Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Gambrinus liga je údajně na pokraji skandálu. "Jsem zdrcen," říká Pelta

Praha - Na dnešek si šéf pražské Sparty Daniel Křetínský naplánoval schůzku s šéfem fotbalové asociace Miroslavem Peltou. Tématem měl být údajně tendenčně řízený zápas Sparty s Plzní. Křetínský ale přišel s mnohem vážnějším odhalením. Miroslavu Peltovi předložil "konkrétní informace", které se mají týkat řízení zápasů ze strany sudích, a jejich zdroj. "Jsem zdrcen," reagoval šéf FAČR, který nevyloučil ani účast organů činných v trestním řízení.

Předseda FAČR Miroslav Pelta
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Nepřijel jsem řešit jeden zápas. Informace, které jsme předložili, se týkají celého systému," uvedl Křetínský po asi čtyřicetiminutovém rozhovoru. "Kvůli jednomu zápasu - ať je to jakýkoliv zápas - bych za panem Peltou nejezdil. Ale znepokojující stav ve fotbale trvá delší dobu a významně se zhoršuje," prohlásil Křetínský, který označil zápas s Plzní za "poslední kapku."

"Pan Křetínský mě včera požádal o schůzku a dnes mi předložil dokumenty, z jejichž obsahu jsem otřesen. Jeví se to velmi vážně, budeme se tím muset intenzivně zabývat," uvedl Pelta na krátkém setkání s novináři. Věrohodnost předložených důkazů potom nevyloučil. "Je to tak vážné, že zatím nemůžu nikoho jmenovat. Musím si to nechat projít hlavou. Smutné je, že ty informace jsou asi věrohodné," řekl.

Koho se znepokojující informace týkají, odmítl majitel Sparty říct. Pelta pouze uvedl, že nejde o šéfku rozhodčích Dagmar Damkovou ani jejího životního partnera Romana Berbra, který řídí plzeňský krajský svaz a je považován za šedou eminenci českého fotbalu. Na otázku na členy výkonného výboru FAČR se ale zarazil a odmítl odpovědět.

Zdroje blízké sparťanskému vedení ČT potvrdily, že klub po dnešním prohlášení nebude věc dále komentovat. Míč je nyní na straně fotbalového svazu, který celou věc plánuje důkladně prošetřit. FAČR vydá stanovisko během několika příštích dní.

Sparta se cítila dotčena kvůli sobotnímu utkání nejvyšší fotbalové soutěže, ve kterém sudí Radek Matějek odpískal penaltu za faul Josefa Hušbauera na Davida Limberského. Vedení klubu dokonce zvažovalo, že nepustí fotbalisty do druhé půle. Po zápase pak Letenští prohlásili, že sudí pískal tendenčně, což však Damková i Matějek rezolutně odmítli.

Majitel plzeňské Viktorie Tomáš Paclík v rozhovoru pro Deník Sport rezolutně odmítá, že by aféra měla jakékoliv dočinění s jeho klubem. "Absolutně vylučuju, že by se Plzně mohlo týkat cokoliv nekalého," prohlásil Paclík. Ten souhlasí s potřebou se problémem zabývat, nicméně pochybuje o úmyslech sparťanského šéfa. "Jak jsem slyšel, netýká se to prý sobotního zápasu. Z toho pohledu je tedy načasování zvláštní. Zavání mi to účelovostí. Ale bez ohledu na to, jestli tam nějaká účelovost existuje, nebo ne, je potřeba se tím zabývat."

Šéf FAČR doufá, že situace není natolik vážná jako korupční kauza v roce 2004. Ta odstartovala zatčením sportovního manažera FC Synot Jaroslava Hastíka a postupně prorůstala k dalším aktérům, mezi nimi i ke známému žižkovskému manažerovi Ivanu Horníkovi.

Zdroj
ČT sport, Deník Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články