes ukázali, že nejsme v krizi, jak se o nás nedávno psalo. (Úspěch bych přičetl tomu, že)... do vápna se dostáváme ve větším počtu hráčů, v některých zápasech jsme spíše kombinovali, nyní se ve finální a předfinální fázi více tlačíme do vápna. Pak je větší šance, že se k hlavičce hráči dostanou do zakončení."

Trenér Sigmy Pivarník:

Trenér Olomouce Roman Pivarník"Plzeň vyhrála zaslouženě, snažila se hrát svůj kombinační fotbal po stranách. My jsme se na to připravovali, ale nebyli jsme schopní jejich hráče zachytávat. Plzeň je tak kvalitní mužstvo, že to potrestá. My nepodali náš standardní výkon. Bylo to o tom, že my ten zápas nezvládli v hlavě. Bylo to vidět na pohybu, jak se hráči nabízeli. Faktorů tam bylo více, včetně pozvánek do reprezentace. Bereme to jako ponaučení do dalších zápasů."

Olomouc se k ohrožení domácí branky dostávala sporadicky. Dlouho to byla jen hlavička Ordoše po přímém kopu, která však šla přesně na Kozáčika, který neměl problém míč chytnout. Jinak se Sigma do zakončení nedostávala a větší tlak si nedokázala vytvořit ani po změně stran. Plzeň v klidu kontrolovala hru a přecházela do rychlých protiútoků. Po jednom z nich se dostal ke střele Ďuriš, ale Zlámal jeho střelu reflexivně vyrazil.

V 71. minutě se Ďuriš změnil v nahrávače, na malém vápně našel osamoceného Horu, který po dvou minutách na trávníku rozvlnil hlavou síť potřetí. Sigma se nakonec mohla dočkat alespoň snížení, když Kozáčik chyboval v rozehrávce a nejlepší střelec ligy Ordoš se před ním ocitl zcela sám, jenže vysoko přestřelil.

Viktoria Plzeň - Sigma Olomouc 3:0 (2:0)

Branky: 11. Kolář, 38. Darida, 71. Hora. Rozhodčí: Jech - Pelikán, Hájek. ŽK: Zeman (Plzeň). Diváci: 10 238.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Darida, Horváth - Ďuriš, Kolář (67. Hora), Zeman (82. Malakjan) - Bakoš (89. Hejda). Trenér: Vrba.
Olomouc: Zlámal - Rossi, Dreksa (78. Šindelář), Škerle, Vepřek - Hořava, Pospíšil - Petr (88. Schulmeister), Ordoš, Navrátil - Klesnil (61. Doležal). Trenér: Pivarník.

Poslední Teplice rozdrtily mistrovský Liberec

Trápící se Teplice poprvé v sezoně předvedly výborný výkon a hned si lehce poradily s mistrovským týmem Liberce. Před třemi tisíci diváky, kteří za neuspokojivé výsledky domácích dostali možnost dostat se na zbývající zápasy Teplic zadarmo, přehrály své soupeře ze severu Čech 3:0.

Za celých 16 let v první fotbalové lize Teplice nikdy nespadly na poslední příčku ligové tabulky. Před zápasem s Libercem ale na samé dno dosedly a vedení klubu začalo vymýšlet, jak ze svízelné situace ještě před příchodem zimy ven. Mělo pomoct i volné vstupné, v deštivém a studeném odpoledni ale dorazily jen tři tisíce diváků.

Od první minuty se jim na poměry podzimního teplického trápení dostávalo výborného fotbalu. Časomíra odpočítala jen 21 sekund a domácí vedli. Mahmutovičovi se vyplatilo napadat libereckou rozehrávku, po níž se dostal k míči, utekl soupeřům a jeho střela ze strany zapadla přesně k tyči. Nejrychlejší gól v historii ligy to ale nebyl, sparťan Lustrinelli se v roce 2006 trefil ještě o 10 sekund dřív.

