Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

LFA předložila návrh na osamostatnění ligy od FAČR

Praha - Ligová fotbalová asociace podnikla první krok k osamostatnění nejvyšší soutěže od fotbalové asociace. České televizi to potvrdil předseda LFA a místopředseda FAČR Dušan Svoboda.

Gambrinus liga
zdroj: ČT24 autor: ČT24

"V tuto chvíli se vyjednává o osamostatnění ligy, ze strany LFA byl předložen první návrh dokumentů, které by nový statut ligového fotbalu měly upravovat. Již jsem dostal ze strany FAČR jejich připomínky," říká Svoboda, který stav věci dále nechtěl více komentovat. "Je to interní záležitost," zdůvodnil mlčení šéf LFA. Ten zároveň v souvislosti s osamostatněním ligy odkázal na srpnové memorandum, které mezi sebou uzavřela FAČR a LFA. V něm se píše, že by oba subjekty měly podniknout takové kroky, aby nově řízená soutěž odstartovala od ročníku 2013/14.

O osamostatnění ligy od svazu se mluví již dlouho, Svoboda je pak jedním z jeho nejhlasitějších zastánců. Zatímco dříve odluku prosazoval hlavně z finančních důvodů, dnes dodává další argument, který souvisí i s dnešní korupční aférou. "Jestli někoho nejvíce poškodila, tak jsou to právě majitelé klubů, kteří jsou poté pod extrémním tlakem sponzorů, partnerů či radnic. A proto budou mít primární zájem na změně," prohlásil nedávno v Otázkách Václava Moravce.

Podle jeho zkušenosti se prý většina procesů zkvalitní v okamžiku, kdy se dostanou do pozice ryze soukromého podnikání. "Korupce vychází z provázanosti s institucemi a u orgánů, kde není jasné propojení na vlastníka. Pokud se tato anonymita odstraní, prostředí to jednoznačně pomůže," slibuje si dále od případné změny místopředseda fotbalové asociace.

Nedostatek finanční transparence v českém fotbale je přitom něco, na co poukazují i zahraniční experti. "Snažil jsem se udělat nějaký průzkum financí v českých týmech, ale žádný detailnější jsem nenašel. Kluby si musí být vědomy zodpovědnosti za to, jak utrácejí své peníze, jsem si jist, že by to pomohlo celému fotbalovému prostředí. Děsím se vůbec pomyslet na to, jak některé týmy musí vyhazovat peníze," myslí si expert goal.com Mark Smith. Dušan Svoboda přitom v této souvislosti již přislíbil, že navrhne procesní audit fotbalové asociace.

Dušan Svoboda
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Apelovat na větší transparenci a zodpovědnost klubů by přitom bylo možné i bez nutnosti osamostatňovat ligu, komise rozhodčích a disciplinární komise by se mimochodem změna kvůli regulím FIFA ani nijak týkat nesměla. Dosavadní předložené návrhy pak zatím vždy ztroskotávaly kvůli nedohodě klubů či neochotě asociace. Její bývalý šéf Ivan Hašek před zhruba rokem a půl poukazoval na to, že kluby měly velkou míru autonomie již v rámci ligového shromáždění. 

Úplné osamostatnění od asociace by však z důrazu na to, jak kluby nakládají se svými financemi a starají se o svůj produkt, provedlo bezmála nutnost. Příznivci osamostatnění ligy, mimo jiné šéf Teplic Fratišek Hrdlička, takto odkazují na podle nich úspěšný příklad české hokejové extraligy, jež se o sebe až do letošní sezony v rámci Asociace profesionálních klubů (APK) starala sama. Nejzářnějším příkladem odluky je pak anglická Premier League, fungující jako korporace klubů, kteří jsou zároveň akcionáři rozhodující o všech procesech včetně kontroly finančních toků.

Podle Svobody pak osamostatnění může fungovat jako katalyzátor změn. "Je potřeba pracovat na posílení značky Gambrinus liga. Uvědomit si, že jen silná a kvalitní soutěž může přitáhnout fanoušky, sponzory, pozornost médií. V tomto směru je třeba táhnout za jeden provaz a společně budovat. Chceme, aby Gambrinus liga byla atraktivní, otevřená, moderní soutěž. K tomu všemu směřují naše současné i budoucí kroky," říká místopředseda představenstva Sparty.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články