Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Damková: Sparta poškozena nebyla. Rozhodčí tendenčně nepískali

Praha - Sparťanské nářky jsou marné, sudí tendenčně nerozhodovali. V tomto duchu se dnes vyjádřila šéfka komise rozhodčích FAČR Dagmar Damková, která jasně odmítla, že by šlágr Gambrinus ligy mezi Plzní a Spartou byl řízen nespravedlivě. K jednotlivým sporným situacím zaujme stanovisko až celá komise, arbitr Matějek ale prozatím nebude nominován na příští kolo.

Dagmar Damková
zdroj: ČT24

Rozhodčí podle Sparty poškodili letenské mužstvo několika výroky, především spornou penaltou ze 40. minuty po souboji domácího Davida Limberského s hostujícím Josefem Hušbauerem. Pražané upozorňovali, že reprezentační zadák pád přifilmoval, a vedení klubu dokonce v přestávce zvažovalo, že nepošle tým do druhé půle.

Damková ale jakékoliv tendenční řízení zápasu odmítá. "Nebudu teď komentovat jednotlivé momenty. Na utkání jsem byla, nějaký názor a poznatky na to mám. Ale v komisi není jen jeden člověk, stanovisko bychom měli zaujmout až jako celá komise. Dočetla jsem se něco o tendenčním řízení ze strany rozhodčího, s tím výrokem naprosto nesouhlasím," řekla.

Neumí si představit, že by rozhodčí šel na hřiště se záměrem úmyslně poškodit tým. "Tlak v těchto zápasech je na všechny veliký, na hráče, na trenéry i na rozhodčí. Nedovedu si představit, že by nějaký rozhodčí šel na hřiště s tím, úmyslně udělat chybu. To by byl sebevrah," podotkla.

Chápe, že boj o titul provázejí velké emoce, ostré výroky Sparty ale podle ní nejsou na místě. "Chápu emoce, ale to vystupování, že nenastoupí do druhého poločasu, to mi přijde jako jednání pětiletého uraženého dítěte. Myslím si, že klub na takovéhle vrcholové úrovni takhle nemůže přemýšlet," uvedla Damková. "Nedovedu si představit, že by se tu hrálo El Clásico mezi Barcelonou a Realem Madrid. Většina na to koukáme, jak je to vyhrocené. Výroky trenéra Mourinha, penalty, červené karty. Tohle je proti tomu slabý odvar."

Sparta zřejmě v brzké době podá protest proti Matějkovi, komise by se ale duelem zabývala i tak. "Sparta bude podávat protest, to může, v tom jí nikdo nebrání. Ale my se budeme utkáním zabývat stejně, i kdyby protest nedávali. Postavíme se k tomu jako ke všemu ostatnímu. Nerozlišujeme, zda jde o Spartu, Plzeň, Jablonec nebo Liberec," řekla Damková.

Komise má příští pravidelné zasedání 27. září. Damková se v pondělí zkusí spojit s ostatními kolegy, Matějka do vyřešení případu nebude nasazovat. "Ve větších případech to tak děláme. Rozhodčího tím uchráníme od toho tlaku. Prozatím bude stažen," řekla Damková.

Sparta protestovala i proti některým dalším výrokům Matějka. Tvrdila, že měl sudí odpískat penaltu po údajném faulu na hostujícího Ladislava Krejčího, nelíbily se jí ani některé žluté karty udělené pražskému celku. Plzeň zvítězila 1:0 díky penaltě, kterou proměnil kapitán Pavel Horváth, a dostala se do čela tabulky o skóre před Spartu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články