Kouč Liberce Šilhavý:

Jaroslav Šilhavý"Abych řekl pravdu, vůbec nepřemýšlím o nějaké obhajobě titulu. Máme dost starostí se sebou, po vypadnutí z pohárů se nám to sesypalo a horko těžko se dáváme dohromady. Dostali jsme tři góly, ale troufám si říct, že herně jsme byli o něco lepší. Někdy jsem nechápal, jaké šance dokázali kluci nedat. Taky jsme ale dělali hodně chyb. Při prvním gólu jsme ještě spali v kabině, to samé při té standardce, hráč na tu první tyč běžel snad dvacet metrů."

Kouč Teplic Šťastný:

Zdeněk Ščasný"Chtěli jsme strašně moc vyhrát a myslím, že to bylo na hřišti vidět. Snad teď budeme mít v dalších zápasech víc klidu. Hráli jsme s jedním z nejlepších mužstev. Hodně to ovlivnila rychlá branka, navíc nás za stavu 2:0 hodně podržel Grigar. Museli jsme hlavně eliminovat libereckou sílu, to je kombinace zezadu přes středové hráče."

Na mokrém terénu se hrál běhavý fotbal a oba týmy se dostávaly hodně rychle přes střed hřiště. Teplice byly na pohled nebezpečnější a ještě do pauzy daly i druhý gól. Jarolímovu ránu z 25 metrů k tyči brankář Bičík ještě vyrazil, jenže týž hráč kopnul parádně i roh, na který si na bližší tyči naskočil teprve osmnáctiletý stoper Lüftner a usměrnil ho do sítě. Hráč, kterého si trenéři vytáhli z dorostu, se trefil už ve čtvrtém ligovém zápase.

Liberec dal v Teplicích poslední gól v lize 21. května 2005 a od té doby odváží jen samé prohry. Nezlepšilo se to ani tentokrát, i když okolo pauzy jeho hráči přitvrdili v soubojích a začali domácí tlačit před vápno. Tam ale většinou jejich akce pohořely a co prošlo, zneškodnil Grigar. V 55. minutě vychytal Bosančiče, pak i střídajícího Mustaphu. Hostům citelně chyběl Štajner, kterého před zápasem vyřadily svalové problémy a do konce podzimu si nezahraje.

Nebezpečné byly i brejky domácích. Mahmutovič nejprve neuspěl, ale jeho další sprint v 76. minutě už marný nebyl. Míč ještě posunul doprava na Jarolíma, který se trefil přesně nad Bičíkovo rameno. Obhájce titulu po čtvrté prohře z posledních pěti venkovních duelů ztrácí kontakt s čelem soutěže.

FK Teplice - Slovan Liberec 3:0 (2:0)

Branky: 1. Mahmutovič, 35. Lüftner, 76. Jarolím. Rozhodčí: Příhoda - Kovařík, Pospíšil. ŽK: Rosa, Mahmutovič, Ljevakovič - Kušnír, Bosančič, Kelič. Diváci: 3015.

Teplice: Grigar - Vondrášek, Lüftner, Rosa, Podaný - Ljevakovič, Jursa (89. Vachoušek) - Kerič (79. Dolejš), Jarolím, Chovanec - Mahmutovič (88. Melunovič). Trenér: Ščasný.
Liberec: Bičík - Kušnír, Karišik, Kelič, Fleišman - Šural, Janů, Vácha, Bosančič - Delarge (46. Hadaščok), Blažek (68. Mustapha). Trenér: Šilhavý.

Skvělý Kweuke znovu zařídil Spartě vítězství

Letenští jako by si zprvu nevzali ponaučení ze čtvrtečního duelu Evropské ligy v Izraeli, kde inkasovali už ve třetí minutě. S Brnem mohla Sparta stejný problém řešit od páté minuty, ale stálo při ní štěstí, když si stoper Jarošík dlouhé autové vhazování srazil na břevno své branky. Brno vsadilo na vysunutý obranný blok, s jehož překonáváním si soupeř dlouho nevěděl rady. Hru Sparty neoživil ani Přikryl, který v záloze nahradil ve čtvrtečním zápase s Kirjatem Šmona chybujícího Holka, brněnského odchovance.

