Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Jablonec udolal Slovácko a vede ligu, Budějovice jen remizovaly s Příbramí

Praha – Minimálně do neděle, kdy ke svému zápasu nastoupí Viktoria Plzeň, se do čela Gambrinus ligy vyšvihl Jablonec. Severočechům k prvnímu místu dopomohla utrápená výhra 1:0 na hřišti Slovácka. O jediný gól utkání se postaral tradiční jablonecký střelec David Lafata svým šestým zásahem v sezoně. V duelu posledních týmů tabulky se představily České Budějovice a Příbram. V zápase aktuálně nejhůře postavených týmů ligy se zrodila remíza 1:1, když před koncem zápasu vyrovnal stoper hostí Tomáš Řepka. 

Celý první poločas měli neplodnou územní převahu domácí, po změně stran už diktoval tempo aktivnější Jablonec. Po třech vítězstvích pod vedením kouče Habance, který dnes oslavil 43. narozeniny, Slovácko poprvé prohrálo.

Domácí fotbalisté se v dešti na kluzkém trávníku pohybovali jistěji a dostali soupeře pod tlak, do gólových šancí ale jejich snaha nevedla. Neujalo se ani nakopávání dlouhých míčů z hloubi pole na útočníky Doška s Kovářem. Všechny pokusy pochytali jablonečtí zadáci do ofsajdové pasti, několikrát i za pomoci asistenta rozhodčího. Jen za první poločas takto hosté zastavili jedenáct útočných akcí, na jejich brankáře Valeše nemířila ani jedna přímá střela.

Lafata se napotřetí přeci jen trefil

Jablonec sázel na rychlé protiútoky, ale troskotal na nepřesné kombinaci. Ofenzivním pokusům dostat míč na jediného útočníka Lafatu chyběla přesnější přihrávka. V brance Jablonce do druhého poločasu nahradil Špit zraněného Valeše, na opačné straně hřiště začal v hustém lijáku ukazovat své kvality Lafata. V 54. minutě musel Melichárek dvakrát v rychlém sledu zakročit proti jeho akcím: nejprve vyrazil ránu pod břevno a vzápětí zlikvidoval i jeho hlavičku.

Svatopluk Habanec, trenér Slovácka: "Netrefili jsme branku. A soupeř nás po dvou vyložených šancích, které neproměnil, potrestal. Asi by zápasu slušela remíza. Jablonec má ale kvalitu a ukazuje svou sílu."

Václav Kotal,trenér Jablonce: "Ztráceli jsme v přechodové fázi lehce míče, a tím jsme se dostávali pod tlak. Měli jsme štěstí, že domácí netrefovali branku. Naše obrana pracovala spolehlivě. Náš výkon se rapidně zlepšil (po půli), dokázali jsme udržet míč v útočné fázi. Dostávali se do šancí a třetí z nich jsme využili. Vyhrál šťastnější tým, protože Slovácko mohlo v závěru vyrovnat." 

Do třetice už ale Melichárek kapituloval, poté co v 58. minutě po přihrávce Beneše dorazil Lafata takřka z brankové čáry míč do sítě. Po vedoucím gólu se hra Jablonce výrazně změnila. Středová řada začala hrát aktivněji a zpřesnila kombinaci. Slovácko v závěrečné čtvrthodině ještě vsadilo na ofenzivní hru a do vyložené gólové šance se dostal minutu před koncem Kerbr, ale netrefil branku. 

1. FC Slovácko - Baumit Jablonec 0:1 (0:0)

Branka: 57. Lafata. Rozhodčí: Kocourek - Košec, Kocián. ŽK: Valenta, Kubáň - Čížek, Špit. Diváci: 4 483. 

Příbram - České Budějovice 1:1

U Litavky bylo od začátku vidět, že jde o hodně. Oba týmy, které do dnešního zápasu získaly shodně jen čtyři body a už stihly vyměnit trenéra, nechtěly hlavně udělat chybu. Opatrný úvod ale rázně utnula pohledná akce Příbrami z 12. minuty. Domácí se několika přízemními přihrávkami prokombinovali až do malého vápna, kde po Wágnerově přiťuknutí doklepl míč do sítě Trapp.

Jihočeši mohli rychle odpovědět. Expříbramský Řezníček, hrající 100. ligový duel, ale promáchl a šanci nejlepšího střelce Dynama Markoviče zmařil Hruška. Ve 22. minutě zahodili Příbramští velkou možnost na zvýšení skóre. Střihavkovu střelu vyrazil Daněk jen k volnému Marešovi, jenže domácí záložník místo odkryté branky trefil přesně místo, kde byl hostující gólman.

Jihočeši několikrát pokazili finální přihrávkou nadějný brejk a chvíli před poločasem si oddychli, když Střihavka prodlužoval Wágnerovu střelu z ofsajdu a druhý gól tak neplatil. Po změně stran se České Budějovice snažily o vyrovnání, častěji držely míč, domácí obrana ale pracovala velmi spolehlivě. Hra ztratila tempo i šance a k vidění bylo velké množství osobních soubojů.

Na dostřel domácí branky se Dynamo dostalo až v poslední čtvrthodině. Lengyel vracel hlavičkou míč za sebe, kde se protlačil do zakončení Řezníček, ale Hruškovu branku přestřelil. Příbram ovšem nebrala varování vážně a ani ve čtrnáctém zápase po sobě se z výhry nakonec neradovala. Po rohu v 80. minutě a Hruškově chybě se Řepka radoval z prvního ligového gólu za Dynamo a premiérové trefy od předloňského května.

1. FK Příbram - Dynamo České Budějovice 1:1 (1:0)

Branky: 12. Trapp - 80. Řepka. Rozhodčí: Proske - Pelikán, Tacina. ŽK: Hájovský, Mareš, Trapp - Řepka, Lengyel.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články