Domácí příznivce zápas dlouho nadchnout nemohl, tak si jeho sledování po čtvrthodině zpestřili tím, že mohutným skandováním na stadionu přivítali útočníka Václava Kadlece, který se zotavuje z nedávné operace čelní kosti a již příští týden by chtěl lehce trénovat. Dvacetiletého hráče nadchlo přijetí na stadionu. Potěšilo ho třeba to, když fanoušci na jedné z tribun zvedli nad hlavu papíry s jeho číslem 14 a velký nápis "Venco, drž se". "Je hezké, když vidím, že člověku na někom záleží... Mám z toho velkou radost, fanouškům chci poděkovat," vzkázal Kadlec.

Trenér Sparty Lavička:

Vítězslav Lavička"Poslední program jsme měli hodně nabitý, o to víc nás těší dnešní výhra, protože se chceme držet ve špičce tabulky. V prvním poločase na nás ještě byla znát nervozita, nebylo ale ani lehké dobývat zodpovědně bránící obranu soupeře. Jsme rádi, že se Leo opět střelecky našel a takto nám pomáhá. I když třeba v prvním poločase nebyl tolik ve hře. Pomohl nám i návrat Matějovského a Hušbauera, díky kterým se zlepšila i celá naše hra."

Trenér Brna Čuhel:

Petr Čuhel"První poločas byl slušný, ale stejně mi tam chybělo víc aktivity směrem dopředu. Pak jsme Spartě sami darovali vedoucí gól. Místo abychom šli do brejku, přišla velká chyba a Kweuke potvrdil, že když není v pokutovém území atakovaný, většinou šanci promění. I po inkasovaném gólu jsme byli pro Spartu málo nebezpeční. A když jsme otevřeli hru, Kweuke nás potrestal podruhé."

Pro Brno znamenal nebezpečí hlavně domácí útočník Kweuke, který svému týmu zachránil gólem remízu v Izraeli. K první brance ho přesným pasem vyzval bek Pamič, který asistencí oslavil sobotní narození svého prvního syna. Kweukeho vedoucí trefa odstartovala sparťanské ofenzivní manévry. Brzy mohl zvýšit Krejčí, samostatný únik Přikryla zlikvidoval Petr. A neuspěl ani Matějovský, jehož trestný kop se snesl na tyč.

Brnu se při nepříznivém vývoji nepodařilo Spartu dostat pod tlak, její brankář Vaclík bez větších potíží udržel třetí čisté konto v sezoně. V poslední minutě se ještě mohl radovat z toho, že hráč utkání Kweuke po centru Hušbauera pojistil triumf favorita přesnou hlavičkou.

Brňané tak počtvrté za sebou ve vzájemném utkání se Spartou nedokázali bodovat ani skórovat. Pro Pražany je kaňkou na dnešní výhře fakt, že útočník Kweuke viděl čtvrtou žlutou kartu v sezoně a zmešká příští duel proti Teplicím.

Sparta Praha - Zbrojovka Brno 2:0 (0:0)

Branky: 50. a 90. Kweuke. Rozhodčí: Kocourek - Jiřík, Peřina. ŽK: Matějovský, Kweuke - Glaser, Škoda, Pašek, Fall. Diváci: 6 752.

Sparta: Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Jarošík, Pamič - Hušbauer - Kadeřábek (90. Hybš), Přikryl (72. Skalák), Matějovský, Krejčí (85. Holek) - Kweuke. Trenér: Lavička.
Brno: Petr - Pašek, Kaufman, Pernica, Lutonský (80. Traore) - Šoljič (70. Fall) - Glaser (58. Přerovský), Mezlík, Zavadil, Buchta - Škoda. Trenér: Čuhel. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články